Το να μοιάζεις στη μητέρα σου εξηγείται επιστημονικά [εικόνες]

Σύμφωνα με μια πρόσφατη βρετανική έρευνα, ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως τα μάγουλα και η μύτη, μεταφέρονται στα παιδιά από την μητέρα.


«Είσαι φτυστή/ός η μητέρα σου!» Αν έχετε συχνά ακούσει αυτή την παρατήρηση, να ξέρετε ότι υπάρχει πάντα μια δόση αλήθειας. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στις 19 Απριλίου στο σάιτ του πανεπιστημίου King's College London, αναφέρεται στην γενετική καταγωγή των χαρακτηριστικών του προσώπου. Ειδικότερα, αναφέρει ότι το χαρακτηριστικό που «κληρονομείται» περισσότερο από του γονείς είναι η μύτη. Οπως λέει η έρευνα, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το σχήμα της μύτης έχει 66% πιθανότητες να κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές στους απογόνους. Και αν ορισμένες μητέρες μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό με τις κόρες τους, είναι γιατί η μύτη, τα μάγουλα και η εσωτερική γωνία του ματιού είναι τα χαρακτηριστικά του προσώπου που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.


Ενα από τα διάσημα ντουέτα μητέρας και κόρης που μοιάζουν εκπληκτικά είναι η Lily-Rose Depp και η μητέρα της Βανέσα Παραντί. Η κόρη του Τζόνι Ντεπ, χάρη στο κουκλίστικο πρόσωπό της επελέγη από τον Karl Lagarfeld για να γίνει το πρόσωπο του Οίκου, όπως και η μητέρα της παλιότερα.
Οπως αναφέρει η βρετανική έρευνα, υπάρχει και μια ομοιότητα που κανείς δεν μπορεί να παρατηρήσει με την πρώτη ματιά στην κόρη του Τζόνι Ντεπ. Είναι το λεγόμενο philtrum, το λακάκι ανάμεσα στη μύτη και το πάνω χείλος που μοιάζει εκπληκτικά στη μητέρα της, διάσημη τραγουδίστρια στη Γαλλία και ηθοποιό.


Σε αυτή την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο σάιτ του πανεπιστημίου, ο καθηγητής Giovanni Montana εξηγεί ότι είναι προφανές πως τα γονίδια ελέγχουν την μορφή του προσώπου. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ανάμεσά μας έχουν χαρακτηριστικά προσώπου που μοιάζει σαφώς σε αυτά των γονιών τους». Οπως αναφέρει, η πραγματική ανακάλυψη της έρευνας βρίσκεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καθορίζεται με τόση ακρίβεια ποιά είναι τα μέρη του προσώπου που κληρονομούνται.

Για να το διαπιστώσει, η ερευνητική ομάδα μελέτησε το πρόσωπο πολλών ατόμων, και ειδικά δίδυμους που έμοιαζαν εκπληκτικά μεταξύ τους ή δεν έμοιαζαν καθόλου. Με τη βοήθεια μιας κάμερας 3D, οι ερευνητές βρήκαν χιλιάδες σημεία ομοιότητας ανάμεσα στους δίδυμους με ταυτόσημα γονίδια: η άκρη της μύτης, τα μάγουλα, το philtrum και η ζώνη πάνω από τα χείλη ήταν ίδια.
Αυτό εξηγεί γιατί οι ομοιότητες μεταξύ μητέρας και κόρης συχνά είναι εντυπωσιακές και δεν σταματούν μόνο σε ένα χαρακτηριστικό.


Στον κόσμο της μόδας, η ομοιότητα είναι πλεονέκτημα, αλλά όχι πάντα. Το νεαρό μοντέλο και ηγερία του Marc Jacobs, Kaia Gerber υποφέρει από την τρομερή ομοιότητα με την διάσημη και εμβληματική Cindy Crawford. Το νεαρό κορίτσι έχει δηλώσει ότι έχει κόμπλεξ με την ομορφιά της μητέρας της. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο γυναικείο αμερικανικό σάιτ Refinery29, το νεαρό μοντέλο δήλωσε: «Δεν θέλω ούτε να ποζάρω δίπλα της στις φωτογραφίες, γιατί είναι πολύ απίστευτη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ