Το λάθος που κάνεις με το ρύζι και μπορείς να πάθεις δηλητηρίαση - iefimerida.gr

Το λάθος που κάνεις με το ρύζι και μπορείς να πάθεις δηλητηρίαση

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τους κινδύνους που κρύβει το κοτόπουλο αν δεν ψηθεί σωστά, ή αν, ενώ είναι ακόμη ωμό, ακουμπήσει σε κάποια επιφάνεια, είναι ενημερωμένοι οι περισσότεροι. Για τους κινδύνους που κρύβει το ρύζι όμως;

Σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Food Standards Agency, το ξαναζεσταμένο ρύζι είναι τόσο επικίνδυνο για να προκαλέσει δηλητηρίαση όσο και το κοτόπουλο και τα άλλα κρέατα.

Το FSA εξηγεί: «Το πρόβλημα δεν είναι το ζέσταμα, αυτό καθεαυτό, του ήδη βρασμένου ρυζιού. Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στον τρόπο που αποθηκεύεται το ρύζι μετά το βράσιμο». Το καλό νέο είναι ότι εύκολα αποφεύγεται.

Το ρύζι περιέχει σπόρους ενός δυνητικά επικίνδυνου βακτηριακού κλώνου που ονομάζεται Bacillus Cereus. Πρόκειται για μικρά κύτταρα τα οποία μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε αν βρουν το κατάλληλο περιβάλλον για να εκδηλωθούν.

Αν το ρύζι παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το βρασμό του, αυτά τα σπόρια μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία παράγουν τοξίνες που προκαλούν εμετούς και διάρροιες.

Οσο περισσότερο μένει το βρασμένο ρύζι σε θερμοκρασίες δωματίου, τόσο πιθανότερο είναι να προκληθεί δηλητηρίαση.

Για να αποφευχθεί κάθε τέτοια πιθανότητα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι αφού βράζετε το ρύζι να το παγώνετε γρήγορα (όχι βάζοντάς το στο ψυγείο) και μέσα στην επόμενη ώρα να το βάζετε στο ψυγείο. Ετσι, δεν θα διατρέχετε κανένα κίνδυνο αν θελήσετε να το φάτε την επόμενη ημέρα.

Τέλος, όπως συμβαίνει με όλα τα μαγειρεμένα φαγητά έτσι και με το ρύζι, μπορείτε να το ξαναζεστάνετε μόνο μια φορά.

Το λάθος που κάνεις με το ρύζι και μπορείς να πάθεις δηλητηρίαση | iefimerida.gr 0

Pexels

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ