Ισπανία: Ολα τα κόμματα, πλην των Podemos, στηρίζουν Μακρόν στις γαλλικές εκλογές - iefimerida.gr

Ισπανία: Ολα τα κόμματα, πλην των Podemos, στηρίζουν Μακρόν στις γαλλικές εκλογές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλα τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας, εκτός απ’ τους αριστερούς Podemos, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Αψηφώντας το γεγονός ότι οι Γάλλοι ομόλογοί τους έμειναν εκτός κούρσας το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) βγήκαν δημόσια να στηρίξουν τον πρώην υπουργό Οικονομίας που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο το δικό του κίνημα, το «Εμπρός!» (En Marche!).

Ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντατίς του PP είπε ότι το σχέδιο του Μακρόν «είναι αυτό που προσιδιάζει περισσότερο σ’ εκείνο της ισπανικής κυβέρνησης.»

Οι Σοσιαλιστές από την άλλη, αν και δεν πλέκουν το εγκώμιο του Μακρόν, συμφωνούν ότι «το σημαντικό είναι να ηττηθεί η ακροδεξιά».

«Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης. Ακόμη κι αν δεν μας αρέσει το σχέδιό του, ελπίζω η Γαλλία να υποστηρίξει τον Μακρόν», είπε ο πρώην ΓΓ του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ.

Οι Ciudadanos («Πολίτες»), που θεωρούν εαυτούς το ισπανικό αντίστοιχο του En Marche! ήταν οι πιο ενθουσιώδεις απ’ όλους στην υποστήριξή τους προς τον Μακρόν. «Αυτός ο ίδιος [ο Μακρόν] υπογράμμισε τις ομοιότητες στις αξίες, τις προτάσεις, τα οικονομικά και κοινωνικά μας προγράμματα», είπε ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ισπανικό δίκτυο Onca Cero. «Το κίνημα En Marche! μοιάζει πολύ με τους Ciudadanos. Η ομοιότητα έγκειται βασικά στο ότι πρόκειται για κίνημα του Κέντρου μ΄ένα προοδευτικό πολιτικό όραμα, που αποζητά την ανανέωση, όχι την κατεδάφιση. Η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι να νικήσει ο φιλελευθερισμός τον λαϊκισμό», πρόσθεσε. «Ο φιλελευθερισμός διαθέτει καλύτερες ιδέες και προγράμματα για να νικήσει το λαϊκισμό απ’ τους συντηρητικούς και τους σοσιαλιστές.»

Αντίθετα οι Podemos, που υποστήριξαν τον νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, απέφυγαν να στηρίξουν τον ευρωπαϊστή υποψήφιο, δεχόμενοι τα πυρά όλων των υπόλοιπων πολιτικών σχηματισμών...

Ο βουλευτής τους, Μιγκουέλ Ουρμπάν, είπε ότι «είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις ανάμεσα σ’ έναν τραπεζίτη της λιτότητας και τα τέρατα του παρελθόντος που αναβίωσαν μέσω της Λεπέν». Κατά την άποψή τους η επιλογή για τους Γάλλους ψηφοφόρους είναι τώρα είτε να απέχουν, είτε «να κρατήσουν τη μύτη» και να ψηφίσουν Μακρόν...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ