ΗΠΑ: νέο χαστούκι στη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ από τη Δικαιοσύνη - iefimerida.gr

ΗΠΑ: νέο χαστούκι στη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ από τη Δικαιοσύνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «τρελή» τη δικαστική απόφαση που βάζει φρένο σε διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο διέταζε τη διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε πόλεις που παρέχουν καταφύγιο σε παράτυπους μετανάστες.

Ο δικαστής Ουίλιαμ Όρικ του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο έκρινε αντισυνταγματικό το διάταγμα του Τραμπ – ένα απ’ τα πρώτα που υπέγραψε μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο. Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, η Βοστώνη ή το Λος Άντζελες αποκαλούνται “Sanctuary Cities” («Πόλεις Καταφύγια») επειδή δεν συνεργάζονται με τις ομοσπονδιακές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη παράτυπων μεταναστών.

ΗΠΑ: νέο χαστούκι στη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ από τη Δικαιοσύνη  | iefimerida.gr 0

Η απόφαση του δικαστή Όρικ αφορά πάνω από 300 πόλεις και περιοχές. Mε το διάταγμα του Τραμπ απειλείτο η διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης (ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων) του Σαν Φρανσίσκο και της κομητείας της Santa Clara (όπου βρίσκεται και η “Silicon Valley”), που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

«H 9η περιφέρεια τρελάθηκε», σχολίασε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους αναφερόμενος στην απόφαση του εφετείου του Σαν Φρανσίσκου, που οι συντηρητικοί κατηγορούν συχνά ως υπερβολικά φιλελεύθερο.

Ήταν άλλο ένα χαστούκι από την αμερικανική Δικαιοσύνη στη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ, η προεδρία του οποίου πλησιάζει το συμβολικό ορόσημο των πρώτην 100 ημερών. To σχέδιό του να εμποδίσει πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες να εισέρχονται στις ΗΠΑ μπλοκαρίστηκε δύο φορές από ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του αντιμεταναστευτικού του διατάγματος πολίτες απ’ το Ιράν, την Υεμένη, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Συρία δεν μπορούν για 90 ημέρες να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύεται γενικώς για πρόσφυγες η είσοδος στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 120 ημέρες.

ΗΠΑ: νέο χαστούκι στη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ από τη Δικαιοσύνη  | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ