Ο Τσίπρας στρώνει το έδαφος για την επώδυνη συμφωνία - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας στρώνει το έδαφος για την επώδυνη συμφωνία

Με την πρώτη σοβαρή δοκιμασία να πλησιάζει -και τις δεσμεύσεις για το χρέος να είναι στον «αέρα»- ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «στρώσει» πολιτικά το έδαφος.

Στόχος του, να μετριάσει τους εσωκομματικούς κραδασμούς και να επικοινωνήσει ταυτόχρονα το κυβερνητικό αφήγημα στους πολίτες που θα πληρώσουν το βαρύ λογαριασμό.

Οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον συνεχίζονται και σήμερα. Το χρονοδιάγραμμα θέλει μετά την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement να περνούν από τη Βουλή τα κρίσιμα νομοθετήματα. Ώστε στις 22 Μαΐου να υπάρξει και συμφωνία για το χρέος.

Περιγράφοντας τα όσα θα ακολουθήσουν,ο κ. Τσίπρας είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ant1 πως τα μέτρα θα έχουν αρχή εφαρμογής την 1.1.19 (μόνο αν εντωμεταξύ έχουν ανακοινωθεί και αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα για το χρέος),ενώ συνεχίζοντας το επικοινωνιακό κρεσέντο φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τα όσα υλοποιεί λέγοντας ότι «αν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε καλύτερες συμφωνίες».

Τα μέτρα… εξιτήριο για το πρόγραμμα
Με βασικό αποδέκτη τον κυβερνητικό συνασπισμό και εν συνεχεία τους δανειστές ο πρωθυπουργός προσπάθησε σε κάποιο σημείο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Προτάσσοντας ακόμα και το επιχείρημα πως «μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία».

Ωστόσο, αμέσως μετά κατέστησε σαφές και σε όλους τους τόνους ότι: «προφανώς θα τα ψηφίσουμε (σ.σ τα μέτρα), για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Αλλιώς πως θα πάρουμε το χρέος;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Προκαταβάλλοντας έτσι τις όποιες δεύτερες σκέψεις ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι εμφανίζονται εξόχως προβληματισμένοι να βάλουν πλάτη στο «τσεκούρι» που θα πέσει σε συντάξεις και αφορολόγητο και μάλιστα χωρίς κάτι απτό για το χρέος.

Ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι χαρακτήρισε «εξιτήριο από το πρόγραμμα» τα προς ψήφιση μέτρα. Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο.

Απολογητικός για το πλεόνασμα
Με δεδομένο τέλος, ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια από τη δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε απολογητικός για το πλεόνασμα και επιχείρησε να εξηγήσει πως αυτό επετεύχθη.

Υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν είχαμε πιάσει το πλεόνασμα θα ήμασταν το μπαλάκι του πινγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και στον κ. Σόιμπλε».Πράγμα που σημαίνει ότι τώρα πια, ΔΝΤ και Βερολίνο δεν μπορούν να επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να τα βρουν οι δυο τους στο θέμα που αφορά στη διευθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ