Το ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου τριπλασίασε τους θανάτους στην ανατολική Μεσόγειο το 2017 - iefimerida.gr

Το ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου τριπλασίασε τους θανάτους στην ανατολική Μεσόγειο το 2017

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στους 1.089 έφτασαν οι θάνατοι στη Μεσόγειο το 2017, μετά και το νέο ναυάγιο στη Λέσβο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (ως τις 23 Απριλίου 2016) οι θάνατοι ανήλθαν σε 1.266, ωστόσο οι αφίξεις ήταν κατά πολύ περισσότερες (205.613 έναντι 43.204 το 2017).

Το πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική συνεχίζει να είναι η πιο θανάσιμη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός κατέγραψε το θάνατο 100 και πλέον μεταναστών και προσφύγων στην προσπάθειά τους να περάσουν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας ή Ισπανίας. Παγκοσμίως το σύνολο των θανάτων από την 1η Ιανουαρίου ως και τις 23 Απριλίου 2017, ανέρχεται σε 1.616.

Ωστόσο, το τελευταίο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα και αγνοούνται άλλα επτά, τριπλασιάζει τον αριθμό (από 14 σε 37) των ανθρώπων που χάθηκαν στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου το τρέχον έτος.

Όπως αναφέρει η UNICEF σε ανακοίνωσή της, τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου και ο θάνατός τους έρχεται να προστεθεί στα πάνω από 150 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο, και σε τουλάχιστον πέντε ακόμη παιδιά στην ανατολική Μεσόγειο από την αρχή του έτους.

«Το περιστατικό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι τα απελπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους ακολουθούν πιο επικίνδυνες διαδρομές, λόγω της έλλειψης ασφαλών και νόμιμων οδών. Χωρίς τη διασφάλιση νόμιμων οδών, θα συνεχίσουν να χάνονται ζωές κατά το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα τους, εφόσον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητούν ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον από τις συγκρούσεις και την οικονομική αβεβαιότητα», εξηγεί ο Λοράν Σαπουί, συντονιστής της ομάδας της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ελλάδα, στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, σχεδόν 1.100 παιδιά επιβίωσαν του ταξιδιού στο Αιγαίο και έφτασαν στις ελληνικές ακτές. Μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται διά θαλάσσης, το ποσοστό των παιδιών παρουσιάζει σταθερή αύξηση: Τον Ιανουάριο, το 22% των αφίξεων διά θαλάσσης ήταν παιδιά. Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 28% και το Μάρτιο στο 31%. Μεταξύ των παιδιών που έφτασαν διά θαλάσσης στην Ελλάδα, περίπου το 17% ταξίδεψαν μόνα τους, γεγονός που τα καθιστούσε ακόμη πιο ευάλωτα κατά τη μετακίνηση.

Η UNICEF καλεί τα κράτη να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης και να διευκολύνουν τα παιδιά να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων οικογενειών τους στις χώρες προορισμού. Επίσης, ζητά μεταξύ άλλων τον τερματισμό της κράτησης των παιδιών που αιτούνται διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν, την εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, την πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, την άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών, και την προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λέσβος ΔΟΜ Μεσόγειος ναυάγια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ