Fast Forward Festival: Καλλιτέχνες στήνουν τρενάκι τρόμου σε Σύνταγμα και εξαφανίζουν την Ομόνοια - iefimerida.gr

Fast Forward Festival: Καλλιτέχνες στήνουν τρενάκι τρόμου σε Σύνταγμα και εξαφανίζουν την Ομόνοια

φωτογραφίες: sgt.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο φέρνουν για 13 μέρες 11 πρότζεκτ σε Αθήνα και Πειραιά.

To Fast Forward Festival (FFF) της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει παγκόσμιες πρεμιέρες και ισχυρές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της πόλης.

Από 2 έως 14 Μαΐου, το φεστιβάλ στην τέταρτη εκδοχή του, εισχωρεί σε εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία και στοές, μπαίνει σε παλιούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, κατεβαίνει έως το Σιλό και την πέτρινη αποθήκη στον Πειραιά, για να περιδιαβεί τα στενά και τις κρυμμένες πλατείες της Δραπετσώνας.

Τα τρία εμβληματικά τοπόσημα του φετινού FFF, το Σύνταγμα, η Ομόνοια και το λιμάνι του Πειραιά, «συνυπάρχουν» με περιοχές ετεροτοπικές, όπως οι ραδιενεργές ζώνες αποκλεισμού της Φουκουσίμα και του Τσερνόμπιλ, καθώς και οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο μιλούν για την έννοια του σπιτιού, της εκδίωξης, της μετανάστευσης, μέσα από 9 πρότζεκτ στην αιχμή της πρωτοπορίας.

Ολόκληρο το πρόγραμμα σε Αθήνα και Πειραιά

Fast Forward Festival: Καλλιτέχνες στήνουν τρενάκι τρόμου σε Σύνταγμα και εξαφανίζουν την Ομόνοια | iefimerida.gr 0

2-14 Μαΐου 2017
Akira Takayama, Port B

Piraeus / Heterotopia
Ώρες και ημέρες: Τρίτη 2 – Κυριακή 14 Μαΐου | 11:00-18:00 (οι θεατές μπορούν να προσέρχονται στα σημεία εκκίνησης οποιαδήποτε στιγμή, από τις 11:00 έως 18:00)
Είσοδος ελεύθερη
Στην πρώτη ευρωπαϊκή εκδοχή αυτού του πολυσυζητημένου πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2013 στο Τόκυο, ο Πειραιάς και η μακραίωνη προσφυγική ιστορία του αποκαλύπτονται ως μια «ετεροτοπία», ένας «άλλος» τόπος, άγνωστος αλλά οικείος, μυθικός αλλά πραγματικός. Εξοπλισμένοι με smartphones, apps και χάρτες, οι θεατές, ως περιπατητές-γεωγράφοι, τον ανακαλύπτουν ξανά, μέσω ενός audio-walk mapping, φορτισμένου από ιστορικές μνήμες, μύθους και μυθοπλασίες. Ο διεθνώς διακεκριμένος Ιάπωνας δημιουργός site-specific πρότζεκτ μεγάλης εμβέλειας συμπράττει με επτά ποιητές, πεζογράφους και στοχαστές από όλο τον κόσμο για το Piraeus / Heterotopia.

2-14 Μαΐου 2017
Hikaru Fujii,
Piraeus / Heterochronia 11:00-18:00 Η προβολή γίνεται στα δύο σημεία εκκίνησης του πρότζεκτ Piraeus / Heterotopia:
Καφέ Janeiro | Σταδίου & Πλατεία Ομονοίας (εντός της στοάς)
Πλωτό Μουσείο “Hellas Liberty” | Πύλη Ε2 | Ακτή Βασιλειάδη, Πειραιάς
Είσοδος Ελεύθερη
Το Piraeus / Heterochronia είναι ένα έργο video art, στο οποίο καταγράφηκαν τέσσερις διάλογοι με τους ανθρώπους εκείνους που ζουν στην περιοχή γύρω από τον πύργο με το ρολόι του Σιλό, δηλαδή της κεντρικής σιταποθήκης στο λιμάνι του Πειραιά. Το Piraeus / Heterochronia δεν παρουσιάζει την ιστορία του Πειραιά, αλλά καθρεφτίζει «το χρόνο της ετερότητας» (αυτό που δηλώνει η λέξη «ετεροχρονία») των συνεντευξιαζόμενων, ο οποίος ζει και επιβιώνει με την πραγματικότητα του Πειραιά, που είναι ισχυρά συνυφασμένη με την περίπλοκη ιστορία του. Κάθε συνεντευξιαζόμενος/-η σε αυτό το βίντεο έχει ιδιαίτερη και διαφορετική ζωή, κοινωνικό υπόβαθρο και χρόνο. Προκειμένου όμως να φανεί ο κοινός ρους του πραγματικού χρόνου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διάλογοι και κινηματογραφήθηκαν την ίδια ώρα σε διαδοχικές ημέρες.


2-14 Μαΐου 2017
Gregor Schneider, Invisible City

Πλατεία Ομονοίας, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
Ποιος άλλος θα μπορούσε να «εξαφανίσει» την πλατεία Ομονοίας, αν όχι ο Γερμανός εικαστικός και γλύπτης που θεωρείται από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νέας εννοιολογικής τέχνης, βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2001; Αξιοποιώντας την τεχνική του καμουφλάζ και συνδέοντάς την με την αορατότητα της ιστορικής πλατείας από ψηλά, ο Γκρέγκορ Σνάιντερ με το Invisible City παρεμβαίνει στο αστικό τοπίο, μετατοπίζοντας το κέντρο του, τον ομφαλό της Αθήνας, στο λεπτό σημείο συνάντησης του ορατού με το αόρατο και της τέχνης με την οντολογία.

Fast Forward Festival: Καλλιτέχνες στήνουν τρενάκι τρόμου σε Σύνταγμα και εξαφανίζουν την Ομόνοια | iefimerida.gr 1

2-14 Μαΐου 2017
Chim↑Pom, Kenji Kubota, Eva & Franco Mattes, Jason Waite

Don't Follow the Wind 12:00-20:00 Ξενοδοχείο Classical Acropol (Πειραιώς 1, Ομόνοια)
Γενική Είσοδος: 3 ευρώ
Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, το «ραδιενεργό», πολυσυζητημένο εν εξελίξει πρότζεκτ, που δημιουργήθηκε με έναυσμα το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα. Η επιμελητική ομάδα που το 2015 κινητοποίησε 12 καλλιτέχνες να στήσουν έργα μέσα στη Ζώνη Αποκλεισμού της Φουκουσίμα, «καταδικασμένα» έτσι να μείνουν αθέατα –ίσως και για πάντα–, ενεργοποιεί τώρα μια πλειάδα καλλιτεχνών για να δημιουργήσουν, σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο της Αθήνας, το σκοτεινό είδωλο του Don’t Follow the Wind: πρωτότυπα έργα για την κατάσταση στην Ελλάδα, σε διάλογο με τη Φουκουσίμα, την οικογένεια που παραμένει στη μολυσμένη περιοχή, αλλά και ένα φόρουμ για τους βιαίως εκτοπισθέντες πληθυσμούς του πλανήτη μας.

2-5 Μαΐου 2017
Workshop: «Εμείς οι πρόσφυγες: σενάριο για ένα σχιζοαναλυτικό σεμινάριο» από τους Ayreen Anastas, René Gabri

Εργαστήριο: 2-5 Μαΐου | Εκτός Στέγης
Δημόσια παρουσίαση εργαστηρίου (συζήτηση & προβολή): 6 Μαΐου | Μικρή Σκηνή
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Fast Forward Festival: Καλλιτέχνες στήνουν τρενάκι τρόμου σε Σύνταγμα και εξαφανίζουν την Ομόνοια | iefimerida.gr 2


3-7 & 9-10 Μαΐου 2017
Brett Bailey, Sanctuary

Λιμάνι Πειραιά | Πύλη Ε2 | Πέτρινη Αποθήκη
Προτείνεται η προκράτηση θέσης λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.
Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.
Σε συμπαραγωγή με τη Στέγη και σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, υποδεχόμαστε τη νέα περφόρμανς-εγκατάσταση του Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη και εικαστικού που τάραξε τα παγκόσμια ύδατα της τέχνης με το Exhibit B, το οποίο είδαμε στο περσινό Fast Forward Festival.

Fast Forward Festival: Καλλιτέχνες στήνουν τρενάκι τρόμου σε Σύνταγμα και εξαφανίζουν την Ομόνοια | iefimerida.gr 3


3-8 Μαΐου 2017
Daniel Wetzel / Rimini Protokoll

Evros Walk Water 1 & 2
18:00, 20:00 & 22:00 Στα αγγλικά και στα ελληνικά Εκθεσιακός χώρος
Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.
Σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, η κορυφαία γερμανική ομάδα «θεάτρου της πραγματικότητας» στήνει μια ευφάνταστα στοχαστική οπτικοακουστική περφόρμανς-εγκατάσταση για μικρούς και μεγάλους, συνδέοντας την περιπέτεια έξι ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών με τη μουσική φαντασία του John Cage και το λόγο περί ελευθερίας.

Fast Forward Festival: Καλλιτέχνες στήνουν τρενάκι τρόμου σε Σύνταγμα και εξαφανίζουν την Ομόνοια | iefimerida.gr 4

9-14 Μαΐου 2017
Dries Verhoeven, Phobiarama

Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Διάρκεια: 40'
Ένα αλλιώτικο «τρενάκι του τρόμου». Μια διαδραστική εγκατάσταση, εκτός Στέγης, στην καρδιά της πόλης. Σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Ελλάδα, το Phobiarama μάς καλεί να μπούμε στη μαύρη τέντα του και να καταδυθούμε στα άδυτά του για να ξορκίσουμε ό,τι μας φοβίζει: τη διεθνή τρομοκρατία, την οικονομική κρίση, την πολιτική απογοήτευση… Ένα πρότζεκτ του φημισμένου Ολλανδού εικαστικού και σκηνοθέτη, ο οποίος στο
1ο Fast Forward Festival, με το No Man’s Land, μας κάλεσε να περπατήσουμε στην Αθήνα παρέα με έναν μετανάστη.

10-14 Μαΐου 2017
Ζωή Δημητρίου, Peregrinus

18:30 & 20:30 Εκτός Στέγης
Σημείο εκκίνησης: Κεντρική είσοδος Στέγης
Ένα βαν. Με τα τζάμια σφαλιστά. Από εδώ ξεκινά το Peregrinus, με τους περφόρμερ και τους θεατές συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι που καταλήγει σε μια λαβυρινθώδη εγκατάσταση. Η εγκατεστημένη στο Λονδίνο διεθνώς διακεκριμένη Ελληνίδα χορογράφος Ζωή Αντωνίου, που ξεχωρίζει με τη μινιμαλιστική γλώσσα και την καίρια αφηγηματικότητά της, στήνει κάτι περισσότερο από μια χορογραφία: μια συμμετοχική δαιδαλώδη περιπατητική εμπειρία.

10-11 Μαΐου 2017
BERLIN, Zvizdal [Chernobyl – so far so close]

21:00 Κεντρική Σκηνή
Εισιτήρια: 10 ευρώ, άνεργοι 5 ευρώ
27 Απριλίου 1986, Τσερνόμπιλ: Αμέσως μετά την έκρηξη, η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό εκκενώνεται. 350.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Δύο, όμως, αρνούνται. Παραμένουν στο χωριό τους επί 27 χρόνια.
Η ακραία ζωή τους αποτελεί την πρώτη ύλη της περφόρμανς/κινηματογραφικής εγκατάστασης των Berlin, αυτού του δυναμικού ντουέτου καλλιτεχνών από την Αμβέρσα, που επισκεπτόταν και κινηματογραφούσε, επί πέντε χρόνια, την καθημερινότητα της Νάντια και του Πέτρο στο χωριό-φάντασμα Ζβίζνταλ, στη ραδιενεργό Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Τώρα, με το Zvizdal [Chernobyl – so far so close] μας καθιστούν μάρτυρες ενός συγκλονιστικού χρονικού μοναξιάς και συντροφικότητας, καταστροφής και επιβίωσης.

13-14 Μαΐου 2017
Διεθνές Συμπόσιο: “On Homelands and the Stateless as the World Tilts Right”

Μικρή Σκηνή
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Fast Forward Festival: Καλλιτέχνες στήνουν τρενάκι τρόμου σε Σύνταγμα και εξαφανίζουν την Ομόνοια | iefimerida.gr 5

Πληροφορίες: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, τηλ: 210 900 5 800
2 – 14 Μαΐου
Εντός και εκτός Στέγης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ