Κρίστιαν Κερν: Η Βιέννη θα καταπολεμά πάντα τον αντισημιτισμό - iefimerida.gr

Κρίστιαν Κερν: Η Βιέννη θα καταπολεμά πάντα τον αντισημιτισμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαβεβαιώσεις πως η Αυστρία θα καταπολεμά συνεχώς τις αντισημιτικές τάσεις και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Εβραίων συμπολιτών, έδωσε στον Ρεουβέν Ρίβλιν, ο Κρίστιαν Κερν κατά τις συνομιλίες τους στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, μετά τις συνομιλίες του στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Ράμι Χαμντάλα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε εκφράσει την ελπίδα του για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης, τονίζοντας πως υπάρχει η κοινή εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξει μία πρόοδος.

Στις συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο Ρεουβέν Ρίβλιν επισήμανε στον Κρίστιαν Κερν πως ο αντισημιτισμός και ο φασισμός δεν έχουν εξαλειφθεί, ούτε από την Ευρώπη αλλά ούτε και από την Αυστρία. Ταυτόχρονα τόνισε πως η Αυστρία παίζει έναν θετικό ρόλο στη συνεργασία του Ισραήλ τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και με τους γείτονές του, ενώ μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό για μία στρατηγική σύμπραξη σε τομείς όπως "η καταπολέμηση της τρομοκρατίας" αλλά και"η πράσινη ενέργεια".

Χθες βράδυ ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος αύριο Τρίτη πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, συμμετείχε στις επίσημες τελετές του κράτους του Ισραήλ στο μνημείο Γιαντ Βασέμ για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος .

Οι σχέσεις Αυστρίας και Ισραήλ, που είχαν διαταραχτεί το 2000 εξαιτίας της τότε αναρρίχησης στην αυστριακή κυβέρνηση του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, είχαν εξομαλυνθεί μόλις στο τέλος του 2003.

Το Ισραήλ είχε αποσύρει τον Φεβρουάριο του 2000 τον πρέσβη του από τη Βιέννη και είχε υποβαθμίσει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αυστρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή των Ελευθέρων στην τότε νέα αυστριακή κυβέρνηση του καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Αιτία για την αποκατάσταση των σχέσεων από πλευράς Ισραήλ, τέλη του 2003, πρέπει να ήταν η ισραηλινή εκτίμηση ότι η Αυστρία ακολουθεί φιλοισραηλινή πολιτική, ενώ σημαντικό ρόλο στη "στροφή" απέναντι στη Βιέννη, πρέπει να έπαιξε και η καταβολή αποζημιώσεων σε θύματα του ναζισμού, που υλοποίησε - έπειτα βέβαια από πιέσεις και αγωγές από διάφορες πλευρές στο εξωτερικό - από το 2001 και μετά, η τότε αυστριακή δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση.

Κρίσιμη για τις αυστροϊσραηλινες σχέσεις, που είχαν παγώσει και τότε από πλευράς Ισραήλ, υπήρξε και η εποχή της εξαετούς θητείας (1986-1992) στο αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, του αμφιλεγόμενου για το ναζιστικό παρελθόν του στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κουρτ Βάλντχαϊμ.

Εξάλλου, η Αυστρία υπήρξε επανειλημμένα αντικείμενο έντονης ισραηλινής κριτικής, την εποχή διακυβέρνησης της (1970-1983) από τον ιστορικό καγκελάριο της, τον Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος έκανε αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Ο Μπρούνο Κράισκι είχε ηγηθεί επί σειρά ετών διεθνών μεσολαβητικών αποστολών και ως πρώτος σε παγκόσμιο επίπεδο είχε αναγνωρίσει επίσημα την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υποδεχόμενος επίσημα, επίσης πρώτος, στη Βιέννη, τον αρχηγό της, Γιασέρ Αραφάτ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αυστρία ισραήλ Κρίστιαν Κερν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ