Ελεύθερη πρόσβαση στα σύνορα με Αυστρία ζητά η Σλοβενία

Η Σλοβενία θα αντιτασσόταν αποφασιστικά σε μία πιθανή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των συνοριακών ελέγχων, που ισχύουν έως τις 12 Μαΐου, αποσαφηνίζει η υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Με επιστολή της, προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Σλοβένα υπουργός Εσωτερικών, Βέσνα Γκιερκές Τσίνταρ, ζητά η Αυστρία να σταματήσει τους ελέγχους στα κοινά με τη Σλοβενία επισημαίνοντας πως θα ήταν αβάσιμη μία παράταση των συνοριακών ελέγχων στα σλοβενικά-αυστριακά σύνορα.

Η υπουργός τονίζει ακόμα ότι η χώρα της θα απαιτήσει συγκεκριμένη αιτιολόγηση σε ενδεχόμενη τέτοια πρόταση, ενώ επιφυλάχθηκε και για τα επόμενα βήματά της.

Σύμφωνα με την ίδια, οι έλεγχοι στα σλοβενικά-αυστριακά σύνορα οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις, ιδιαίτερα πριν την οδική σήραγγα της Οροσειράς Καραβάνκεν, όπου θα είναι κρίσιμη η κατάσταση κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Κατά την άποψή της, μάλιστα «οι έλεγχοι παρεμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση προσώπων, προξενούν οικονομική ζημία και επηρεάζουν αρνητικά τη συνεργασία στις μεθοριακές περιοχές». Αντίστοιχα τα οφέλη από την παράταση του ελέγχου είναι ελάχιστα.

Όπως παρατηρεί, η Βέσνα Γκιερκές Τσίνταρ, οι αυστριακές αρχές επαναπροώθησαν μέσα στο 2016 στην Σλοβενία μόλις 76 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν διέλθει παράνομα τα σύνορα προς την Αυστρία, ενώ από τις αρχές του χρόνου, οι αντίστοιχες επαναπροωθήσεις ανήλθαν σε μόλις 11. Αυτός ο αμελητέος αριθμός είναι που αποδεικνύει ότι είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνονται από την πλευρά της Σλοβενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αυστρία Σλοβενία σύνορα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ