Γιατί ο δράστης χτύπησε τα Ηλύσια Πεδία -Η Λεωφόρος με τα 100 εκατομμύρια πεζούς

Η εμβληματική λεωφόρος στην καρδιά του Παρισιού έγινε το θέατρο μια επίθεσης των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους, το βράδυ της Πέμπτης.


Μόλις τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής, η Γαλλία έγινε στόχος μιας επίθεσης τρομοκρατίας. Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο άλλοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών επί της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων. Αυτή είναι η πιο τουριστική λεωφόρος της γαλλικής πρωτεύουσας.


Κατά μήκος της λεωφόρου υπάρχουν εστιατόρια, μπουτίκ, σινεμά. Σύμφωνα με τη λίστα της Ενωσης των Ηλυσίων Πεδίων υπάρχουν πάνω από 100 καταστήματα επί της λεωφόρου. Ως την δεκαετία του 1950, «η πιο ωραία λεωφόρος του κόσμου» φιλοξενούσε μόνο μπουτίκ υψηλής ραπτικής. «Σταδιακά, αυτά τα πολυτελή καταστήματα άφησαν τη θέση τους σε οίκους», εξηγεί το Οικονομικό Παρατηρητήριο του τουρισμού στο Παρίσι, σε μια μελέτη του 2014.
«Η άφιξη των τρένων, στη δεκαετία του 1970, ως την Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, συγκεκριμένα στο 53 της λεωφόρου, άλλαξε τα πάντα: πολλοί παριζιάνοι και επαρχιώτες μπορούσαν πλέον να έρχονται απρόσκοπτα στα Ηλύσια Πεδία με αποτέλεσμα να ανοίξουν καταστήματα για λαϊκά στρώματα».


Σύμφωνα με τα στοιχεία, 2 εκατομμύρια άνθρωποι σταματούν κάθε χρόνο μπροστά στην βιτρίνα της Renault, που βρίσκεται στο 53 της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων. Το κατάστημα δημιουργήθηκε το 1910 από τον ιδρυτή Louis Renault. Στόχος του ήταν να προσελκύσει μια πλούσια πελατεία, προτείνοντας μοντέλα πολυτελείας, τα οποία γίνονταν κατόπιν παραγγελίας. Η στρατηγική λειτούργησε, αφού κάθε χρόνο, το Atelier Renault κατασκευάζει κάθε χρόνο 1.200 αυτοκίνητα το χρόνο, με παραγγελία. Στο κατάστημα υπάρχει εστιατόριο και μπουτίκ με προϊόντα αυτοκινήτου.


5 μνημεία και Μουσεία
Η Αψίδα του Θριάμβου, το Palais de la Découverte, το Grand και το Petit Palais, καθώς και η πλατεία Concorde αποτελούν τα πέντε σημεία που προσελκύουν τουρίστες, κατά μήκος της Λεωφόρου. Η Αψίδα του Θριάμβου είναι το δεύτερο μνημείο του Παρισιού με τις περισσότερες επισκέψεις (1,7 εκατομμύρια το χρόνο). Το Μουσείο Grand Palais ακολουθεί, με 800.000 άτομα. Το προεδρικό μέγαρο, το υπουργείο Εσωτερικών και η πρεσβεία των ΗΠΑ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.


13.000 ευρώ
Η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων βρίσκεται στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού και θεωρείται η ακριβότερη περιοχή της πόλης στα ακίνητα. Η μέση τιμή του τετραγωνικού εκτιμάται άνω των 13.000 ευρώ. Η μια πλευρά της Λεωφόρου είναι δύο φορές πιο ακριβή από την άλλη: 21.000 ευρώ το τετραγωνικό για τα καταστήματα από τη μία, 12.000 για την άλλη.
Η λεωφόρος θεωρείται επίσης η τρίτη ακριβότερη στον κόσμο, πίσω από την Πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης και την Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επίθεση Ηλύσια Πεδία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ