Ο Τραμπ κι οι επιτελείς του διαφωνούν για τη Ρωσία - iefimerida.gr

Ο Τραμπ κι οι επιτελείς του διαφωνούν για τη Ρωσία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τα πράγματα θα πάνε καλά μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Την κατάλληλη στιγμή όλοι θα έρθουν στα λογικά τους και θα υπάρξει διαρκής ειρήνη!»

Things will work out fine between the U.S.A. and Russia. At the right time everyone will come to their senses & there will be lasting peace!

Το ενδιαφέρον του Τραμπ για αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα είναι αταλάντευτο απ’ τις πρώτες μέρες της προεκλογικής του καμπάνιας και αυτή τη στιγμή είναι μια απ’ τις ελάχιστες θέσεις του σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που δεν έχει αλλάξει ή αναθεωρήσει αφότου ορκίστηκε πρόεδρος.

Αλλά στην επιθυμία του αυτή ο Τραμπ εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο απομονωμένος μέσα στην ίδια την κυβέρνησή του. Τις τελευταίες εβδομάδες μέλη της ομάδας συμβούλων εθνικής ασφάλειας εξαπέλυσαν μύδρους κατά της Ρωσίας, που προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η σκληρή ρητορική τους και η προφανής έλλειψη οιασδήποτε μομφής από τον Τραμπ δείχνουν ότι το στρατόπεδο των ρωσο-σκεπτικιστών έχει κερδίσει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση, καθιστώντας ολοένα και πιο απόμακρη την προσέγγιση που οραματιζόταν ο Τραμπ.

Ο Τραμπ κι οι επιτελείς του διαφωνούν για τη Ρωσία  | iefimerida.gr 0

Oι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ-Ρωσίας, Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα

  • Σε ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χάλεϊ, επιτέθηκε στη Μόσχα για το ρόλο της στη Συρία ρωτώντας «πόσα παιδιά ακόμη θα πρέπει να πεθάνουν ώστε να νοιαστεί η Ρωσία» αρκετά για να εμποδίσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ να διαπράξει νέες ωμότητες.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι «ανίκανη ή συνένοχη» στην επίθεση με χημικά όπλα, που σκότωσε δεκάδες αμάχους στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
  • Ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, το πήγε ακόμη παραπέρα χαρακτηρίζοντας την Μόσχα «μη εξαγοράσιμο αντίπαλο». Μολονότι ο Τραμπ έχει πλέξει αρκετές φορές στο παρελθόν το εγκώμιο του Ρώσου ομολόγου του, ο Πομπέο περιέγραψε τον Πούτιν ως «άνθρωπο για τον οποίο η λέξη ορθότητα δεν μεταφράζεται στα Αγγλικά.»
Ο Τραμπ κι οι επιτελείς του διαφωνούν για τη Ρωσία  | iefimerida.gr 1

Ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο

Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει σύγχυση αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ έναντι του Κρεμλίνου. Ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση υποβαθμίζουν την προφανή διάσταση μεταξύ των δηλώσεων του Τραμπ και των υφισταμένων του υποστηρίζοντας ότι τα σχόλια του Τραμπ για τη Ρωσία συχνά παρερμηνεύτηκαν ως μήνυμα ότι προτίθεται να είναι «μαλακός» απέναντί της.

«Ουδέποτε υπήρχε σχέδιο να είναι ευγενικός με τους Ρώσους», είπε ο Τζέιμς Καραφάνο, πρώην σύμβουλος του Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία και μέχρι την ορκωμοσία του. Και υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός της αεροπορικής βάσης του Άσαντ και η πρόσφατη δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ από τον Τραμπ είναι ενδεικτικές της προθυμίας του να αψηφήσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Από την άλλη, λέει ο Καραφάνο, ο Τραμπ προφανώς επιδιώκει να αφήσει στον Ρώσο πρόεδρο ανοικτή την πόρτα της συνεργασίας για την οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τραμπ κι οι επιτελείς του διαφωνούν για τη Ρωσία  | iefimerida.gr 2

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ στις 12 Απριλίου 2017

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ είχε την ευκαιρία να δώσει έμφαση στα μηνύματα των υφισταμένων του. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα «μπορεί να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών», αλλά περιέγραψε τη Ρωσία ως «ισχυρή χώρα» κι είπε: «θα δούμε τι θα γίνει.»

Όταν ρωτήθηκε για τις εντεινόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη για την καταγγελλόμενη ρωσική ανάμειξη σε εκλογικές αναμετρήσεις και για τις εκκλήσεις για ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της Ευρώπης ο Τραμπ απέφυγε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει φόβος και υπάρχουν προβλήματα», είπε. «Αλλά στο τέλος ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει φόβος και δεν θα υπάρχουν προβλήματα και ο κόσμος θα μπορεί να προχωρήσει. Αυτή θα ήταν η ιδανική κατάσταση.»

Η στάση του έναντι της Μόσχας εκλαμβάνεται και ως αντανάκλαση της απροθυμίας του να παραδεχθεί τη ρωσική εμπλοκή υπέρ του στις εκλογές, όπως συμφωνούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Τραμπ κι οι επιτελείς του διαφωνούν για τη Ρωσία  | iefimerida.gr 3

O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Χ.Ρ. Μακμάστερ

Πώς όμως εμφανίζεται ο Τραμπ τόσο βέβαιος ότι «τα πράγματα θα πάνε καλά» και προβλέπει «διαρκή ειρήνη»; «Ε, όταν οι σχέσεις έχουν φθάσει στο χαμηλότερο σημείο, δεν έχουν να πάνε προς τα κάτω, αλλά μόνον προς τα πάνω», απάντησε στο ABC ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Χ.Ρ. Μακμάστερ.

H αμφισημία των μηνυμάτων που στέλνει η αμερικανική κυβέρνηση έγινε αντιληπτή και στη Μόσχα. Μετά από μια σφοδρές ανταλλαγές φραστικών πυρών με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα εστιάζει μόνον στα σήματα που θα στέλνει ο Πρόεδρος.

«Εμάς θα μας καθοδηγεί αυτό που επιβεβαίωσε γι’ άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ... ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Λαβρόφ. «Κι είμαστε κι εμείς έτοιμοι γι’ αυτό.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ