Σοκαρισμένοι Γερμανοί βουλευτές από το δημοψήφισμα στην Τουρκία -Ζητούν αυστηρότερα μέτρα για διπλή υπηκοότητα

Αποφασισμένοι να κάνουν πιο αυστηρή τη νομοθεσία, που επιτρέπει τη χορήγηση διπλής υπηκοότητας, είναι οι Γερμανοί βουλευτές μετά τη νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα.

Σοκαρισμένοι από την ψήφο των Τούρκων της Γερμανίας υπέρ της ενίσχυσης της παντοδυναμίας του Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, με συντριπτικό ποσοστό μάλιστα της τάξης του 63%, πολλοί Γερμανοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του να καταστούν αυστηρότεροι οι κανονισμοί για την χορήγηση της διπλής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό υπέρ του «ναι» μεταξύ των 1,4 εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που σημειώθηκε στην Τουρκία αγγίζοντας το 63%, ενώ στην πόλη της Έσσης, στη δυτική Γερμανία, το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανήλθε σε 75,9%, αν και ορισμένοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η συμμετοχή στη Γερμανία έφθασε μόλις στο 44%.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Εκείνοι σε μια φιλελεύθερη χώρα, όπως η Γερμανία που ψήφισαν για να καταργηθεί η ελευθερία στην Τουρκία ή να περιοριστεί, προφανώς δεν έχουν αποδεχθεί τις αξίες μας» δήλωσε ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Τούρκοι στη Γερμανία πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμά της.

Την ίδια στιγμή, επιφανή στελέχη του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης δράσης.

«Είναι σημαντικό να αναστρέψουμε τις τροποποιήσεις που διευκόλυναν στην απόκτηση διπλής υπηκοότητας» σημείωσε ο Βαυαρός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Μάιερ, επισημαίνοντας ότι οι κανονισμοί είχαν αλλάξει προς το ευνοϊκότερο το 2000 και το 2014.

Πιο έντονη η αντίδραση από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εξασφαλίζει ποσοστό μεταξύ 7 και 11% βάσει των δημοσκοπήσεων, όπου τάχθηκε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του δικαιώματος απόκτησης διπλής υπηκοότητας για τους Τούρκους.

«Χρειάστηκε να γίνει ένα δημοψήφισμα στην Τουρκία προκειμένου οι συντηρητικοί να αντιληφθούν ότι η ενσωμάτωση, κυρίως των Τούρκων, απέτυχε, (και) φάνηκε πόσο αποστασιοποιημένοι είναι» επισήμανε ο Έμιλ Σένζε, αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD στη Βάδη Βυρτεμβέργη.

«Ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για όσα ένιωσαν εδώ και δεκαετίες. Ότι νιώθουν πως γίνονται διακρίσεις σε βάρος τους, ότι νιώθουν αποκλεισμένοι» τόνισε στο ραδιοφωνικό δίκτυο SWR, ο πρόεδρος των Τουρκικών Κοινοτήτων στη Γερμανία, Γκοκάι Σοφουογλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανία Ερντογάν δημοψήφισμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ