Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σταμάτησε 2 από τις 8 θανατικές ποινές στο Αρκανσο - iefimerida.gr

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σταμάτησε 2 από τις 8 θανατικές ποινές στο Αρκανσο

φωτογραφία: pixabay.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας του Άρκανσο δεσμεύθηκε να προχωρήσει με μια σειρά εκτελέσεων που είναι προγραμματισμένες τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας σταμάτησε τις δύο πρώτες λίγες ώρες προτού εφαρμοστούν.

Η γενική εισαγγελέας Λέσλι Ράτλετζ δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να επιζητεί δικαιοσύνη για τις οικογένειες των θυμάτων και θα προχωρήσει με τις δύο εκτελέσεις που είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, δύο ακόμη για τις 24 Απριλίου και μία για τις 27 Απριλίου.

«Θα συνεχίσω να απαντώ σε οποιαδήποτε νομική πρόκληση από τους κρατούμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ράτλετζ.
«Οι οικογένειες περίμεναν για πάρα πολύ καιρό για να δουν δικαιοσύνη και θα συνεχίσω να έχω αυτή την προτεραιότητα».
Η ανακοίνωση της Ράτλετζ έγινε λίγη ώρα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να ασκήσει βέτο στο αίτημα των αρχών του Άρκανσο να τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε μία εκτέλεση θανατοποινίτη.

Η εκτέλεση του Ντον Ντέιβις, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία το 1990 της 62χρονης Τζέιν Ντάνιελ στη διάρκεια ένοπλης ληστείας στο σπίτι της, ήταν προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα και ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.
Τελευταία φορά που εκτελέστηκε κάποιος στην Πολιτεία Άρκανσο ήταν 12 χρόνια πριν, ενώ το 2016 το ποσοστό εκτελέσεων στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 25 χρόνια.
Τόσο ο Ντέιβις όσο και ο συγκρατούμενός του Μπρους Γουόρντ, που έχουν περάσει 20 χρόνια αναμένοντας να εκτελεστούν, ήταν προγραμματισμένο να πεθάνουν τη Δευτέρα το βράδυ, προτού το Ανώτατο Δικαστήριο του Άρκανσο αποφασίσει να ακυρώσει τις εκτελέσεις τους, έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων τους, οι οποίοι αμφισβήτησαν τη νοητική ικανότητα των πελατών τους.

Οι επικριτές της θανατικής ποινής καταδίκασαν τη βιασύνη των αρχών του Άρκανσο να προχωρήσουν στις εκτελέσεις τόσων καταδικασμένων.
Όμως η Πολιτεία απάντησε ότι έπρεπε να δράσει άμεσα καθώς ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις, το ηρεμιστικό μινταζολάμ, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί και λήγει στα τέλη Απριλίου.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, κυρίως στην Ευρώπη, απαγορεύουν τη χρήση του φαρμάκου αυτού για εκτελέσεις.
Οι εκτελέσεις που είναι προγραμματισμένες στο Άρκανσο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση και στο εξωτερικό, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ζητήσει από τον κυβερνήτη της Πολιτείας να «μεταβάλει» τις ποινές.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει «να σταματήσουν άμεσα οι εκτελέσεις» στο Άρκανσο, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε έναν «άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία κατακλυσμό εκτελέσεων».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ