Ενας γιγάντιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη, στις 19 Απριλίου [εικόνες] - iefimerida.gr

Ενας γιγάντιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη, στις 19 Απριλίου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Nasa προειδοποιεί ότι ένα βραχώδες σώμα ασυνήθιστου μεγέθους θα περάσει ξυστά στη Γη, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017. Ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 650 μέτρα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κίνδυνος, αναφέρει η NASA. «Παρότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο αστεροειδής να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, εντούτοις ένα διαστημικό αντικείμενο τέτοιου μεγέθους θα βρεθεί πολύ κοντά μας», ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Ενας γιγάντιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη, στις 19 Απριλίου [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο αστεροειδής φέρει την ονομασία 2014-JO25, έχει πλάτος 650 μέτρα και θα περάσει 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα δίπλα στη ΓΗ, δηλαδή πέντε φορές λιγότερο από την απόσταση που μας χωρίζει από την Σελήνη. Η τελευταία φορά που ένας αστεροειδής 2014-JO25 πέρασε δίπλα στη Γη ήταν πριν από 400 χρόνια και δεν θα τον ξαναδούμε πριν από ...2.600 χρόνια.

Ενας γιγάντιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη, στις 19 Απριλίου [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Αν είχε πέσει στη Γη, ο αστεροειδής θα προκαλούσε έναν κρατήρα χιλιάδων χιλιομέτρων και θα προκαλούσε καταστροφή αισθητή σε όλον τον πλανήτη. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Patrick Michel (Παρατηρητήριο της Νίκαιας), η πρόσκρουσή του θα απελευθέρωνε ενέργεια 1,5 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από τη ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής ανακαλύφθηκε πριν από 3 χρόνια, με το πρόγραμμα Catalina Sky Survey στην Αριζόνα, το οποίο χρηματοδοτεί η NASA. Οι ειδικοί λένε ότι δεν θα αρκούσε ο χρόνος για αντίδραση, αν υπήρχε κίνδυνος.

Ενας γιγάντιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη, στις 19 Απριλίου [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η «επίσκεψη» του 2014-JO25 στις 19 Απριλίου είναι μια «εκπληκτική ευκαιρία» για τους αστρονόμους και πολλά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια έχουν προβλεφθεί για να τον παρατηρήσουν, σύμφωνα με την NASA. Η επιφάνεια του συγκεκριμένου αστεροειδούς είναι πιο φωτεινή από την επιφάνεια της Σελήνης και θα είναι ορατός και με μικρό τηλεσκόπιο επί μία ή δύο νύχτες.

Κάθε εβδομάδα, πολλοί αστεροειδείς περνούν ξυστά από τη Γη, αλλά αντικείμενα τόσο μεγάλα όσο ο 2014-JO25 είναι ευτυχώς σπάνια. Η τελευταία φορά ήταν το 2004, με τον αστεροειδή Toutatis που ήταν ακόμη μεγαλύτερος -4,6 χιλιόμετρα μήκος, 2,4 χιλιόμετρα πλάτος- και πέρασε σε απόσταση 1,6 χιλιόμετρα από τη Γη, δηλαδή τέσσερις φορές όση είναι η απόσταση Γη-Σελήνη.

Ενας γιγάντιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη, στις 19 Απριλίου [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ενας γιγάντιος αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη, στις 19 Απριλίου [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Η επόμενη επίσκεψη ενός ιπτάμενου αντικειμένου θα γίνει το 2017, όταν ο αστεροειδής 199-AN10, με διάμετρο 800 μέτρων, θα πλησιάσει στα 380.000 χιλιόμετρα (δηλαδή τη μέση απόσταση της Γης από τη Σελήνη).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αστεροειδής γη 19 Απριλίου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ