Μυρμήγκια «ειδοποιούν» όταν τραυματίζονται και τα σώζουν οι όμοιοί τους - iefimerida.gr

Μυρμήγκια «ειδοποιούν» όταν τραυματίζονται και τα σώζουν οι όμοιοί τους

Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ζωή ενός μυρμηγκιού δεν έχει κάποια «αξία» για την αποικία, μιας και ο «υπέρ-οργανισμός» της είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία.

Ωστόσο, για ένα είδος μυρμηγκιού τα πράγματα είναι διαφορετικά, με το κάθε μέλος να έχει σημασία για την κοινότητα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα μυρμήγκια Matabele, που ζουν κυρίως στη νότια Σαχάρα και τρέφονται αποκλειστικά με τερμίτες, ενδιαφέρονται για τους ομοίους τους.

Τα μεγαλύτερα μυρμήγκια είναι επιφορτισμένα με το να διαλύουν τους τερμίτες, ενώ τα μικρότερα να τους μαζεύουν. Με το πέρασμα των χρόνων, οι τερμίτες εξελίχθηκαν, ώστε να αποκρούουν τις επιθέσεις των μυρμηγκιών, με αποτέλεσμα να μπορούν να κόβουν τα πόδια και τις κεραίες των αιώνιων εχθρών τους, σύμφωνα με τον Independent.

Οταν, λοιπόν, ένα Matable τραυματίζεται φωνάζει «βοήθεια», αποβάλλοντας μια φερορμόνη καλώντας τους φίλους τους. Το μυρμήγκι-τραυματίας κάθετε σε εμβρυακή θέση και μεταφέρονται με ασφάλεια στη φωλιά τους.

Ο Ερικ Φρανκ, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Würzburg, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδε αυτή τη συμπεριφορά σε ασπόνδυλα.

Τα τραυματισμένα μυρμήγκια κινούνται πιο αργά από τα υγιή και περίπου ένα στα πέντε έχουν κάποιο μακροχρόνιου τραυματισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μυρμήγκια τερμίτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ