Ενας γκαφατζής στον Λ. Οίκο -Τα απανωτά λάθη του Σον Σπάισερ - iefimerida.gr

Ενας γκαφατζής στον Λ. Οίκο -Τα απανωτά λάθη του Σον Σπάισερ

Φωτογραφία: AP/ Pablo Martinez Monsivais
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ρόλος του εκπροσώπου μίας κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, να λύνει «παρεξηγήσεις». Μόνο που ο Σον Σπάισερ κάνει το ακριβώς αντίθετο μέχρι τώρα.

Από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπός του πέφτει από τη μία γκάφα στην άλλη, προκαλώντας περισσότερους πονοκεφάλους στον Αμερικανό πρόεδρο. Μάλιστα, από νωρίς, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι σύντομα θα αντικατασταθεί.

Το τελευταίο «παράπτωμα» του Σπάισερ ήταν τα όσα είπε περί Χίτλερ, δηλώνοντας ότι ούτε αυτός δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα όπως ο Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η τοποθέτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι τα έκανε θάλασσα, όπως είπε και πως απογοήτευσε τον Αμερικανό πρόεδρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σπάισερ δέχεται σφοδρά πυρά. Ο Guardian θυμήθηκε μερικές από τις πολλές γκάφες στις οποίες έχει προλάβει να υποπέσει μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες.

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος

Τον Ιανουάριο ο Σπάισερ υπερασπίστηκε τον Τραμπ γιατί «προσπάθησε σκληρά να αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα», μετά από τις επικρίσεις στον Αμερικανό πρόεδρο επειδή παρέλειψε να κάνει αναφορά στους Εβραίους και τον αντισημιτισμό, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος. Ο Σπάισερ αποκάλεσε αξιολύπητους τους επικριτές του.

Τα #Spicerfacts

Μετά την ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο, ο Σπάισερ ενέπνευσε το hashtag #SpicerFacts όταν επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η τελετή είχε το μεγαλύτερο κοινό στην ιστορία, παρά τις φωτογραφίες και την τηλεθέαση, που αποδείκνυαν το αντίθετο. «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κοινό σε ορκωμοσία, τέλος!», είπε. Οταν πλήθυναν οι αποδείξεις που τον διέψευδαν, σχολίασε: «Μερικές φορές μπορούμε να διαφωνούμε με τα στοιχεία».

Η απαγόρευση που δεν ήταν απαγόρευση

Εξόργισε τους δημοσιογράφους και διασκέδασε το Twitter όταν είπε ότι το προεδρικό διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από επτά χώρες δεν ήταν «ταξιδιωτική απαγόρευση». Και αυτό παρότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «απαγόρευση». Οταν τον επέκριναν για αυτό, ο Σπάισερ απάντησε: «Χρησιμοποιεί τις λέξεις που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ».

Το σήμα κινδύνου

Τον Μάρτιο, ο Σπάισερ εμφανίστηκε στο briefing των δημοσιογράφων φορώντας μία καρφίτσα με την αμερικανική σημαία, που ήταν όμως ανάποδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Βετεράνων, η σημαία δεν πρέπει να είναι ποτέ ανάποδα, εκτός αν πρόκειται για σήμα κινδύνου. Ενας δημοσιογράφος το παρατήρησε και τον ρώτησε: «Σον είναι σήμα κινδύνου;».

Το λάθος retweet

Τον Φεβρουάριο, ο Σπάισερ έκανε retweet ένα βίντεο από τη σατιρική ιστοσελίδα The Onion. Η αρχική ανάρτηση έγραφε «Ο ρόλος του Σπάισερ στη διοίκηση Τραμπ θα είναι να παρέχει ισχυρή και ξεκάθαρα καθορισμένη παραπληροφόρηση στο αμερικανικό κοινό». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση, έγραψε «Το πέτυχες, τελεία».

Πολλοί χρήστες του Twitter αναρωτήθηκαν αν ο Σπάισερ είχε μπει στον κόπο να διαβάσει το αρχικό tweet, όπως και αν γνωρίζει τι πραγματικά είναι η εν λόγω ιστοσελίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ