Διαβάζουμε θρίλερ και αστυνομικά

Για τις φετινές διακοπές του Πάσχα επιλέγουμε πολυσέλιδα μυθιστορήματα αγωνίας και δράσης.

Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ
«Κανείς δεν ξέρει πώς και από πού ξεκίνησε η πανδημία. Το FOX έλεγε ότι ο μύκητας εξαπολύθηκε από το ISIS, με τη χρήση σπορίων που είχαν παρασκευαστεί από τους Ρώσους τη δεκαετία του 1980. Το MSNBC έλεγε ότι είχε δημιουργηθεί από βιολόγους της Χαλιμπάρτον και τον είχαν κλέψει φανατικοί Χριστιανοί κολλημένοι με την Αποκάλυψη. Το CNN ανέφερε και τις δύο θεωρίες. Οι γιατροί το αποκαλούν Draco incendia trychophyton. Για όλους τους υπόλοιπους είναι απλώς το Δρακόστιγμα. Ένα ιδιαιτέρως μεταδοτικό σπόριο που σημαδεύει το σώμα όποιου προσβληθεί από αυτό με μαύρα και χρυσά στίγματα –μέχρι την αυτανάφλεξη. Δεν υπάρχει θεραπεία. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Η Χάρπερ Γκρέισον είναι σχολική νοσοκόμα. Είναι έγκυος και έχει μολυνθεί από το Δρακόστιγμα. Και καθώς ο κόσμος γύρω της μετατρέπεται σε στάχτες, το μόνο που θέλει είναι να ζήσει. Έστω μέχρι να καταφέρει να γεννήσει το παιδί της. Και τότε, ο Πυροσβέστης έρχεται…»

Ο πολυβραβευμένος Joe Hill υπογράφει ένα χορταστικό δυστοπικό μυθιστόρημα που ανέβηκε στην κορυφή της λίστας των best sellers των New York Times. Το εντυπωσιακό θρίλερ επιβίωσης κέρδισε τον τίτλο του Καλύτερου Βιβλίου Τρόμου στα Goodreads Choice Awards 2016. Σημειώνουμε ότι η Warner Bros έχει ήδη προγραμματίσει τη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Neil Jordan.

INFO
Συγγραφέας: Joe Hill
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις BELL
Σελ.: 640


Η ΔΙΨΑ
«Πλινκ: Ο ήχος του ταιριάσματος στο Tinder είναι ο τελευταίος που θα ακούσει η Ελίζε Χέρμανσεν πριν πέσει θύμα δολοφονίας μες στο διαμέρισμά της. Το νεκρό κορμί της θα βρεθεί από την αστυνομία σημαδεμένο και στραγγισμένο από αίμα».

Η «Δίψα» είναι η ενδέκατη περιπέτεια του Χάρι Χόλε και αποτελεί συνέχεια της «Αστυνομίας» που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2014. Στην «Αστυνομία» ο βετεράνος επιθεωρητής, που έχει εμπλακεί σε όλες τις σημαντικές έρευνες εγκλημάτων των τελευταίων χρόνων στο Όσλο, επιστρέφει στην υπηρεσία και προσπαθεί να σώσει τους συναδέρφους του από έναν δολοφόνο που τριγυρνά στους δρόμους της πόλης και σκοτώνει αστυνομικούς. Στη «Δίψα» ο Χόλε είναι ευτυχισμένος: είναι μαζί με την αγαπημένη του Ράκελ και έχει ηρεμήσει αφού περνάει τις μέρες του διδάσκοντας στην αστυνομική ακαδημία. Οι ήσυχες μέρες δεν θα κρατήσουν για πολύ: Ένας παρανοϊκός κυκλοφορεί τις νύχτες στην πόλη και σκοτώνει διάφορους χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου γνωριμιών Tinder. Για να πιάσει τον δολοφόνο ο Χάρι θα χρειαστεί να ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν, σε μια υπόθεση που μάλλον θα προτιμούσε να μείνει θαμμένη για πάντα. Υπάρχει ένας δολοφόνος που ο Χάρι δεν κατάφερε ποτέ να συλλάβει και τώρα ήρθε η στιγμή να αναμετρηθούν ξανά. «Η Δίψα» είναι μια πολυεπίπεδη ιστορία γεμάτη σασπένς που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν θαυμαστή του ασυμβίβαστου ντετέκτιβ Χάρι Χόλε.

INFO
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 688


Η ΤΖΑΖ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ
«Στις 12:15 το βράδυ της επόμενης Τρίτης, σκοπεύω να περάσω πάνω από τη Νέα Ορλεάνη. Όντας απέραντα σπλαχνικός, θα κάνω σε εσάς τους ανθρώπους μία μικρή πρόταση: Έχω μεγάλη αδυναμία στη μουσική τζαζ. Ορκίζομαι σε όλους τους διαβόλους του Κάτω Κόσμου πως θα χαρίσω τη ζωή σε όλους εκείνους, στα σπίτια των οποίων θα ξεφαντώνει μία ορχήστρα τζαζ την ώρα που μόλις ανέφερα. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ορισμένοι από εσάς, που δεν θα ακούνε τζαζ το βράδυ της Τρίτης, θα νιώσουν πάνω τους βαρύ τον πέλεκυ».

«Η Τζαζ του δολοφόνου» είναι ένα καθηλωτικό ατμοσφαιρικό θρίλερ, εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία. Ο Ray Celestin στο πρώτο του μυθιστόρημα αναβιώνει αριστοτεχνικά την ατμόσφαιρα της Νέας Ορλεάνης της δεκαετίας του ’20 όπου η μουσική τζαζ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Πελεκητής της Νέας Ορλεάνης είναι ένας δολοφόνος που ο αναγνώστης δύσκολα θα προσπεράσει.

Συγγραφέας: Ray Celestin
Μετάφραση: Μαρία Τραϊκόγλου
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 528


ΤΡΙΑ ΜΑΥΡΑ ΝΟΥΦΑΡΑ
«Όλα είναι μια ψευδαίσθηση, ιδίως όταν ένα παιχνίδι αντικατοπτρισμών πολλαπλασιάζει τις ενδείξεις και περιπλέκει τα στοιχεία. Ωστόσο οι φόνοι που ταράζουν την ηρεμία του Ζιβερνί, αγαπημένου τόπου του ζωγράφου Κλοντ Μονέ, είναι απολύτως αληθινοί.
Στο επίκεντρο της ιστορίας, τρεις γυναίκες: ένα κοριτσάκι έντεκα χρονών με ταλέντο στη ζωγραφική, μια ιδιαίτερα γοητευτική νεαρή δασκάλα και μια ηλικιωμένη με μάτια κουκουβάγιας, που παρακολουθεί τα πάντα. Και ένα θανάσιμο πάθος.
Με φόντο φήμες για πίνακες χαμένους ή κλεμμένους, μεταξύ των οποίων και οι περίφημες “Μαύρες νυμφαίες” του Μονέ, θολές εικόνες δημιουργούνται καθώς μπερδεύεται το παρελθόν με το παρόν».

O γάλλος Μισέλ Μπισί που γνωρίσαμε με το ιδιαίτερα επιτυχημένο «Κορίτσι της πτήσης 5403» υπογράφει ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστριες τρεις πολύ διαφορετικές, αλλά και πολύ ιδιαίτερες γυναίκες, τις οποίες ο συγγραφέας σχεδιάζει με αριστοτεχνικό τρόπο. Ο τέταρτος πρωταγωνιστής είναι βέβαια ο διάσημος ζωγράφος Μονέ αφού στο μυθιστόρημα υπάρχουν πάμπολλες αναφορές τόσο στο έργο του Μονέ όσο και στο έργο άλλων ιμπρεσιονιστών, όπως ο Μιρέρ και ο Ρόμπινσον. Ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει: «Οι πληροφορίες σχετικά με τον Κλοντ Μονέ είναι αυθεντικές, είτε αυτές αφορούν τη ζωή του, τα έργα του ή τους κληρονόμους του». Τα «Τρία μαύρα νούφαρα» έχουν τιμηθεί με πέντε λογοτεχνικά βραβεία.

Συγγραφέας: Michel Bussi
Μετάφραση: Κατερίνα Γούλα
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 488

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πάσχα αστυνομικά μυθιστορήματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ