Τι συμβαίνει με τους followers του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter – Οι ψεύτικοι λογαριασμοί που τον υποστηρίζουν - iefimerida.gr

Τι συμβαίνει με τους followers του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter – Οι ψεύτικοι λογαριασμοί που τον υποστηρίζουν

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όπως φαίνεται ένα μεγάλο μερίδιο από τους followers του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην κοινωνική πλατφόρμα του twitter, αποτελείται από αμφιλεγόμενες και ανώνυμες πηγές.

Η Bloomberg Businessweek διεξήγαγε μια έρευνα στον λογαριασμό του Προέδρου αλλά και στους 27 εκατομμύρια ακόλουθους του, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 28% από αυτούς είναι οι λεγόμενοι λογαριασμοί «αβγά».

Στην κυριολεξία αυτό σημαίνει ότι για τον ένα ή τον άλλον λόγο, περίπου 7.5 εκατομμύρια followers επιλέγουν να διατηρήσουν ως κύρια φωτογραφία τους, αυτήν που είναι προεπιλεγμένη από το twitter ως η εικόνα default, και όχι να προσθέσουν μια δικιά τους φωτογραφία.

Μέχρι πρότινος η default εικόνα του twitter ήταν ένα αβγό, γι’αυτό λοιπόν και οι λογαριασμοί αυτοί αποκαλούνται έτσι.

Ένα από τα πιο ύποπτα στοιχεία κάποιου λογαριασμού στο twitter είναι όταν κανείς έχει ως φωτογραφία το εν λόγω αβγό. Πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς είναι προϊόν ανθρώπων που δεν θέλουν να αναγνωρισθεί η πραγματική τους ταυτότητα ή δεν επιθυμούν να συσχετιστούν με αυτά που λένε και αναρτούν.

Τα διαδικτυακά «αβγά» ισοδυναμούν με κάποιον που δεν θέλει να συνδεθεί με το έργο του. Μάλιστα, η twitter απέσυρε την εν λόγω εικόνα γιατί είχε πλέον γίνει συνώνυμη με φαινόμενα troll και εκφοβισμού.

Η Bloomberg αποκάλυψε επίσης ότι ένας από τους πιο κραυγαλέους οπαδούς του Τραμπ -πάντα σε συνάρτηση της δραστηριότητας του στον λογαριασμό του προέδρου- είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα bot (που δεν είναι ακριβώς αβγό, αλλά κάτι αρκετά παραπλήσιο).

Η Bloomberg αναφέρει αναλυτικά:

«Ο πιο θερμός υποστηρικτής του Τραμπ έχει το όνομα χρήστη @Trump2016 Fan και έχει αναρτήσει πάνω από 18000 φορές κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, τις περισσότερες φορές με κεφαλαία γράμματα σε μηνύματα που γνωστοποιεί την υποστήριξη του για τον 45ο προέδρο. Ο λογαριασμός φαίνεται να είναι αυτόματος καθώς όταν του ζητήσαμε να του πάρουμε συνέντευξη δεν λάβαμε καμία απάντηση».

Ο Alexander Taub, συνιδρυτής της Social Rank,της εταιρεία; που έδωσε όλα τα σχετικά στατιστικά στοιχεία στην Bloomberg, δήλωσε ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Ο ίδιος αναφέρει πως σχεδόν όλοι οι δημοφιλείς λογαριασμοί στο twitter, όπως αυτός του Τραμπ, τείνουν να προσελκύουν ψεύτικους ή αμφιβόλων προθέσεων followers. Και τα bots είναι, όπως λέει η Bloomberg «ένα κομμάτι της ζωής του Twitter που οργιάζει».

Αλλά για τον Τραμπ, έναν άνθρωπο που έχει εμμονή με τα μεγέθη του πλήθους και τις μετρήσεις δημοτικότητας όλων των ειδών, η συνολική του παρουσία στο twitter έχει μεγάλη σημασία. Υπάρχει δύναμη μέσα στους αριθμούς, και όλοι αυτοί οι εκατομμύρια λογαριασμοί των eggs και bots που υποστηρίζουν τις δηλώσεις του, σίγουρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενισχύουν τα μηνύματα του.

Φυσικά ο κόσμος θα έδινε προσοχή στις αναρτήσεις του προέδρου ανεξάρτητα από τους ακολούθους που έχει. Αλλά το γεγονός είναι, ότι σε αντίθεση με τους αληθινούς ακόλουθους, οι οποίοι αλλάζουν απόψεις από στιγμή σε στιγμή, τα «αβγά» είναι πάντα διαθέσιμα να παπαγαλίσουν με θέρμη την υποστήριξη τους χωρίς να νοιάζονται για αυτά που λέει ο πρόεδρος.

Και προφανώς τα μηνύματα του προέδρου που λαμβάνουν θερμή υποστήριξη, έχουν επιπτώσεις και στον πραγματικό κόσμο.

Τόσο πραγματικές που λίγο μετά την εκλογή του, κάποιοι Μεξικάνοι που εμπορεύονται πέσος είπαν αστειευόμενοι πως θα ήταν φθηνότερο να αγοράσουν την Twitter και να την κλείσουν από το να συνεχίσουν να καίνε τα αποθέματα ξένων νομισμάτων ώστε να υπερασπιστούν το πέσο από τα tweets του Τραμπ.

Τόσο πραγματικές που μέχρι και οι αβάσιμες κατηγορίες που εξαπόλυσε μέσω του λογαριασμού του, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε βάλει μηχανισμούς παρακολούθησης στον πύργο του Τραμπ, αποτέλεσαν το έναυσμα για πολυδάπανες έρευνες.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να αντιλαμβάνεται πολύ καλά το αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι ανώνυμες φωνές στο internet. Στις αρχές αυτής της βδομάδας, μια αγωγή που κατέθεσε η Twitter αποκάλυψε πως η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθούσε να αναγκάσει την εταιρεία να τους δώσει την ταυτότητα ενός ανώνυμου λογαριασμού που έκανε επαναλαμβανόμενα επικριτικά σχόλια κατά του προέδρου. Μόλις έγινε γνωστό πως η Twitter κατέφυγε στην δικαιοσύνη για το εν λόγω ζήτημα, ο Τραμπ απέσυρε τις προσπάθειες εξιχνίασης του λογαριασμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ Twitter Eggs bots
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ