Ο Κινέζος πρόεδρος προτρέπει τον Τραμπ σε «ειρηνική» διευθέτηση του βορειοκορεατικού - iefimerida.gr

Ο Κινέζος πρόεδρος προτρέπει τον Τραμπ σε «ειρηνική» διευθέτηση του βορειοκορεατικού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντησή τους στη Φλόριντα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσει την κατάσταση έντασης που έχει διαμορφωθεί με τη Βόρεια Κορέα και να προτρέψει να πέσουν οι τόνοι και να διευθετηθεί «ειρηνικά» το θέμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με μήνυμά του στο Twitter είπε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν φοβούνται να δράσουν μονομερώς στο θέμα της Βόρειας Κορέας αν δεν βοηθήσει η Κίνα.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την αποστολή απ’ την ΗΠΑ του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson και πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

H Πιονγιάνγκ αντέδρασε οργισμένα λέγοντας ότι θα αμυνθεί «δυναμικά».

Το τηλεφώνημα του Σι Τζινπίνγκ με τον Ντόναλντ Τραμπ έγινε το πρωί, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV. O Λευκός Οίκος δεν έδωσε λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Ο Σι είπε ότι η Κίνα «είναι προσηλωμένη στο στόχο της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σ’ αυτήν και τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα», όπως μετέδωσε το CCTV.

Ο Κινέζος πρόεδρος προτρέπει τον Τραμπ σε «ειρηνική» διευθέτηση του βορειοκορεατικού  | iefimerida.gr 0

Νωρίτερα με άρθρο γνώμης η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να πατήσει φρένο για την ειρήνη», υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «δεν αποδέχεται τη συνύπαρξη με μια Πιονγιάνγκ εξοπλισμένη με πυρηνικά».

«Η Πιονγιάνγκ μπορεί να διατηρήσει τη σκληρή της στάση, ωστόσο, για τη δική της ασφάλεια θα έπρεπε τουλάχιστον να σταματήσεις τις πυρηνικές και πυραυλικές δραστηριότητες, Η Πιονγιάνγκ πρέπει να αποφύγει τα λάθη αυτή τη φορά», επισημαίνει το άρθρο.

«Η Βόρεια Κορέα πάει γυρεύοντας...»

Το τηλεφώνημα ήρθε λίγες ώρες μετά το tweet του Τραμπ για τη συνάντησή του με τον Σι στο Μαρ-α-Λάγκο.

«Εξήγησα στον πρόεδρο της Κίνας ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ καλύτερη γι’ αυτούς αν επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας», ανέφερε.

North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.

«Η Βόρεια Κορέα πάει γυρεύοντας. Αν η Κίνα αποφασίσει να βοηθήσει, θα ήταν υπέροχο. Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτούς! ΗΠΑ.»

Ο Κινέζος πρόεδρος προτρέπει τον Τραμπ σε «ειρηνική» διευθέτηση του βορειοκορεατικού  | iefimerida.gr 1

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business Network, ο Τραμπ είπε ακόμη: «Στέλνουμε μια αρμάδα. Πολύ ισχυρή... Έχουμε υποβρύχια. Πανίσυρα. Πολύ πιο ισχυρά απ’ το αεροπλανοφόρο.»

Την ίδια ώρα το πολεμικό ναυτικό της Ιαπωνίας προγραμματίζει μία κοινή επίδειξη ναυτικής ισχύος με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson και τη νηοπομπή αμερικανικών πλοίων συνοδείας που κατευθύνεται για να λάβει θέσεις στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ