Ισραηλινός υπουργός Αμυνας: «Δεν θα εκπλαγώ αν κάποιος δολοφονήσει τον Ιρανό πρόεδρο» - iefimerida.gr

Ισραηλινός υπουργός Αμυνας: «Δεν θα εκπλαγώ αν κάποιος δολοφονήσει τον Ιρανό πρόεδρο»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο φόνος ενός ηγετικού στελέχους της Χαμάς τον περασμένο μήνα ήταν «δουλειά εκ των έσω», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «δεν θα εκπλαγεί» αν «κάποιος» σκοτώσει έναν απ’ τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της παλαιστινιακής οργάνωσης, τον πρόεδρο του Ιράν.

Μετά το φόνο του Μάζεν Φάκχα με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι στη Λωρίδα της Γάζας στιθς 24 Μαρτίου η Χαμάς έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη στο Τελ Αβίβ κι ορκίστηκε ότι θα πέσει «θεία τιμωρία» στους δολοφόνους του.

Κι ενώ ολοκληρώθηκε η εσωτερική έρευνα της Χαμάς για τη δολοφονία, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν είπε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth ότι οι εσωτερικές δολοφονίες είναι συνήθεις στην Παλαιστινιακή οργάνωση.

Ισραηλινός υπουργός Αμυνας: «Δεν θα εκπλαγώ αν κάποιος δολοφονήσει τον Ιρανό πρόεδρο»  | iefimerida.gr 0

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν

«Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι ήταν εσωτερική δολοφονία», είπε ο Λίμπερμαν.

«Δεν θα εκπλαγώ αν στη διάρκεια των ιρανικών εκλογών στις 19 Μαϊου κάποιος δολοφονήσει τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δεν διευκρίνισε τη δήλωσή του για την πιθανή δολοφονία του Ιρανού προέδρου, αλλά φαντάζει απίθανο να επιδιώξει η Χαμάς να σκοτώσει τον πρόεδρο μιας χώρας, με την οποία συμπίπτει σε κάποια σημεία ιδεολογικά και είναι γνωστή ότι βοηθά την παλαιστινιακή υπόθεση.

Η Χαμάς, όπως και το Ιράν, έχει ως στόχο την απελευθέρωση των κατεχόμενων απ’ το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 το Ιράν διέκοψε τις σχέσεις του με το Ισραήλ και δεν το αναγνωρίζει ως κράτος. Πιστεύεται δε ότι η Τεχεράνη βοηθά τη Χαμάς στις προσπάθειές της να υπονομεύσει την ισραηλινή εξουσία.

Ισραηλινός υπουργός Αμυνας: «Δεν θα εκπλαγώ αν κάποιος δολοφονήσει τον Ιρανό πρόεδρο»  | iefimerida.gr 1

Μετά τη δολοφονία του Φάκχα οι δολοφόνοι του κατάφεραν να διαφύγουν κι η Χαμάς εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, στη διάρκεια του οποίου συνελήφθησαν σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες Παλαιστίνιοι, κατηγορούμενοι για συνεργασία με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες -έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο στη Γάζα. Τρεις απ’ τους αποκαλούμενους «συνεργάτες» εκτελέστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Γάζα, αν και δεν είχαν προφανή σχέση με το φόνο, όπως ανέφεραν οι Times of Israel.

Ισραηλινός υπουργός Αμυνας: «Δεν θα εκπλαγώ αν κάποιος δολοφονήσει τον Ιρανό πρόεδρο»  | iefimerida.gr 2

Τη Δευτέρα η Χαμάς υποστήριξε ότι συνέλαβε έναν ύποπτο για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της, αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στον ηγέτη της, Γιάχια Σινουάρ.

Ο Φάκχα ζούσε στη Γάζα μετά την απελευθέρωσή του από ισραηλινή φυλακή το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και της Ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Φάκχα εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη στρατολόγηση «τρομοκρατών» και το σχεδιασμό επιθέσεων στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ