«Κοινή Λογική»: Το δεξιό, κοινωνικά συντηρητικό κίνημα που θέλει να φέρει τον Φιγιόν στην εξουσία - iefimerida.gr

«Κοινή Λογική»: Το δεξιό, κοινωνικά συντηρητικό κίνημα που θέλει να φέρει τον Φιγιόν στην εξουσία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη δυτική Γαλλία όπου ο κοινωνικός συντηρητισμός κι οι Ρωμαιοκαθολικές οικογενειακές αξίες του Φρανσουά Φιγιόν του έχουν εξασφαλίσει μια αφοσιωμένη βάση οπαδών πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η δικαστική έρευνα εις βάρος του για διαφθορά είναι μια συνωμοσία της Αριστεράς για να του κλείσει το δρόμο προς την εξουσία, όπως επιμένει ο ίδιος.

Άλλοι, πάλι, εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντιπαρέλθουν το σκάνδαλο, θεωρώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός που μπορεί να ανασύρει τη χώρα απ’ το οικονομικό τέλμα.

Οι περισσότεροι είναι μέλη της «Κοινής Λογικής» (Sens Commun), ενός νέου, κοινωνικά συντηρητικού κινήματος για την προάσπιση των οικογενειακών αξιών που γεννήθηκε στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της νομιμοποίησης από τον Φρανσουά Ολάντ του γάμου των ομοφυλοφίλων το 2013 κι ανδρώθηκε μέσα στις τάξεις των «Ρεπουμπλικανών», του κόμματος του Φιγιόν.

«Κοινή Λογική»: Το δεξιό, κοινωνικά συντηρητικό κίνημα που θέλει να φέρει τον Φιγιόν στην εξουσία  | iefimerida.gr 0

Η «Κοινή Λογική» υπερηφανεύεται για την ικανότητά της να κινητοποιεί τα πλήθη. Οι διαδηλώσεις του 2013 ήταν ιστορικών διαστάσεων για τη Δεξιά, αφού έλαβαν μέρος πάνω από 100.000 άνθρωποι -ήταν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συντηρητικών διαδηλωτών στη Γαλλία εδώ και τρεις δεκαετίες. Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων έκαναν πορεία μαζί με τα παιδιά τους, διαδήλωναν κατά της επέκτασης των δικαιωμάτων του γάμου και της τεκνοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο Φιγιόν έχει υποσχεθεί να άρει κάποια απ’ αυτά τα δικαιώματα υιοθεσίας σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.

«Κοινή Λογική»: Το δεξιό, κοινωνικά συντηρητικό κίνημα που θέλει να φέρει τον Φιγιόν στην εξουσία  | iefimerida.gr 1

Η «Κοινή Λογική» είναι στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης που διατηρεί ζωντανές τις προεδρικές φιλοδοξίες του Φιγιόν. Αυτό το κίνημα κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο πλήθος τον περασμένο μήνα σε υπαίθρια προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι επιτρέποντας στον πρώην πρωθυπουργό να παραμείνει στην κούρσα.

«Κοινή Λογική»: Το δεξιό, κοινωνικά συντηρητικό κίνημα που θέλει να φέρει τον Φιγιόν στην εξουσία  | iefimerida.gr 2

Αλλά όσο περισσότερο εμπλέκεται στην καμπάνια του, τόσο μπαίνει στο επίκεντρο διαμάχης και εντάσεων. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Αλέν Ζιπέ, που ηττήθηκε απ’ τον Φιγιόν στις προκριματικές για το χρίσμα των «Ρεπουμπλικανών», με το βλέμμα στραμμένο στην «Κοινή Λογική» προειδοποίησε πρόσφατα: «ο πυρήνας των ακτιβιστών και οπαδών των Ρεπουμπλικανών έχει ριζοσπαστικοποιηθεί.» Ενώ ο ανεξάρτητος κεντρώος προεδρικός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν σε πρόσφατη συγκέντρωσή του στη Μασσαλία σχολίασε δηκτικά ότι η ομάδα του Φιγιόν «έστρεψε την πλάτη στη Δημοκρατία για να αγκαλιάσει την “Κοινή Λογική”. Ντροπή τους!» Το κίνημα αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι ο Μακρόν επιχείρησε «να μας παρουσιάσει ως σκιάχτρα».

«Η “Κοινή Λογική” δεν είναι μια μικρή τοπικιστική, θρησκευτική ομάδα που απειλεί τις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας», έσπευσε να καθησυχάσει με άρθρο του στην εφημερίδα Le Figaro ο επικεφαλής του κινήματος και μέλος της καμπάνιας του Φιγιόν, Κριστόφ Μπιλάν, που υπηρέτησε παλαιότερα ως ταγματάρχης στη Λεγεώνα των Ξένων.

Είναι ένα κίνημα που «γεννήθηκε απ’ το φόβο ότι η Γαλλική Αριστερά προσπαθεί να “αλλάξει τον πολιτισμό” και τους ακρογωνιαίους λίθους της οικογένειας και της κοινωνίας χωρίς να προηγηθεί ο κατάλληλος διάλογος».

Η «Κοινή Λογική» έχει στο μεταξύ διευρύνει το φάσμα των προτεραιοτήτων της συμπεριλαμβάνοντας πλέον και θέματα όπως η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάταξη των δημοσιονομικών στη Γαλλία. Κι ενώ στις ΗΠΑ το συντηρητικό κίνημα Tea Party έμεινε εκτός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η «Κοινή Λογική» στη Γαλλία πιστεύει ότι θα μπορέσει να επηρεάσει περισσότερο το δημόσιο διάλογο παραμένοντας στους κόλπους των «Ρεπουμπλικανών».

«Κοινή Λογική»: Το δεξιό, κοινωνικά συντηρητικό κίνημα που θέλει να φέρει τον Φιγιόν στην εξουσία  | iefimerida.gr 3

Το κίνημα αριθμεί αυτή τη στιγμή πάνω από 10.000 τακτικά μέλη με μέσο όρο ηλικίας 30-35. Μπορεί να είναι μικρό ακόμη, αλλά αυξάνεται τάχιστα κι ετοιμάζεται να κατεβάσει δικούς του υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Όσο για τις προεδρικές εκλογές;

«Ό,τι κι αν συμβεί, είτε νικήσει, είτε χάσει ο Φρανσουά Φιγιόν, μετά τις προεδρικές εκλογές θα γίνει μια πραγματική σε βάθος συζήτηση μέσα στη γαλλική Δεξιά», λέει ο Μπιλάν. «Η Δεξιά θα μετασχηματιστεί πλήρως, είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Κι η “Κοινή Λογική” θα παίξει σίγουρα ρόλο σ’ αυτό...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ