ΕΤΑ: Οι Βάσκοι αυτονομιστές παραδίδουν τα όπλα – «Μην περιμένουν αντάλλαγμα» λέει η κυβέρνηση

Σε μία ιστορική στιγμή για την Ισπανία, οι αυτονομιστές Βάσκοι της ΕΤΑ το Σάββατο παραδίδουν τα όπλα έπειτα από 829 θανάτους, που τους αποδίδονται, τα τελευταία 40 χρόνια ένοπλης δράσης της.

«Ας αφοπλιστεί, ας διαλυθεί, ας ζητήσει συγγνώμη και [ας] βοηθήσει να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, υπουργός Πολιτισμού και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος διευκρίνισε για μία ακόμα φορά πως η ΕΤΑ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση.

«Δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα, κανένα πολιτικό όφελος» από τον μονομερή αφοπλισμό της ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της συντηρητικής κυβέρνησης.

Η ETA, Euskadi Ta Askatasuna (Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία στα βασκικά), ανέφερε σε επιστολή που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως η «ημέρα του αφοπλισμού» θα είναι το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση του Γάλλου Βάσκου περιβαλλοντικού ακτιβιστή Τσετς Ετσεβερί και της περιφερειακής βασκικής κυβέρνησης στην Ισπανία.

Ιδρυθείσα το 1959, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του φρανκισμού, η ETA, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας.
Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία ΕΤΑ Βάσκοι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ