Αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ: Ποιο είναι το προπύργιο του Ασαντ που σφυροκόπησαν οι ΗΠΑ - iefimerida.gr

Αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ: Ποιο είναι το προπύργιο του Ασαντ που σφυροκόπησαν οι ΗΠΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πληροφορίες για την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ που αποτέλεσε στόχο της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης μεταφέρει ο ανταποκριτής του Guardian στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι πρόκειται για βάση κεντρικής σημασίας στο συριακό πόλεμο η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο ισχυρισμών περί χρήσης χημικών όπλων.

Όπως αναφέρει πρόκειται για μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει στεγάσει καθόλη τη διάρκεια του πολέμου συμμάχους συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατευμάτων, της Χεζμπολάχ και της ιρακινής πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, πηγές στο Λίβανο οι οποίες συμμάχησαν με το καθεστώς ανέφεραν ότι ανώτεροι αξιωματικοί εκκένωσαν τη βάση πριν τις αεροπορικές επιδρομές και ότι κάποιοι από τους διοικητές προσπαθούσαν να μεταφέρουν τις οικογένειές τους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει διατηρήσει την παρουσία της στην Αλ Σαϊράτ αν και η μεγαλύτερή της δύναμη βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένη βάση κοντά στην Λαττάκειας.

Από την πλευρά της Χεζμπολάχ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ έχουν καίρια σημασία στην προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια να στραφεί ο πόλεμος υπέρ της πλευράς του Άσαντ. Πιο πρόσφατα, στην Χάμα, η Χεζμπολάχ βοήθησε να αποκρουστεί μία επίθεση υπό την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους και των αντιπολιτευόμενων ομάδων.

Αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ: Ποιο είναι το προπύργιο του Ασαντ που σφυροκόπησαν οι ΗΠΑ | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, η Ρωσία έχει δημιουργήσει στο έδαφος της βόρειας Συρίας ένα ραντάρ εδάφους που θα μπορούσε να ανιχνεύσει εισερχόμενες απειλές όπως αυτή των αμερικανικών πυράυλων.

Πριν το πόλεμο, η Αλ Σαϊράτ ήταν μία από τις στρατηγικές βάσεις του Άσαντ. Βρίσκεται κοντά σε αποθήκες με σαρίν, ένα άχρωμο και άοσμο υγρό που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο εξαιτίας της δράσης του ως νευροτοξικού παράγοντα και το οποίο έχει καταγραφεί ως όπλο μαζικής καταστροφής. Όπως αναφέρει ο Guardian, η βάση έχει διατηρήσει αυτό το ρόλο αν και τα περισσότερα από τα αποθέματα του σαρίν παραδόθηκαν στα τέλη του 2013.

Έκτοτε υπήρξαν αρκετοί ισχυρισμοί περί χρήσης του σαρίν αλλά και χλωρίου κατά μαχητών της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι η βάση Αλ Σαϊράτ είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο μετά των αμερικανικό βομβαρδισμό έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ: Ποιο είναι το προπύργιο του Ασαντ που σφυροκόπησαν οι ΗΠΑ | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ