Είναι απόλαυση να φτιάξετε μόνοι σας τα πασχαλινά τσουρέκια, στολισμένα με ένα βαμμένο αυγό.
Σας δίνω μια συνταγή για αρχάριους. Τα τσουρέκια έχουν ένα μειονέκτημα: θέλουν να πάρετε χρόνο, να το απολαύσετε και να μη βιάζεστε.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο (έτοιμο σε σκόνη στα σούπερ μάρκετ)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 280 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 αυγά 350 γραμμάρια γάλα φρέσκο
- Για επάλειψη: αυγό και λίγο λυωμένο βούτυρο
Για τη μαγιά
- 1,5 κύβο μαγιά νωπή (στο σούπερ μάρκετ)
- 40 γραμμάρια ζάχαρη
- 1/3 φλυτζανιού χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη (40 γραμμάρια) και το χλιαρό νερό
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά να φουσκώσει
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά
- Μόλις λιώσουν τα αφήνουμε στην άκρη
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με το βούτυρο και τη ζάχαρη, σε πολύ χλιαρή φωτιά
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα -Γίνεται και με μίξερ χειρός
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά
- Ζυμώνουμε για 10 λεπτά ώσπου η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια, να είναι απαλή και βουτυράτη
- Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο
- Την τοποθετούμε σε μεγάλη λεκανίτσα και την σκεπάζουμε καλά, για 2 ώρες
- Πρέπει κανονικά να τριπλασιαστεί σε όγκο
- Την αδειάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και την χωρίζουμε σε λωρίδες
- Δείτε λίγο πώς θα πρέπει να είναι τα μίνι τσουρέκια σας: Αφήστε τρυπούλα για το αυγό
- Μέσα στην τρυπούλα βάζουμε το βρασμένο και χρωματιστό αυγό
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα, σε ζεστό μέρος
- Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά τα τσουρέκια με το διάλυμα
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά
- Οταν τα τσουρέκια κρυώσουν, σκεπάστε τα με διαφάνεια για να μη ξεραθούν
- Μπορείτε να τα στολίσετε με χρωματιστή ζάχαρη, αμύγδαλο κλπ