Ο Τραμπ αλλάζει στάση στο Συριακό μετά το έγκλημα με τα χημικά - iefimerida.gr

Ο Τραμπ αλλάζει στάση στο Συριακό μετά το έγκλημα με τα χημικά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε απερίφραστα το θάνατο δεκάδων αμάχων από την επίθεση συριακών μαχητικών με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία ως «προσβολή για την ανθρωπότητα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αλλάζει η στάση του Λευκού Οίκου στο Συριακό.

«Όταν σκοτώνεις αθώα παιδιά, αθώα μωρά, μικρά μωρά... αυτό ξεπερνά πολλές κόκκινες γραμμές», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζοντας ότι η στάση του απέναντι στον Άσαντ έχει πλέον αλλάξει. Όταν τον ρώτησαν δημοσιογράφων τι σημαίνει αυτό, ο Τραμπ αρκέστηκε να πει: «Θα δείτε». Απέφυγε πάντως να κατηγορήσει ευθέως τη σύμμαχο της Δαμασκού, Ρωσία.

Αλλά η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί να συγκαλύψει το έγκλημα της κυβέρνησης Άσαντ.

Ο Τραμπ αλλάζει στάση στο Συριακό μετά το έγκλημα με τα χημικά  | iefimerida.gr 0

«Η Ρωσία θα πρέπει κάποτε να εγκαταλείψει το ψεύτικο αφήγημα προστασίας του συμμάχου της στη Δαμασκό» είπε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης, επικαλούμενη την αποτυχία του ΟΗΕ να δράσει συλλογικά.

Τουλάχιστον 72 άτομα, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη από τοξικό αέριο στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Τραμπ αλλάζει στάση στο Συριακό μετά το έγκλημα με τα χημικά  | iefimerida.gr 1

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι το φονικό αέριο διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Αλλά ισχυρισμοί αυτοί έφεραν σε τροχιά σύγκρουσης τη Μόσχα με τη δυτικές χώρες, ενώ δέχθηκε επικρίσεις από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην έκτακτη χθεσινή του συνεδρίαση.

Αλλά και στη Συρία ένας διοικητής ανταρτών, ο Χασάν Χατα Άλι του «Ελεύθερου Στρατού της Ιντλίμπ», είπε στο Reuters πώς δεν υπάρχουν στην περιοχή στρατιωτικές θέσεις ή χώροι για την κατασκευή όπλων. Κι υποστήριξε ότι οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις χημικές ουσίες.

«Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο» δήλωσε.

Ωστόσο, ο Τζέρι Σμιθ, που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία το 2013 με την υποστήριξη του ΟΗΕ, είπε στο βρετανικό δίκτυο Channel 4 News ότι η ρωσική εκδοχή των γεγονότων δεν μπορεί έτσι απλά να απορριφθεί.
«Αν είχε αποθηκευτεί εκεί αέριο Σαρίν και χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά πυρομαχικά, υπάρχει πιθανότητα κάποια απ’ αυτά τα χημικά να μην καταστράφηκαν και το υγρό Σαρίν να εκτοξεύθηκε και να επηρέασε τον πληθυσμό», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ