Politico: Αν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα, αυτό θα είναι καλό για το Κυπριακό

Αν ο Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα στην Τουρκία, για την ενίσχυση των εξουσιών του, τότε μπορεί η ΕΕ να έχει μία απρόσμενη τελευταία ευκαιρία για να κλείσει η συμφωνία στο Κυπριακό, γράφει το Politico.

Παρότι υπάρχει η ανησυχία ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν θα φέρουν την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στον απολυταρχισμό, το θετικό- τουλάχιστον για την Κύπρο- θα είναι ότι θα σταθεροποιήσουν και θα ασφαλίσουν τη θέση του Τούρκου προέδρου εντός των συνόρων και πιθανόν θα τον κάνουν πιο ανοιχτό σε μία συμφωνία, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Παραδόξως, αν κερδίσει το δημοψήφισμα- κάτι που θα είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία στην Τουρκία- αυτό μπορεί να ωφελήσει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στο Politico ο Μάικλ Κάρπεντερ, που είχε διατελέσει σύμβουλος για την Ευρώπη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία νίκη θα δώσει στον Ερντογάν λίγο μεγαλύτερη ευχέρεια να σφυρηλατήσει μία συμφωνία και να υποχωρήσει σε μία συμβιβαστική λύση.

Οι συζητήσεις για το Κυπριακό θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 11 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την Τρίτη. Το ερώτημα είναι, σημειώνει το Politico, αν ο Ερντογάν θα είναι σε διάθεση για υποχωρήσεις έπειτα από το δημοψήφισμα. Οταν ρωτήθηκε για το αν η Κύπρος έχει μία καλύτερη ευκαιρία για την επανένωση σε περίπτωση νίκης του Τούρκου προέδρου, ο Νικόλας Αιμιλίου σχολίασε ότι η άποψη αυτή δεν είναι παράλογη. «Αν χάσει, η Τουρκία θα μπει σε κρίση. Θα είναι μία μεγάλη απώλεια για την υπερηφάνεια του. Για αυτό δεν πιστεύω ότι θα σκέφτεται την Κύπρο», πρόσθεσε ο πρεσβευτής της Κύπρου στην ΕΕ.

Επιπλέον, σημειώνει το Politico, μία ήττα- ή ακόμη και νίκη με μικρή διαφορά- θα αναγκάσει τον Ερντογάν να συνεχίσει να συνεργάζεται με δύο κόμματα που είναι πιο εθνικιστικά και λιγότερο ευέλικτα στο θέμα της Κύπρου. Αυτό που προκαλεί ανησυχία, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι ότι τελειώνει ο χρόνος για συμφωνία. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μπροστά του εκλογές τον επόμενο Φεβρουάριο και μέχρι τώρα φαίνεται ως ο μόνος υποψήφιος υπέρ της επανένωσης. Αλλά και η θέση του Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να αποδυναμωθεί έπειτα από τις εκλογές που θα γίνουν αυτόν ή τον επόμενο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ταγίπ Ερντογάν κυπριακό δημοψήφισμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ