Καμπανάκι για ύφεση στο α' τρίμηνο από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής - iefimerida.gr

Καμπανάκι για ύφεση στο α' τρίμηνο από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ φαίνεται ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος έχει ήδη εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας», το ρεαλιστικότερο σενάριο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ από 0,5% έως 1,5%, ανάλογα με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ήδη έχει χαθεί και σύμφωνα με τους αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στο διάστημα αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει ενταθεί η ύφεση που καταγράφηκε στο τέλος τους έτους.

Σημειώνεται ότι διεθνείς αλλά και εγχώριοι αναλυτές κάνουν λόγο για χαμένο εξάμηνο και προσγείωση των προβλέψεων για το φετινό ΑΕΠ στα επίπεδα του 1- 1,5%, ενώ αρμόδιες πηγές τόνιζαν στην αρχή του έτους και πριν ακόμη αρχίσει να φαίνεται το αδιέξοδο και οι παρατεταμένες καθυστερήσεις, ότι ο μοναδικός αστάθμητος παράγοντας ήταν το αν όντως θα μπορέσει το ΑΕΠ να «τρέξει» με ρυθμούς 2,7%. Αλλωστε και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει κάνει λόγο για ανάπτυξη στο 0,5% αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

Το τίμημα της αβεβαιότητας που πληρώνει η οικονομία από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι βαρυ και η οικονομία παραμένει σε καθεστώς ομηρείας, με τις καταθέσεις να μειώνονται, τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται, όπως και τα λουκέτα στην αγορά και την καταλωτική εμπιστοσύνη να βυθίζεται και πάλι.

Στο τέλος Απριλίου τα στοιχεία

Στο τέλος Απριλίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία σχετικά με την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2017 τονίζεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας ότι έχουν δοθεί στοιχεία που αφορούν οικονομικά μεγέθη του 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα πλήρη στοιχεία σχετικά με την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2017 προκειμένου να υπάρξουν σχετικές εκτιμήσεις.

Ακόμα υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του Γραφείου θα αποτυπωθεί, επισήμως, στην Τριμηνιαία Έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Απριλίου και αφού προηγηθεί η αξιολόγηση του συνόλου των απαραίτητων δεδομένων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι όποιες ανακοινώσεις, εκτιμήσεις και αναφορές σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, εκ μέρους του Γραφείου, γίνονται πάντα μόνο μέσω του επικεφαλής και των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής ΑΕΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ