Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβλήθηκε πάλι στο ντιμπέιτ των 11 υποψηφίων - iefimerida.gr

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβλήθηκε πάλι στο ντιμπέιτ των 11 υποψηφίων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρ ομαδόν αναφορικά με τις θέσεις της για την Ευρώπη δέχθηκε η Μαρίν Λεπέν στη δεύτερη τηλεμαχία των προεδρικών υποψηφίων της Γαλλίας.

Ο κεντρώος ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι εθνικιστικές προτάσεις της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ισοδυναμούν με «οικονομικό πόλεμο».

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβλήθηκε πάλι στο ντιμπέιτ των 11 υποψηφίων  | iefimerida.gr 0

Η Λεπέν δέχθηκε πυρά και εκ δεξιών ότι δεν είναι αρκετά σκληρή αναφορικά με τη συμμετοχή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά ο συντηρητικός υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν, είπε ότι η Γαλλία χρειάζεται την Ευρώπη στην οικονομική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει τον έλεγχο στα σύνορα της Γαλλίας και θα βγάλει τη χώρα απ’ το ευρώ, ειδάλλως θα κάνει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ.

Μιλώντας μεταξύ άλλων 10 υποψηφίων, όταν άναψαν τα αίματα στο δεύτερο απ’ τα τρία τηλεοπτικά ντιμπέιτ, είπε ότι στη διάρκεια της προεδρίας της θα βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των Γάλλων πολιτών.

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβλήθηκε πάλι στο ντιμπέιτ των 11 υποψηφίων  | iefimerida.gr 1

Ο Μακρόν, που είναι φαβορί των δημοσκοπήσεων καθώς προηγείται πλέον ακόμη και στον πρώτο γύρο, κατηγόρησε τη Λεπέν ότι λέει ψέμματα κι ότι «ο εθνικισμός είναι πόλεμος»

«Λέτε τα ίδια ψέματα που ακούγαμε από τον πατέρα σας εδώ και 40 χρόνια» της είπε.
«Και εσείς που παριστάνετε το νέο ακούγεστε σαν απολίθωμα τουλάχιστον 50 ετών», του απάντησε εκείνη.

Τα πυρά γενικεύθηκαν όταν η Λεπέν είπε ότι η Γαλλία έχει γίνει «πανεπιστήμιο για τζιχαντιστές». Ιδιαίτερα αντέδρασαν ο Φιλίπ Πουτού, συνδικαλιστής της άκρας αριστεράς και υποψήφιος του Αντικαπιταλιστικού (NPA) και η Ναταλί Αρτό του ακροαριστερού κόμματος «Εργατική Μάχη» (Lutte Ouvrière). «Δεν θα δημιουργήσω μετά από κάθε δράμα, ένα αμάγαλμα από μουσουλμάνους, τρομοκράτες και μετανάστες, όπως κάνετε εσείς κ.κ. Λεπέν και Μακρόν» είπε η Αρτό αναφερόμενη ουσιαστικά στην προσπάθεια να μπουν όλοι στο ίδιο σακί μετά από μια τρομοκρατική επίθεση.

Η Λεπέν συγκρούστηκε και με άλλους αντιπάλους της. Όταν την προκάλεσαν αναφορικά με τις κατηγορίες για διασπάθιση κονδυλίων της ευρωβουλής για να πληρώσει προσωπικό του κόμματός της ισχυρίστηκε ότι «διώκεται πολιτικά». Εκεί ήταν που της απάντησε ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος, Μπενουά Αμόν, ο οποίος είπε ότι είναι ειρωνικό να τη βλέπει κανείς «να παριστάνει το θύμα όταν ξοδεύει το χρόνο της θυματοποιώντας μουσουλμάνους και μετανάστες.»

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβλήθηκε πάλι στο ντιμπέιτ των 11 υποψηφίων  | iefimerida.gr 2

Επιθέσεις δέχθηκε και ο Φιγιόν, που βρίσκεται στο επίκεντρο επίσημης έρευνας για το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του.

Ο Πουτού τον κατηγόρησε ότι λέει στους Γάλλους ότι πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια την ώρα που «κλέβει απ’ τα δημόσια ταμεία». Όταν ο Πουτού επανέλαβε τον ισχυρισμό ο Φιγιόν φάνηκε να μουρμουρίζει μια απειλή ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του. Ο υποψήφιος της Δεξιάς επέμεινε ότι δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα, αλλά δικάζεται χωρίς δίκη από δημοσιογράφους.

«Δεν φοβάμαι... Είμαι ακόμη εδώ, όπως βλέπετε», είπε προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι «θα κάνουν τις δικές τους κρίσεις» στις εκλογές.

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβλήθηκε πάλι στο ντιμπέιτ των 11 υποψηφίων  | iefimerida.gr 3

Στο πλατό βρέθηκαν αυτή τη φορά και οι «μικροί», οι οποίοι βρίσκοντας την ευκαιρία να ακουστούν δημιούργησαν αρκετή ένταση φέρνοντας, ωστόσο, κακοφωνία, όπως παρατηρούν τα ΜΜΕ.

Γαλλία: Ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβλήθηκε πάλι στο ντιμπέιτ των 11 υποψηφίων  | iefimerida.gr 4

Πιο πειστικός, πάντως, κατά τους Γάλλους ακροατές ήταν χθες ο αριστερός «ταραξίας» Ζαν-Λυκ Μελανσόν, σύμφωνα με μια γρήγορη σφυγμομέτρηση από την εταιρεία Elabe για το τηλεοπτικό κανάλι BFM.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Μελανσόν κατάφερε να πείσειτο 25% όσων παρακολούθησαν την τετράωρη αναμέτρηση. Γύρω στους 21% θεώρησαν ότι ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πειστικότερος.Back to top

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ήρθε τέταρτη, μετά τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, με 11% και 15%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο Μακρόν θεωρήθηκε στην ίδια σφυγμομέτρηση ότι είχε το καλύτερο πρόγραμμα όλων των υποψηφίων, με 23% των ακροατών, ακολουθούμενος από τον Μελανσόν με 22% και τον Φιγιόν με 18%.

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει στις 23 Απριλίου, με δεύτερο γύρο για τους δύο πρώτους υποψήφιους στις 7 Μαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ