Η Κίνα σχεδιάζει νέα πόλη, σχεδόν τριπλάσια από τη Νέα Υόρκη, για να αποσυμφορήσει το Πεκίνο [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Κίνα σχεδιάζει νέα πόλη, σχεδόν τριπλάσια από τη Νέα Υόρκη, για να αποσυμφορήσει το Πεκίνο [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία έως τώρα άγνωστη στον έξω κόσμο περιοχή κοντά στο Πεκίνο έχει κατακλυστεί από αγοραστές κατοικιών.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση των κινεζικών Αρχών ότι σχεδιάζουν να χτίσουν εκεί μια νέα πόλη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το νέφος και το κυκλοφοριακό κομφούζιο της πρωτεύουσας της Κίνας.

Η Κίνα σχεδιάζει νέα πόλη, σχεδόν τριπλάσια από τη Νέα Υόρκη, για να αποσυμφορήσει το Πεκίνο [βίντεο]  | iefimerida.gr 0
Η Κίνα σχεδιάζει νέα πόλη, σχεδόν τριπλάσια από τη Νέα Υόρκη, για να αποσυμφορήσει το Πεκίνο [βίντεο]  | iefimerida.gr 1

To νέφος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πεκίνο (φωτογραφίες ΑΡ)

Τα σχέδια για τη δημιουργία της Νέας Περιοχής Σιονγκάν, μιας ειδικής οικονομικής ζώνης που θα καλύπτει, όπως λένε οι αρχές έκταση σχεδόν τριπλάσια της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε πομπωδώς μέσω της κρατικής προπαγάνδας το περασμένο Σάββατο η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος περιγράφοντας την μεγαλούπολη ως «στρατηγικής σημασίας για την επόμενη χιλιετία».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua λέει ότι με τη δημιουργία της Σιονγκάν θα εκτονωθεί η πίεση στην κατάμεστη από αυτοκίνητα πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων και «θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική μετάβαση της χώρας σε μια συντεταγμένη, βιώσιμη ανάπτυξη.»

«Πέρα από ένα απλό αντίγραφο της επιτυχίας της Κίνας στο παρελθόν ...θα αφηγείται την ιστορία του μέλλοντος μιας νέας πόλης», προσθέτει σ’ ένα άρθρο που δεν φείδεται εγκωμίων για την εμπνευσμένη κομματικής ηγεσία.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι η πόλη θα είναι «μια επίδειξη της καινοτόμου ανάπτυξης... η οποία πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την οικολογική προστασία και την ευημερία των ανθρώπων.»

Φρενίτιδα κερδοσκοπίας

Οι καιροσκόποι οσμίστηκαν αμέσως την ευκαιρία κι έσπευσαν στην περιοχή για να αγοράσουν κατοικίες με την ελπίδα να τις μεταπουλήσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Η Κίνα σχεδιάζει νέα πόλη, σχεδόν τριπλάσια από τη Νέα Υόρκη, για να αποσυμφορήσει το Πεκίνο [βίντεο]  | iefimerida.gr 2

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι τιμές των ακινήτων σχεδόν διπλασιάστηκαν λίγες ώρες μετά την ξαφνική ανακοίνωση.

Η Κίνα σχεδιάζει νέα πόλη, σχεδόν τριπλάσια από τη Νέα Υόρκη, για να αποσυμφορήσει το Πεκίνο [βίντεο]  | iefimerida.gr 3

Το κυνήγι αναζήτησης ιδιοκτησιών προκάλεσε μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή, ενώ τα τοπικά ξενοδοχεία κατακλύστηκαν από πελάτες.

Τα τοπικά κτηματομεσιτικά γραφεία αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστά χθες (Δευτέρα) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει εκτάκτως τις αγοραπωλησίες μετά την εκτίναξη του σχετικού ενδιαφέροντος στα ύψης. Αξιωματούχοι βγήκαν μάλιστα στους δρόμους με τηλεβόες προειδοποιώντας κατά της παράνομης κερδοσκοπίας ακινήτων.

Τη φρενίτιδα ενθουσιασμού τροφοδοτούν, φυσικά, τα κρατικά ΜΜΕ. Το CGTN προβλέπει ότι η πόλη μπορεί να γίνει «το επόμενο Πουντόνγκ της Κίνας» -αναφορά στον κατάμεστο με ουρανοξύστες ανατολικό τομέα της Σαγκάης, εκεί όπου έβλεπε κανείς χωράφια μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες.

Άλλα κρατικά ΜΜΕ συνέκριναν τη νέα πόλη με τη Σενζέν, μια πλούσια μεγαλούπολη κοντά στο Χονγκ Κονγ, που λειτούργησε ως εφαλτήριο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του ‘80 απ’ τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ