Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα αγροτικά χρέη- Προϋποθέσεις για ένταξη - iefimerida.gr

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα αγροτικά χρέη- Προϋποθέσεις για ένταξη

Φωτογραφία: SOOC/Konstantinos Tsakalidis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις απαιτήσεις από το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση μπορούν να ρυθμίσουν οι αγρότες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Προϋπόθεση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των αγροτών είναι έχουν εμπορική δραστηριότητα ώστε να θεωρηθούν επιλέξιμοι οφειλέτες στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης με βάση τα προβλεπόμενα από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που έχει καταταθείσ τη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Εθνους απομένει να διευκρινιστεί εάν αρκούν η υποβολή Ε3 και η τήρηση βιβλίων ή προϋποτίθεται η εκμετάλλευση ατομικής επιχείρησης και οργανωμένης αγροτικής μονάδας. Εύλογα πάντως στην πρώτη περίπτωση δικαίωμα στη ρύθμιση οφειλών θα έχει πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγροτών.

Η ρύθμιση των δανείων των αγροτών, των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εταιρειών με αγροτικές δραστηριότητες, ειδικά δε αυτών που είχαν συναφθεί με την πρώην Αγροτική Τράπεζα που βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση με εκκαθαρίστρια την Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, PQH, τέθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Kόκκαλη.

Η ρύθμιση για τους αγρότες αφορά όλα τα «κόκκινα» δάνεια, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ακόμη και οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα με το Εθνος, οι αγρότες οφειλέτες θα μπορούν, πέραν των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση, να εντάξουν τις απαιτήσεις από το Δημόσιο και από ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων της ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση.

Θα δίνεται επομένως η δυνατότητα σε όσους έως τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2016, να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Η οφειλή δεν απαιτείται να προέρχεται από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς του (π.χ. Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών), αλλά θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές από άλλη αιτία (π.χ. στεγαστικό δάνειο).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ