fbpx Ετος βελτίωσης μεγεθών το 2016 για την Eurobank -Στα 230 εκατ. ευρώ τα κέρδη | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετος βελτίωσης μεγεθών το 2016 για την Eurobank -Στα 230 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Ετος βελτίωσης μεγεθών το 2016 για την Eurobank -Στα 230 εκατ. ευρώ τα κέρδη
31|03|2017 | 16:04

Ετος ισχυρής βελτίωσης μεγεθών, τόσο σε όρους εσόδων και κερδοφορίας όσο και ποιότητας χαρτοφυλακίου δανείων, ήταν το 2016 για τη Eurobank, καθώς η χρονιά έκλεισε με κέρδη 230 εκατ. ευρώ για τον Ομιλο.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση σε €1.548 εκατ., λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα, ενώ παρέμειναν αμετάβλητα το Δ΄ τρίμηνο στα €389 εκατ. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης το 2016 σε 2,25%.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 22,2% και 7,6% σε ετήσια και τριμηνιαία βάση αντίστοιχα. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των δαπανών για τη χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) κατά €42 εκατ. το 2016. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 49 μονάδες βάσης επί του συνόλου του ενεργητικού στο τέλος του Δ΄ τριμήνου 2016, έναντι 34 μονάδων βάσης το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,2% το 2016 και 1,2% το Δ΄ τρίμηνο, γεγονός που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αντανακλά τη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της Eurobank. Tα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €217 εκατ. το 2016 και περιλαμβάνουν €73 εκατ. κέρδη από την πώληση ομολόγων EFSF. Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 17,1% το 2016 σε €2.063 εκατ. και κατά 5,9% έναντι του Γ΄ τριμήνου 2016 σε €526 εκατ.

Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,0% σε €992 εκατ. το 2016 και κατά 2,1% σε €242 εκατ. το Δ΄ τρίμηνο. Στην Ελλάδα οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 5,5%3 σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε κατά 1.006 μονάδες βάσης3 σε ετήσια βάση σε 48,1% και κατά 380 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 46,0%.

«Το  2016  ήταν  μια  χρονιά  σταδιακής  αποκατάστασης  της  ομαλότητας  στην  ελληνική  οικονομία.  Μέσα  σε  ένα περιβάλλον  με  προκλήσεις  αλλά  βελτιούμενες  συνθήκες,  το  ελληνικό  τραπεζικό  σύστημα  απέδειξε  πως  έχει  τη δυνατότητα να σημειώνει θετικές επιδόσεις όταν ο αντίκτυπος εξωγενών παραγόντων παραμένει διαχειρίσιμος και οι αβεβαιότητες περιορισμένες» επεσήμανε ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλας Καραμούζης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Οι  εξελίξεις  στα  τέλη  του  δ ́  τριμήνου  και  στην  αρχή  του  2017  τροφοδότησαν  τις  αβεβαιότητες  και  δεν  ήταν υποβοηθητικές της μεγάλης προσπάθειας για οριστική έξοδο από την κρίση.  Η υποτροπή της αβεβαιότητας ανέστειλε τις θετικές τάσεις του 2016, τόσο στο πεδίο των καταθέσεων όσο και στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε, προσθέτοντας:

Παρά τον εξ αντικειμένου δύσκολο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, η παράταση της εκκρεμότητας  δυσχεραίνει  περαιτέρω  την  τελική  έκβασή  τους  και  προκαλεί  παρενέργειες  στην  οικονομική δραστηριότητα.  Η σύναψη συμφωνίας θα επιτρέψει την έναρξη μιας κλιμακωτής ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των διεθνών αγορών αλλά και των πολιτών, που αποτελεί και προϋπόθεση για την επιστροφή  της  χώρας  σε  ισχυρή  αναπτυξιακή  τροχιά  και  για  την  προσέλκυση  των απαιτούμενων  επενδυτικών κεφαλαίων.

Όπως πρόσφατα πιστοποίησαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων και  ένα  σημαντικό  απόθεμα  προβλέψεων,  που  τους  επιτρέπουν  να  προχωρήσουν  στην  ενεργή  διαχείριση  του αποθέματος των  μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο συσσωρεύθηκε στη διάρκεια της μακρόχρονης κρίσης.  Με τις  παραπάνω  προϋποθέσεις  και  κυρίως  με  τη  βελτίωση  των  συνθηκών,  οι  ελληνικές  τράπεζες  μπορούν  να χρηματοδοτήσουν  τις  ελληνικές  επιχειρήσεις  και  να  στηρίξουν την  επάνοδο  της  οικονομίας  σε  θετικούς  ρυθμούς ανάπτυξης.

Η επιστροφή στην ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά αποτελεί τη βασική πολιτική και οικονομική επιλογή για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων της χώρας, της ανεργίας, της φτώχειας, του υψηλού δημοσίου χρέους, του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της κοινωνίας των περιορισμένων ευκαιριών και προοπτικών, του στάσιμου επενδυτικού και οικονομικού κλίματος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Eurobank, με συμπαγή διοίκηση, με ισχυρούς και σταθερούς μετόχους, με υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, με ένα επιχειρησιακό μοντέλο προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, βασισμένη στις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών της και της κοινωνίας, έχει όλες τις δυνατότητες να βρεθεί στην πρωτοπορίααυτής της προσπάθειας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ