Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι διαδηλώσεις που σάρωσαν τη Ρωσία το περασμένο Σαββατοκύριακο απέδειξαν ένα πράγμα: από το Βλαδιβοστόκ ως το Καλίνινγκραντ, όλοι μισούν τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο όγκος των εθνικών διαδηλώσεων εξέπληξε ακόμη και τους διοργανωτές τους. Την Κυριακή 26 Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς σε 82 πόλεις -από το Βλαδιβοστόκ, που βρίσκεται στην πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, ως το Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πρώην Königsberg).

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Στη Μόσχα, η διαδήλωση κατέληξε με τη σύλληψη περίπου χιλίων ατόμων, ρεκόρ για την πόλη όπου κυριαρχεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μόλις ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε στην οδό Tverskaya, στο κέντρο της Μόσχας, συνελήφθη αμέσως από την αστυνομία. Την επομένη, ένα δικαστήριο της Μόσχας διέταξε φυλάκιση 15 ημερών στον Ναβάλνι και πρόστιμο 350 ευρώ.

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Αλλά ο Ναβάλνι δεν το 'βαλε κάτω: «Θα έρθει μια μέρα που θα τους δικάσουμε κι εμείς, αλλά ειλικρινά», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την καταδίκη του. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Ναβάλνι, ο αντίπαλος του Πούτιν που είναι δημοφιλής γιατί έχει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, είχε δημοσιεύσει μια έρευνα σχετικά με τις υποψίες διαφθοράς του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η ομάδα του, μάλιστα, ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο αποκαλύπτει ότι ο Μεντβέντεφ έχει συγκεντρώσει μια πραγματική συλλογή από παλάτια, γιοτ και κτήματα στη διάρκεια της θητείας του, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κατηγορούν τον Ρώσο πρωθυπουργό ότι κάνει λόμπινγκ για τα δικά του συμφέροντα στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Στην έρευνά του ο Ναβάλνι βεβαιώνει ότι ο Μεντβέντεφ έχτισε ένα δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων, στις οποίες τοποθετεί φίλους του από το πανεπιστήμιο και τον εξάδελφό του Αντρέι Μεντβέντεφ.
Οπως αναφέρει, τα χρήματα για να αγοράσει ο Μεντβέντεφ έναντι εκατομμυρίων ρουβλίων την περιουσία του προέρχονται από ολιγάρχες πετρελαίου κυρίως (όπως ο Alicher Ousmanov) καθώς και ως δάνεια από την μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, την Gazprombank, του οποίου ο αντιπρόεδρος, Ilia Ielisseïev, είναι φίλος του Μεντβέντεφ από το πανεπιστήμιο.


Το Ιδρυμα κατά της διαφθοράς του Ναβάλνι δημοσιεύει τακτικά βίντεο όπου καταγγέλλει τον πλούτο ατόμων που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν. Παλιότερα, έγραφε άρθρα για την οικονομική αυτοκρατορία του γιού του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας καθώς και για τα εκατομμύρια ρούβλια από δημόσιο χρήμα που δίνονται σε ένα ίδρυμα που διοικεί η κόρη του Πούτιν.
Αλλά στο βίντεό του για τον Μεντβέντεφ, ο Ναβάλνι χτύπησε πραγματική φλέβα, όπως ποτέ στο παρελθόν.


«Ο Μεντβέντεφ θα δώσει λογαριασμό!»
Η Ρωσία μπαίνει για τρίτη συνεχή χρονιά σε σοβαρή οικονομική κρίση και υφίσταται τις επιπτώσεις των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Το νέο για την μυστική περιουσία του Μεντβέντεφ, σε μια στιγμή που ολόκληρο το ρωσικό έθνος υποφέρει, έκανε έξαλλους τους Ρώσους.

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Μέσα σε μερικές ημέρες, εκατομμύρια Ρώσοι είδαν το βίντεο στο YouTube. Η σκανδαλώδης συγκέντρωση πλούτου του πρωθυπουργού έγινε γρήγορα το σύμβολο όλων των αδικιών στη Ρωσία, όπου η διαφθορά αποτελεί καθημερινότητα. Σύμφωνα με τον Ναβάλνι, ο Μεντβέντεφ χρησιμοποίησε ένα κύκλωμα φιλανθρωπιών, υπό την διοίκηση συνεταίρων του, για να κρύψει την περιουσία του.
Ο Μεντβέντεφ κατέχει, όπως λέει ο Ναβάλνι, αμπελώνες στην Ιταλία και ένα παλάτι του 18ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ άλλων.
«Ο Dimon (Μενβέντεφ) θα δώσει λογαριασμό!» έγινε ένα από τα σλόγκαν των διαδηλωτών. Είχαν μάλιστα τεράστια πανό με πάπιες, υπαινιγμός για την πολυτελή κατοικία του πρωθυπουργού στην άκρη ενός άλσους με λιμνούλα. Καθώς και πανό με παπούτσια για να κοροϊδέψουν το πάθος του Μεντβέντεφ για την συλλογή πολυτελών υποδημάτων.

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Αλλά αυτή η προκλητική επίδειξη πλούτου δεν είναι το μόνο πράγμα που θυμώνει τους διαδηλωτές. Ο Μεντβέντεφ υπήρξε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012, πριν ο Πούτιν επιστρέψει στα πράγματα και εδώ και καιρό είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής. Αντίθετα με τον Πούτιν, ο οποίος φροντίζει να μη βρίσκεται πουθενά όπου λαμβάνονται δυσάρεστες αποφάσεις, ο Μεντβέντεφ είναι ειδικός στο γκάφες. Π.χ. σε μια επίσκεψη που έκανε στην προσαρτημένη Κριμαία, το 2016, δήλωσε σε μια ομάδα στρατιωτικών που διαμαρτύρονταν: «Δεν υπάρχουν πλέον χρήματα, αλλά πρέπει να αντέξετε!». Αυτή η φράση έκανε τον γύρο του ίντερνετ στη Ρωσία.

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Αλλά και η αντίδρασή του στις μεγάλες διαδηλώσεις της Μόσχας έδειξε ότι δεν έχει πολιτική αίσθηση. Οταν ένας χρήστης του Instagram τον ρώτησε πώς πέρασε την ημέρα των διαδηλώσεων, εκείνος απάντησε: «Ομορφα, πήγα για σκι!».
Ενώ λοιπόν ο Πούτιν παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής γιατί τα βάζει με τη Δύση και έχει στρατιωτικές επιτυχίες, ο Μεντβέντεφ καταγγέλλεται ότι άφησε την αγοραστική δύναμη των Ρώσων να καταρρεύσει. Εδώ και χρόνια, τόσο η κοινή γνώμη, όσο και συνεργάτες του Πούτιν εκτιμούν ότι ο Μεντβέντεφ είναι ένα χρήσιμο αλλά αδύναμο πιόνι στον κύκλο της εξουσίας.

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Είναι λοιπόν φυσικό, ο Ναβάλνι ο οποίος επιθυμεί να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος, να πάρει τον Μεντβέντεφ ως στόχο. Οι περισσότεροι Ρώσοι που κατοικούν στις επαρχίες και δεν θα ήθελαν με τίποτα να διαδηλώσουν εναντίον του Πούτιν, είναι πρόθυμοι να κατέβουν στο δρόμο εναντίον του πρωθυπουργού του τον οποίο θεωρούν ανίκανο.
Αυτές ακριβώς οι διαδηλώσεις στην ρωσική περιφέρεια είναι που εξέπληξαν τις ρωσικές αρχές. Ενώ περίμεναν διαδήλωση στη Μόσχα, 20.000 άνθρωποι είχαν ήδη συγκεντρωθεί στην Σιβηρία ή στα Ουράλια.

«Οι διαδηλώσεις δεν έγιναν στα κεντρικά σημεία, αλλά και σε μικρές πόλεις και αυτό δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε ο Alexandre Kynev, διάσημος πολιτικός αναλυτής στη χώρα του. Στην επαρχιακή πόλη Biisk, στην απομακρυσμένη περιοχή Altaï, ποτέ δεν είχαν ξανακατέβει διαδηλωτές στο δρόμο από το 1990. Ακόμη και στην πόλη Makhatchkala, στο Daguestan, όπου ο Πούτιν είχε πάρει ποσοστό 92,8% το 2011, οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο. Συνολικά 150 άτομα, από τα οποία οι 50 συνελήφθησαν.

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Οι πολιτικοί της Μόσχας αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και περιφρόνηση σε αυτές τις απομακρυσμένες επαρχίες, αφού στη Ρωσία του Πούτιν οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στη Μόσχα. Οι τοπικές αρχές είναι απλά εκτελεστικά όργανα και το επίπεδο ζωής στην επαρχία είναι πολύ χαμηλότερο απ'ό,τι στην πρωτεύουσα.
Σε αυτή ακριβώς την επαρχία απευθύνεται ο Ναβάλνι. Τον Μάρτιο ξεκίνησε μια περιοδεία γύρω από την Σιβηρία και την περιοχή του Βόλγα. Μίλησε σε συγκέντρωση εναντίον του φόρου κατοικίας στο Νοβοσιμπίρσκ, στη Σιβηρία.

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Στη συνέχεια πήγε στο Βόλγκογκρατν (πρώην Στάλινγκραντ) όπου υποσχέθηκε να κάνει έρευνα για την χρηματοδότηση των παλατιών που ανήκουν στους τοπικούς πολιτικούς. Οσο μιλούσε, ένα άτομο έπεσε πάνω του και του έριξε πράσινο μελάνι στο πρόσωπο. Ο Ναβάλνι συνέχισε την περιοδεία του σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Με αποτέλεσμα, πολλοί διαδηλωτές την περασμένη Κυριακή να έχουν βάψει πράσινα τα πρόσωπά τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Μεντβέντεφ, ο πιο μισητός άνθρωπος της Ρωσίας [εικόνες] | iefimerida.gr 11


Αυτή η αυξανόμενη επιτυχία του Ναβάλνι ανησυχεί το Κρεμλίνο και αναλυτές υποπτεύονται ότι ο Πούτιν θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον του αν αποκτήσει περισσότερη δύναμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μεντβέντεφ διαδηλώσεις μισητός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ