fbpx Εγγραφο-ομολογία: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Εγγραφο-ομολογία: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
30|03|2017 | 08:05
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC

«Δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της ΕΕ για την πληρωμή των συντάξεων».

Αυτή είναι η ομολογία-σοκ της διοίκησης του ΕΦΚΑ που αναγράφεται σε εσωτερικό έγγραφο (με ημερομηνία 24 Μαρτίου) με μορφή «non paper», το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος».

«Δεν υπάρχει σχέδιο για για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι την διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε την βοήθεια της ΕΕ για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη», αναφέρει συγκεκριμένα το έγγραφο τριών σελίδων, ενώ το δημοσίευμα εξηγεί ότι ο ΕΦΚΑ έχει πάρει 869 εκατ. ευρώ από τη δόση των δανειστών, αλλά λόγω γραφειοκρατίας αδυνατεί να ικανοποιήσει εγκαίρως τις αιτήσεις.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις αυτές υπολογίζεται ότι είναι περίπου 150.000. Από αυτές οι 95.526 παραμένουν στην κατάσταση αυτή περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ από τις 13/5/2016, δηλαδή από τον νόμο Κατρούγκαλου, προστέθηκαν περισσότερες από 55.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

«Πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι», αναφέρει σε άλλο σημείο στο έγγραφο ο διοικητής του ΕΦΚΑ προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, είτε όσον αφορά τη στέγαση και την μετακίνηση προσωπικού, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία».

Εγγραφο-ομολογία: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις | iefimerida.gr 0

Υπουργείο: Μπορούμε να τις δώσουμε... 

«H εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων  συνταξιοδότησης, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όπως έχει δεσμευτεί η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και 
Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνιστά πλήρως εφικτό στόχο».

Αυτό αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι,  σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν  περισσότερες από 40.000 συντάξεις. Παράλληλα, έως τα μέσα Απριλίου, θα  έχουν διεκπεραιωθεί και καταβληθεί 3.500 εφάπαξ.

EΦΚΑ: Eφικτός ο στόχος για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων

Eφικτός είναι ο στόχος για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, διευκρινίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», με γενικό τίτλο «Έγγραφο-σοκ».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι καθήκον και υποχρέωση της διοίκησης αποτελεί η εποπτεία των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Σημειώματα, όπως αυτό που επικαλείται το δημοσίευμα, με τα οποία επισημαίνονται τα θέματα που η διοίκηση απευθύνει στα στελέχη προς αντιμετώπιση, αποτελούν απόδειξη χρηστής διοίκησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη διεκπεραίωση των συντάξεων που εκκρεμούν προς εκκαθάριση, μέχρι τον Οκτώβριο 2017, στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ παρέχεται η διαβεβαίωση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις. «Με αυτά τα δεδομένα και με τον ρυθμό έκδοσης συντάξεων να αυξάνεται, όσο ομαλοποιείται η λειτουργία του ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνεται ότι είναι εφικτός ο στόχος για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, χάρη και στην προσφορά στελεχών και υπαλλήλων του φορέα. Επομένως, τα στοιχεία για τον ρυθμό έκδοσης και καταβολής συντάξεων διαψεύδουν τη διακινούμενη καταστροφολογία», εξηγεί ο ΕΦΚΑ.

Χάος με τα μητρώα των ασφαλισμένων

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται και το χάος που επικρατεί με τα μητρώα των ασφαλισμένων, όπως και ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία της τρόικας.

Όπως σημειώνεται, η εταιρία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, η Intrasoft, δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί με την ΗΔΙΚΑ, πιθανότατα επειδή δεν έχει εξοφληθεί για υπηρεσίες που έχει ολοκληρώσει και για αυτό το λόγο ο διοικητής του ΕΦΚΑ προτείνει να επιστρατευτεί το έμπειρο προσωπικό πληροφορικής από το πρώην ΙΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ