Υεμένη: Λόγω πείνας και πολέμου 2 στα 3 κορίτσια παντρεύονται ανήλικα - iefimerida.gr

Υεμένη: Λόγω πείνας και πολέμου 2 στα 3 κορίτσια παντρεύονται ανήλικα

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διαμάχη που κρατάει την τελευταία διετία στην Υεμένη έχει καταστρέψει την χώρα και έχει αναγκάσει πολλές νεαρές κοπέλες να στρέψουν τις ελπίδες τους σε πρόωρους γάμους.

Σύμφωνα με μια έκθεση της UNICEF, το ποσοστό των παντρεμένων παιδιών στην Υεμένη έχει εκτοξευθεί κατά την διάρκεια του ολέθριου εμφύλιου πολέμου που μαστίζει την χώρα. Ενδεικτικά, η έρευνα αναφέρει πως πλέον πάνω από τα δύο τρίτα των κοριτσιών παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18 χρόνια.

Η άνοδος αυτή των παιδιών που παντρεύονται γρήγορα δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου που έχει σκοτώσει πάνω από 10.000 ανθρώπους ενώ παράλληλα έχει αφήσει 19 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση ανάγκης.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί και πως επίσης το 80% των οικογενειών της χώρας βρίσκεται σε χρέος.

Εν μέσω αυτής της υψηλής ανασφάλειας που διακατέχει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, πολλές οικογένειες έχουν καταφύγει στον γάμο ανηλίκων ως μηχανισμό αντιμετώπισης της κατάστασης. Παντρεύοντας τα μικρά κορίτσια τους, οι οικογένειες ευελπιστούν πως ο άνδρας θα είναι σε θέση να προσφέρει τα απαραίτητα στην γυναίκα του και επομένως να μειωθούν τα οικογενειακά τους έξοδα.

Επιπροσθέτως, η έκθεση αναφέρει πως πέρα από τους γάμους ανηλίκων διακρίνεται επίσης και μια αύξηση στην βία προς τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, η UNICEF υποστηρίζει ότι αυτή η τάση έχει αυξηθεί κατά 63% από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και πως 3 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στην Υεμένη βρίσκονται καθημερινά υπό τον κίνδυνο και την απειλή βίας.

Παρόλο που η πρακτική των ανήλικων γάμων έχει διογκωθεί με την εμφάνιση του πολέμου, η Υεμένη αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια, καθώς δεν έχει θέσει κάποιο προαπαιτούμενο όριο ηλικίας για την πραγματοποίηση ενός γάμου. Το 2013 μάλιστα, το εν λόγω ζήτημα είχε προκαλέσει κατακραυγή διεθνούς κλίμακας όταν ένας ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε ότι ένα 8χρονο κορίτσι πέθανε από εσωτερική αιμορραγία στην νύχτα του γάμου της, αφού είχε παντρευτεί έναν 40χρονο άνδρα.

Οι γάμοι σε τόσο πρόωρη ηλικία μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες στα κορίτσια, υποστηρίζουν πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτοί οι γάμοι συχνά διακόπτουν την εκπαίδευση των κοριτσιών και τα θέτουν σε κίνδυνο σωματικής κακοποίησης και βιασμού.

Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ο διαφαινόμενος λοιμός θα χειροτερέψει τις ήδη άθλιες συνθήκες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ UNICEF Υεμένη γάμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ