Ρωσία: Η γενιά Πούτιν κατέβηκε για πρώτη φορά στους δρόμους [εικόνες]

Ελεγαν ότι ήταν απόμακροι και είχαν εμβολιαστεί από την πολιτική. Ωστόσο, οι νεαροί Ρώσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και διαδήλωσαν εναντίον «της διαφθοράς της εξουσίας».


«Ηταν η επανάσταση των παιδιών εναντίον των πατεράδων τους», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Moskovski Komsomolets, στις 27 Μαρτίου, την επομένη ημέρα της πιο σημαντικής διαδήλωσης που γνώρισε η Ρωσία μετά την επανεκλογή Πούτιν το 2012.
Ανάμεσα στα 1.030 άτομα που συνελήφθησαν στη Μόσχα, τα οποία καταμετρήθηκαν από την OVD-Info, μια ΜΚΟ που εξειδικεύεται στον έλεγχο των κινημάτων αμφισβήτισης, 46 από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι. Πολλοί άλλοι ήταν 18 ετών, ή λίγο περισσότερο, δηλαδή είχαν την ηλικία όσων δεν γνώρισαν παρά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2000. Ηταν η γενιά Πούτιν.


Το φαινόμενο δεν διέφυγε της προσοχής του Κρεμλίνου. «Δεν μπορούμε να σεβαστούμε όσους, συνειδητά, εξαπατούν την νεολαία, σχεδόν παιδιά, και τα ενθαρρύνουν υποσχόμενοι ορισμένα ανταλλάγματα και να συμμετάσχουν σε μια απαγορευμένη διαδήλωση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και τη ζωή τους», δήλωσε την επόμενη της διαδήλωσης ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Dmitri Peskov.
«Οσα είδαμε σε πολλά σημεία και περισσότερο στη Μόσχα ήταν μια προβοκάτσια», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την μαζική διαδήλωση ευθύνεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παρέσυρε νέα παιδιά. Ο Ναβάλνι , υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας για τις εκλογές του 2018, καταδικάστηκε σε 15 ημέρες φυλάκιση για αντίσταση στις αρχές και πρόστιμο 20.000 ρούβλια (περίπου 330 ευρώ) για παράνομη συγκέντρωση.


«Πούτιν, κλέφτη»
Στο Nijni-Novgorod, στις όχθες του Βόλγα, οι γονείς των νεαρών που συνελήφθησαν πήραν κλήση για «μη εκτέλεση των παιδαγωγικών καθηκόντων τους». Στο Tomsk, ένας νεαρός ομιλητής, τον οποίο είχαν εγγράψει σε κινητό τηλέφωνο, μαθητής λυκείου, αναγκάστηκε να κατέβει δια της βίας και του πήραν το μικρόφωνο, στη διάρκεια συγκέντρωσης στη μικρή αυτή πόλη της δυτικής Σιβηρίας. «Καλημέρα, λέγομαι Gleb Tokmakov. Το Σύνταγμα πρέπει να δουλεύει για μας και όχι για τους διεφθαρμένους» πρόλαβε να πει ο νεαρός.

Εκτροπα και στην Αγία Πετρούπολη
Ηλικίας 16 ετών, η Daria Moroz δεν γνώρισε παρά έναν πρόεδρο στη ζωή της, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στη διαδήλωση όπου κυριαρχούσαν οι νέοι, αυτή η γενιά των εφήβων που κατέβηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους για να διαδηλώσουν.
«Δεν το είπα στους γονείς μου γιατί φοβόμουν ότι θα με μαλώσουν. Είπα μόνο ότι πάω βόλτα», δήλωσε η νεαρή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Daria Moroz δεν ήταν μόνη της. Μετά τις μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς που έγιναν την Κυριακή σε ολόκληρη τη Ρωσία, όλοι οι αναλυτές σημείωσαν ότι στην πρόσφατη ιστορία της χώρας ποτέ τόσοι μαθητές λυκείου και φοιτητές δεν κατέβηκαν στους δρόμους.


Η γενιά του tweet
Με την ζωντανή γλώσσα του, την άριστη γνώση των social media και την άμεση εξάπλωση των tweets ακόμη και μέσα από το δικαστήριο, ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν μοιάζει με κανέναν άλλο πολιτικό της Ρωσίας. Εχει το στιλ που μπορεί να πλησιάσει την τελευταία γενιά Ρώσων, η οποία δεν παρακολουθεί δημόσια τηλεόραση και δεν γνώρισε τις εξελίξεις του 1990 που προηγήθηκαν της ανέλιξης του Πούτιν στην εξουσία.


Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Ναβάλνι ότι πλήρωσε τα παιδιά για να κατέβουν στους δρόμους. Μάλιστα, την Κυριακή ανέβηκε στο YouTube ένα βίντεο, σε ένα εθνικιστικό σάιτ, το οποίο έδειχνε έναν νεαρό σε ένα βαν της αστυνομίας να δηλώνει ότι ο κ. Ναβάλνι τους υποσχέθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου (CEDH) θα τους πλήρωνε 10.000 ευρώ αν συλλαμβάνονταν.
Η Daria Moroz γελάει με τα υποτιθέμενα 10.000 ευρώ. Η νεαρή κοπέλα αποφάσισε να κατέβει στο δρόμο μετά το βίντεο που ανέβασε ο Ναβάλνι στο οποίο καταγγέλλει ότι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ πλούτισε παράνομα. Το βίντεο είδαν 13 εκατομμύρια άνθρωποι.


Η νεαρή κοπέλα παρακολούθησε τα γεγονότα και εξεπλάγη γιατί η κυβέρνηση δεν αντέδρασε. «Το μόνο που συνέβη είναι ότι ο Μεντβέντεφ μπλόκαρε στον Ναβάλνι στο Instagram. Ηθελα να ξεράσω. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν απαντήσεις, δεν γίνεται καν προσπάθεια να διαψευστούν κάποια πράγματα».


Λαβρόφ: Μόνο η Δύση ασχολείται
Και ενώ η Δύση εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις δείχνουν επαγρύπνηση για τις δημοκρατικές αξίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει άλλη άποψη.
«Λέτε ότι πρόκειται για μια αντίδραση των πολιτών. Εγώ, ειλικρινά, δεν άκουσα παρά την αντίδραση αξιωματούχων σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και στην Ουάσινγκτον. Επομένως, όταν τα ίδια γεγονότα προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις, η ιδέα ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά μου ήρθε στο μυαλό» είπε ο Λαβρόφ.
«Δεν θυμάμαι κάποιος να ενοχλήθηκε, τουλάχιστον δημόσια, όταν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία απαγόρευσαν κάποιες συγκεντρώσεις (του Ερντογάν). Κανείς δεν ανησύχησε γι'αυτό το γεγονός, κανείς δεν είπε τίποτα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδίκασαν την Κυριακή την σύλληψη πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών, δηλώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις έδειχναν επαγρύπνηση για τις δημοκρατικές αξίες. Το Κρεμλίνο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ και της ΕΕ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μόσχα διαδηλώσεις γενιά Πούτιν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ