Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου τον Μάιο στη Στέγη -Τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ της Αβινιόν - iefimerida.gr

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου τον Μάιο στη Στέγη -Τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ της Αβινιόν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι, μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο, οι δύο, ίσως, σύγχρονοι έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή πορεία. Με μια διαφορά: Ο δημιουργός της Τελετής Εναρξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας εξακολουθεί να έχει τη βάση του στην Ελλάδα. Από εδώ ξεκινούν οι παραγωγές του, εδώ παρουσιάζονται και στη συνέχεια περιοδεύουν ανά τον κόσμο.

Το σημαντικό στην περίπτωσή του είναι ότι μαζί με την ντόπια οικονομική στήριξη _άλλοτε είναι το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη, βρίσκει ένθερμη και έμπρακτη στήριξη από διεθνείς καλλιτεχνικούς οργανισμούς. πιο πρόσφατη επιβεβαίωση έρχεται από το Φεστιβάλ της Αβινιόν που προστίθεται στους πολλούς, είναι αλήθεια, συμπαραγωγούς της νέας δουλειάς του Δημήτρη Παπαϊωάννου: Ο έλληνας χορογράφος και σκηνοθέτης ετοιμάζεται για την καινούργια του πρεμιέρα. Στις 24 Μαϊου. Θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, που του απηύθυνε την πρόσκληση και έχει αναλάβει την παραγωγή.

Είναι ο ίδιος που υπογράφει την εικαστική σύλληψη και τη σκηνοθεσία, και κρατά, όπως το συνηθίζει, επτασφράγιστο μυστικό τον τίτλο ή κάτι σχετικό με το περιεχόμενο. Ξέρει άλλωστε πως να διατηρεί το ενδιαφέρον γύρω από τον πρόσωπό του: Μιλάει όταν έχει κάτι να πει, προσέχει την κάθε του φράση, αποφεύγει τις γενικότητες, δημοσιοποιεί τις απόψεις του όταν κρίνει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν. Κερδίζοντας, στην αρχή, και με τη δουλειά του, μια ξεχωριστή θέση στο ελληνικό γίγνεσθαι έχει πλέον περάσει τα σύνορα. Η Ολυμπιάδα στάθηκε το κατάλληλο εφαλτήριο. Σήμερα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι, από μόνος του, μια κατηγορία. Γύρω του λειτουργεί ένα ολόκληρο σύστημα.

Ο χορογράφος που παραμένει εικαστικός

Γεννημένος πριν από πενήντα τρία χρόνια στην Αθήνα, (1964), απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, έδειξε από πολύ νέος τις καλλιτεχνικές του τάσεις. Μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη, εργάστηκε ως χορογράφος, σκηνοθέτης. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Εδάφους», που καθόρισε τον σύγχρονο χορό στη χώρα μας. Στα χρόνια της δημιουργικής πορείας της (1986-2002) η ομάδα κατέθεσε ενδιαφέρουσες παραστάσεις, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Δύο χρόνια μετά την Ολυμπιάδα επέστρεψε με το «2» στο Παλλάς, ακολολύθησε η «Μήδεια 2», ενώ με το «Πουθενά» εγκαινίασε την ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Με μια υποτροδία του υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και επιστρέφοντας στην Αθήνα δημιούργησε σειρά παραστάσεων. Από το «Κ.Κ.», ένα αφιέρωμα πάνω σε 13 ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική της Λένας Πλάτωνος και ύστερα το «Μέσα», την «Πρώτη ύλη», όπου μετά από μια δεκαετία ανέβηκε και πάλι στη σκηνή, ως το πρόσφατο «Still Life» _τα δύο τελευταία έχουν παρουσιαστεί στο εξωτερικό και συνεχίζουν να περιοδεύουν. Το 2015 συνέλαβε και σκηνοθέτησε την Τελετή Έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού.

Η νέα παραγωγή

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στη Στέγη, στις 11 Ιουνίου 2017, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η ομάδα του ξεκινούν την περιοδεία τους. Μέσα στο καλοκαίρι θα πάνε στο Άμστερνταμ, στη Νάπολη, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη και από τις 19 ως τις 26 Ιουλίου, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Η φθνιοπωρινή περιοδεία ξεκινά από τη Σεούλ και συνεχίζει στη Βασιλεία, τη Στοκχόλμη και την Ταϊπέι ενώ είναι σχεδόν έτοιμο και το πρόγραμμα για την άνοιξη του 2018: Λισσαβώνα, Πόρτο, Παρίσι και Λουξεμβούργο.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ