Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Kόμμα καταγγέλλει τον Μανουέλ Βαλς γιατί δεν στηρίζει τον Μπενουά Αμόν! - iefimerida.gr

Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Kόμμα καταγγέλλει τον Μανουέλ Βαλς γιατί δεν στηρίζει τον Μπενουά Αμόν!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιτροπή δεοντολογίας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Kόμματος κατήγγειλε τη συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος αρνείται να στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο για την προεδρία, Μπενουά Αμόν.

«Δεν κράτησε τον λόγο του». Με αυτό το επιχείρημα δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, η ανακοίνωση της επιτροπής δεοντολογίας, η οποία καταγγέλλει τη συμπεριφορά του Μανουέλ Βαλς απέναντι στον Μπενουά Αμόν: «Ο πρώην πρωθυπουργός καταπατάει σοβαρά την αρχή της πίστης που ήταν και το πνεύμα των προκριματικών εκλογών στο Σοσιαλιστικό Kόμμα, στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος».

Η καταγγελία αυτή έρχεται μετά το κύμα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο Μπενουά Αμόν καταρρέει σε ποσοστά και βρίσκεται 5ος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την επιτροπή δεοντολογίας ο Βαλς θα έπρεπε να είχε στηρίξει τον Μπενουά Αμόν, όπως είχε συμφωνηθεί στις προκριματικές ότι όποιος κέρδιζε θα στήριζε τον άλλο.
Η επιτροπή καταγγέλλει τον Βαλς ότι όχι μόνο δεν υπέγραψε για την υποψηφιότητα του Αμόν αλλά, κυρίως, ότι επέκρινε δημόσια τις θέσεις του, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal du dimanche (JDD).

«Εκτός του ότι δεν κράτησε το λόγο του, ο Μανουέλ Βαλς έκανε και πολιτική ανάλυση καταδικάζοντας το πρόγραμμα του υποψηφίου που κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε και εκείνος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Kόμμα καταγγέλλει τον Μανουέλ Βαλς γιατί δεν στηρίζει τον Μπενουά Αμόν! | iefimerida.gr 0


Στο άρθρο-καταπέλτη που είχε γράψει ο Μανουέλ Βαλς, εναντίον του Μπενουά Αμόν, ανέφερε ότι «δεν πιστεύω ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει από την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας, από την εγκατάλειψη των κανόνων και των απαγορεύσεων, από την απαξίωση της εργασίας ή από το φούσκωμα των ελλειμμάτων που θα σημάνει αύξηση των φόρων».
«Το να δηλώσω ότι πιστεύω αυτά τα πράγματα είναι σαν να προδίδω την πολιτική μου οικογένεια. Κυρίως είναι σαν να παραδίδω τη Γαλλία σε αυτούς που προετοιμάζουν το χειρότερο μέλλον», είχε προσθέσει ο Βαλς εναντίον του Μπενουά Αμόν.

Η ανακοίνωση της επιτροπής δεοντολογίας, ωστόσο, επιμένει:
«Οπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, ο Μανουέλ Βαλς υπέγραψε με το χέρι του το συμβόλαιο ηθικής των προκριματικών εκλογών που έλεγε επί λέξει: «Δεσμεύομαι να στηρίξω δημόσια τον ή την υποψήφια που θα κερδίσει τις προκριματικές και θα στηρίξω την προεκλογική του εκστρατεία».

Αλλά δεν είναι μόνο ο Μανουέλ Βαλς που δεν τήρησε το λόγο του. Και ο οικολόγος François de Rugy, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος, δήλωσε δημόσια ότι θα στηρίξει τον Εμμανουέλ Μακρόν στις εκλογές. «Προτιμώ την λογική από την υπακοή» ήταν η δήλωσή του.

Ο Μανουέλ Βαλς δεν έχει ακόμη εκφράσει την προτίμησή του για τον υποψήφιο πρόεδρο, αλλά θεωρείται πιθανόν να στηρίξει τον Εμμανουέλ Μακρόν προκειμένου να κερδίσει έναντι της Λεπέν.

Το μίσος που χωρίζει Βαλς και Αμόν

Ωστόσο οι δύο άνδρες δεν θα μπορούσαν ποτέ να συγκλίνουν πολιτικά. Ο Μπενουά Αμόν ήταν υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ (όταν πρωθυπουργός ήταν ο Μανουέλ Βαλς) και μαζί με τον συνάδελφό του υπουργό Αρνό Μοντεμπούργ έκαναν ανταρσία εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και παραιτήθηκαν. Εκτός κυβέρνησης οι δύο «αντάρτες» επιχείρησαν να προκαλέσουν ζημιά στην κυβέρνηση Ολάντ, φιλοτεχνώντας ένα πολιτικό «αριστερό» προφίλ, και κάνοντας δηλώσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Αρνό Μοντεμπούρ, μάλιστα, ίδρυσε κίνημα στο οποίο συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως «αντάρτης» της Ευρώπης. Ας σημειωθεί ότι ο Μπενουά Αμόν διατηρεί καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Βαλς-Μοντεμπούρ-Αμόν:

Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Kόμμα καταγγέλλει τον Μανουέλ Βαλς γιατί δεν στηρίζει τον Μπενουά Αμόν! | iefimerida.gr 1

Οταν ξεκίνησε η διαδικασία με τις υποψηφιότητες για την γαλλική προεδρία στο Σοσιαλιστικό κόμμα, και οι δύο, Μπενουά Αμόν και Αρνό Μοντεμπούρ κατέβηκαν υποψήφιοι με έναν σκοπό: να κόψουν τον δρόμο στον επίσης υποψήφιο στις προκριματικές Μανουέλ Βαλς, τον οποίο θεωρούν «δεξιά απόκλιση» του κόμματος.

Και τα κατάφεραν: Ο Αρνό Μοντεμπούρ δεν εξελέγη μεν, αλλά εξελέγη επίσημος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος ο Μπενουά Αμόν, αφήνοντας πίσω τον Μανουέλ Βαλς.

Ας σημειωθεί ότι η σύντροφος του Αρνό Μοντεμπούρ και επίσης πρώην υπουργός του Ολάντ που παραιτήθηκε μαζί τους, η Ορελί Φιλιπετί, εκτελεί σήμερα χρέη συμβούλου στην προεκλογική εκστρατεία του Μπενουά Αμόν.

Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Kόμμα καταγγέλλει τον Μανουέλ Βαλς γιατί δεν στηρίζει τον Μπενουά Αμόν! | iefimerida.gr 2
Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Kόμμα καταγγέλλει τον Μανουέλ Βαλς γιατί δεν στηρίζει τον Μπενουά Αμόν! | iefimerida.gr 3
Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Kόμμα καταγγέλλει τον Μανουέλ Βαλς γιατί δεν στηρίζει τον Μπενουά Αμόν! | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία επιτροπή δεοντολογίας βαλς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ