Βρετανία: Αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης ναρκωτικών ζητάνε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - iefimerida.gr

Βρετανία: Αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης ναρκωτικών ζητάνε οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Βρετανικό πολιτικό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών πιστεύει ότι η ποινικοποίηση των χρηστών χαμηλών ποσοτήτων ευθύνεται για την συσσωρευμένη πολυκοσμία των φυλακών.

Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ζητάει να γίνει μια ριζοσπαστική αλλαγή στο ποινικό δίκαιο της Βρετανίας, καθώς πιστεύει πως η αποποινικοποίηση των χρηστών ελαφρών ναρκωτικών ουσιών θα έχει θετικές συνέπειες στην Αγγλική κοινωνία.

Σταματήστε να τιμωρείται ανθρώπους «που δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία», υποστηρίζει το κόμμα.

Με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι άνθρωποι που πιάνονται να κάνουν χρήση ναρκωτικών που εμπίπτουν στην Α κατηγορία (κοκαΐνη, ηρωίνη, κρακ) μπορεί να τιμωρηθούν μέχρι και με 7 χρόνια φυλάκισης. Αντίστοιχα, οι χρήστες που πιάνονται με ναρκωτικά Β κατηγορίας (κάνναβη, αμφεταμίνη) τιμωρούνται μέχρι και με 5 χρόνια φυλάκισης, ενώ αυτοί που κάνουν ναρκωτικά Γ κατηγορίας τιμωρούνται μέχρι και με 2 χρόνια φυλάκισης.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες όμως έχουν άλλη άποψη. Θεωρούν ότι η αποποινικοποίηση των ανθρώπων που κάνουν ελαφριά χρήση θα ανακουφίσει την λειτουργία των κρατικών φυλακών. Μάλιστα, αναφέρουν πως την παρούσα στιγμή βρίσκονται φυλακισμένοι τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι για αδικήματα που σχετίζονται με την χρήση ναρκωτικών.

Το κόμμα ζητάει επίσης από την γραμματέα δικαιοσύνης Liz Truss να αυξήσει το νούμερο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και παράλληλα να μειωθούν δραματικά οι κρατούμενοι φυλακών σε ένα νούμερο που συνολικά να μην υπερβαίνει τους 40.000. Θυμίζουμε ότι την παρούσα στιγμή η Μεγάλη Βρετανία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακών της Δυτικής Ευρώπης που ξεπερνάει τους 95.000 κρατούμενους.

Ο Jonathan Marks, εκπρόσωπος του κόμματος σε ζητήματα που αφορούν την δικαιοσύνη, δήλωσε πως η άνοδος στον αριθμό των κρατουμένων σε συνδυασμό με την μείωση του ανθρώπινου δυναμικού των φυλακών έχει δημιουργήσει «ένα επισφαλής περιβάλλον όπου η βία είναι ευρέως διαδεδομένη» και όπου «η χρήση παράνομων ουσιών πραγματοποιείται σε αφθονία».

Ο Marks συνεχίζει λέγοντας πως «οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα υγείας πολύ συχνά περνάνε απαρατήρητοι» και υπογραμμίζει ότι «το σίγουρο είναι πως δεν θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε τις φυλακές σε ιδρύματα αποκατάστασής, αν δεν αποφασίσουμε να στέλνουμε πολύ λιγότερους ανθρώπους. Η κυβέρνηση επιτέλους παραδέχθηκε ότι οι φυλακές οφείλουν να διατηρούν έναν εκπαιδευτικό και μεταμορφωτικό χαρακτήρα».

Τελειώνοντας δήλωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των φυλακών είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει ευθέως το ενδημικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών. Αυτό απαιτεί μια ριζική αναμόρφωση των ποινών και την αποποινικοποίηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ