«Οχι» των δικαστών σε Κοντονή για ανάληψη καθηκόντων στα άμισθα υποθηκοφυλακεία

Πέντε στα πέντε Πρωτοδικεία, μεταξύ αυτών και της Αθήνας είπαν «όχι» στον Σταύρο Κοντονή και στην νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία σχεδιάζεται να αναλάβουν καθήκοντα υποθηκοφύλακα οι Ειρηνοδίκες.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα τα Πρωτοδικεία Αμαλιάδας, Πύργου, Νάξου και Σύρου τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης μετά από σχετικό ερώτημα που έγινε στις Ολομέλειες των Πρωτοδικείων από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αναμένονται πλέον και οι απαντήσεις από τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία της χώρας.

Σύμφωνα πλέον με τον Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ.Χ.Σεβαστίδη η επίμαχη διάταξη προσκρούει στο άρθρο 89 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται.

Ακόμη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ, ότι οι Ειρηνοδίκες τα τελευταία χρόνια είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα, (εκουσία δικαιοδοσία, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.) λόγος μάλιστα και για το οποίο κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των οργανικών θέσεων και η τοποθέτηση το αμέσως προηγούμενο έτος, 194 νέων Ειρηνοδικών, προς αντιμετώπιση του ιδιαίτερου φόρτου εργασίας και την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των Ειρηνοδικείων.

Εκτιμάται πάντως περί τα 30 Υποθηκοφυλακεία σήμερα δεν λειτουργούν (λόγω έλλειψης προσωπικού), με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόταση για να αναλάβουν καθήκοντα υποθηκοφύλακα είχε γίνει και στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κοντονής Πρωτοδικεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ