Eξωσωματική γονιμοποίηση: 5 τρόποι για να διασφαλίσεις επιτυχία - iefimerida.gr

Eξωσωματική γονιμοποίηση: 5 τρόποι για να διασφαλίσεις επιτυχία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κι όμως υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσετε την πολυπόθητη σύλληψη, ακόμα κι εάν έχετε ήδη στο ιστορικό σας μία ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ποια είναι τα σωστά βήματα για μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κάντε σωστή έρευνα
Το να αλλάζετε γιατρό ή κέντρο μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια ή να απευθύνεστε κάπου, επειδή κάποιοι φίλοι σάς διαβεβαίωσαν ότι εκεί τα κατάφεραν με την πρώτη, δε διασφαλίζει τη δική σας επιτυχία. Να θυμάστε ότι δεν έχουν όλα τα υπογόνιμα ζευγάρια το ίδιο πρόβλημα. Γι’ αυτό δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο να αναζητάτε ειδικό απλά και μόνο ρωτώντας τον περίγυρό σας. Το πρώτο βήμα είναι να είστε καλά ενημερωμένοι για το ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που σας προκαλεί υπογονιμότητα και πόσο σοβαρό είναι αυτό. Το δεύτερο, να κάνετε σωστή και καλή έρευνα, ώστε να επιλέξετε ένα κέντρο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που παρέχει εξατομικευμένες -ανάλογα με τις ανάγκες σας- θεραπείες.

Eνημέρωση για τις νέες τεχνικές
Κάτι που οπωσδήποτε θα πρέπει να εξετάσετε είναι οι τεχνικές που εφαρμόζει το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πρόκειται να απευθυνθείτε. Είναι εύκολο να το κάνετε, παίρνοντας πληροφορίες από τα site που συνήθως έχουν τα περισσότερα κέντρα. Πολλές και διαφορετικές τεχνικές, που εφαρμόζονται πλέον στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, το ζευγάρι να είναι καλά ενημερωμένο γι΄ αυτές. Μία από αυτές είναι η μικρογονιµοποίηση ICSI, κατά την οποία εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, με τη διαφορά ότι διανοίγεται µια µικρή οπή στο ωάριο και τοποθετείται εντός του το σπερµατοζωάριο, εξασφαλίζοντας έτσι µεγαλύτερη πιθανότητα γονιµοποίησης. Επίσης, η μέθοδος IMSI είναι μια νέα μέθοδος επιλογής σπερματοζωαρίων, βασισμένη στη μικροσκόπηση υψηλής ανάλυσης, που επιτρέπει την προεπιλογή των καλύτερων ποιοτικά σπερματοζωαρίων, πριν από την γονιμοποίηση με χρήση ICSI. Άλλη μέθοδος είναι η υποβοηθούμενη εκκόλαψη, κατά την οποία λίγο πριν από την εµβρυοµεταφορά ανοίγεται µια οπή στη διάφανη ζώνη των εµβρύων, προκειµένου να διευκολυνθεί η εµφύτευσή τους στη μήτρα. Μία ακόμα μέθοδος είναι η εμβρυομεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης, κατά την οποία τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα, όταν είναι πιο ώριμα, δηλαδή κατά την 5η ή 6η ημέρα αντί τη 2η ή την 3η, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης και συνέχισης της εγκυμοσύνης.

Προεμφυτευτικός έλεγχος
Σε πολλές περιπτώσεις η αποτυχία, κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οφείλεται στη σύλληψη εμβρύων με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα αποβολής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η γυναίκα είναι άνω των σαράντα. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται πριν την εμβρυομεταφορά και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής, επειδή ελέγχονται και επιλέγονται τα υγιή έμβρυα, κάτι που μειώνει την πιθανότητα αποβολής εξαιτίας χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Βάσει των αποτελεσμάτων τοποθετούνται στη μήτρα μόνο εκείνα τα έμβρυα τα οποία έχουν φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, μειώνοντας τόσο τις αποτυχημένες εξωσωματικές όσο και τις επιτυχημένες αρχικά (υπάρχει δηλαδή ένα θετικό τεστ κυήσεως), οι οποίες όμως κι αυτές καταλήγουν σε αποβολές, απογοητεύοντας ακόμη περισσότερο το ζευγάρι.

Xρήση «δανεικού» γενετικού υλικού
Σε κάποιες περιπτώσεις ζευγαριών το πρόβλημα υπογονιμότητας οφείλεται στο ότι η γυναίκα μπορεί να μην παράγει ωάρια. Επίσης, αντίστοιχα μπορεί να υπάρχει απουσία σπέρματος του άνδρα. Ακόμα, όμως, κι αν υπάρχει επαρκής αριθμός ωάριων, εφόσον η γυναίκα είναι άνω των σαράντα, η πιθανότητα να επιτευχθεί σύλληψη με δικά της ωάρια μειώνεται σημαντικά, εξαιτίας της κακής τους ποιότητας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το ποσοστό επιτυχίας σύλληψης αυξάνεται, αν το ζευγάρι χρησιμοποιήσει ωάρια δότριας ή σπέρμα δότη ανάλογα. Αυτό, επομένως, είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να σκεφτείτε, αν θέλετε να αυξήσετε την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Να θυμάστε ότι με τη χρήση δανεικού ωαρίου ή δανεικού σπέρματος το παιδί που θα αποκτήσετε μπορεί να έχει κατά το ήμισυ το βιολογικό υλικό ενός αγνώστου, όμως έτσι αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να αποκτήσετε ένα παιδί, χωρίς να στερηθείτε τη μοναδική εμπειρία της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ψυχολογική στήριξη
Η όλη διαδικασία της εξωσωματικής, ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, μπορεί να αυξήσει το άγχος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα μιας εξωσωματικής. Γι’ αυτό καλό είναι, αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία γονιμότητας, να αναζητήσετε ως ζευγάρι ψυχολογική υποστήριξη, την οποία συνήθως παρέχουν τα μεγάλα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η καλή ψυχολογία είναι σε κάθε περίπτωση ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει θετικά.

Eξωσωματική γονιμοποίηση: 5 τρόποι για να διασφαλίσεις επιτυχία | iefimerida.gr 0

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: facebook/Thanos-Paraschos
L: linkedin/thanos-paraschos
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ