Το EFSF υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's - iefimerida.gr

Το EFSF υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's

ΤΟ EFSF ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ Ο ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ SΤΑΝDARD & POOR'S
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s .

Η κίνηση αυτή-παρότι αναμενόμενη μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλικής οικονομίας-είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική εν όψει των σημαντικών αναγκών δανεισμού του Ταμείου.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η Standard & Poor’s βαθμολογεί πλέον με ΑΑ+ τον EFSF από την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση, καθώς χαρακτηρίζει ως «αρνητικές» τις προοπτικές του Ταμείου.

Η δανειοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς του από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα του EFSF δε θα μειώσει τη δανειοδοτική ικανότητα των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το EFSF έχει τους πόρους να καλύψει τις τωρινές δεσμεύσεις του και πιθανώς και άλλες μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τον Ιούλιο», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε απόψε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να διατηρήσει τη «δύναμη κρούσης» του μετά την απώλεια του «τριπλού Α» από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

«Χρειάζεται περαιτέρω συνεισφορά από τις χώρες που βαθμολογούνται ακόμη με τριπλό Α" ώστε το ΕΤΧΣ να διατηρήσει «την ίδια δυναμικότητα»και να μπορεί να δανείζει «με τα ίδια επιτόκια» ακόμη και μετά την υποβάθμιση, είπε ο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ