Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά του Ερντογάν [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά του Ερντογάν [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

30.000 Κούρδοι -πολλοί εκ των οποίων ανέμιζαν σημαίες του PKK και κρατούσαν στα χέρια τους αφίσες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν - διαδήλωσαν στο κέντρο της Φρανκφούρτης κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας.

Οι διαδηλωτές κατέφθασαν απ’ ολόκληρη τη Γερμανία ενόψει των εορτασμών για το κουρδικό νέο έτος και καλούσαν τους Τούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν.

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά του Ερντογάν [εικόνες & βίντεο]   | iefimerida.gr 0

Η Άγκυρα καταδίκασε ως «απαράδεκτη» τη συγκέντρωση και κατηγόρησε το Βερολίνο για υποκρισία επειδή επέτρεψε τη διεξαγωγή της.

Η διπλωματική κρίση κλιμακώνεται μεταξύ των δύο χωρών αφότου η Γερμανία αρνήθηκε να επιτρέψει σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις στη χώρου πριν από δύο εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν είπε σε δήλωσή του: «είναι απαράδεκτο να βλέπει κανείς σύμβολα και σλόγκαν του PKK... όταν Τούρκοι υπουργοί και βουλευτές εμποδίζονται να συναντήσουν τους πολίτες τους. Γι’ άλλη μια φορά υπενθυμίζουμε στις ευρωπαϊκές χώρες: την απόφαση στις 16 Απριλίου θα τη λάβει [το τουρκικό έθνος], όχι η Ευρώπη.»

Εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας είπε ότι η συγκέντρωση των Κούρδων στη Φρανφκφούρτη ήταν ειρηνική.

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά του Ερντογάν [εικόνες & βίντεο]   | iefimerida.gr 1

Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία αφότου ξεκίνησε το 1984 την ένοπλη εξέγερσή του το PKK, το οποίο θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση εκτός απ’ την Άγκυρα η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά του Ερντογάν [εικόνες & βίντεο]   | iefimerida.gr 2

Εξανεμίζονται οι ευρωπαϊκές ελπίδες της Άγκυρας

Την περασμένη Δευτέρα ο Ερντογάν κλιμάκωσε την αντιγερμανική ρητορική του κατηγορώντας την Άνγκελα Μέρκελ ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες» - κατηγορία την οποία απέρριψε ο εκπρόσωπός της ως «σαφώς παράλογη».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία για «ναζιστικές πρακτικές» επειδή απαγόρεψε σε υπουργούς του να μιλήσουν στη χώρα. Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν πλέον τις πιθανότητες να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, καθώς εμμένει στον ισχυρισμό της ότι την αντιμετωπίζουν άδικα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας άφησε να εννοηθεί ότι το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά ότι θα πετύχει κάποτε η Άγκυρα είναι μια «προνομιακή εταιρική σχέση» με την ΕΕ.

«Η Τουρκία απέχει περισσότερο από ποτέ απ’ την ένταξή της στην ΕΕ», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε καλέσει τους Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη να κάνουν πολλά παιδιά για να πλημμυρίσουν τη Γηραιά Ήπειρο σε απάντηση για τις «αδικίες» της.

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά του Ερντογάν [εικόνες & βίντεο]   | iefimerida.gr 3

Μιλώντας στο Εσκισεχίρ απευθύνθηκε «στους αδελφούς και τις αδελφές του στην Ευρώπη», λέγοντας: «Μην κάνετε μόνον τρία, αλλά πέντε παιδιά. Το μέρος που ζείτε και εργάζεστε είναι τώρα η πατρίδα σας. Διεκδικήστε την.

Ανοίξτε περισσότερες επιχειρήσεις, γράψτε τα παιδιά σας σε καλύτερα σχολεία, πηγαίνετε με την οικογένειά σας να ζήσετε σε καλύτερες συνοικίες, οδηγήστε τα καλύτερα αυτοκίνητα, ζήστε στα ομορφότερα σπίτια».

Τα σχόλιά του εξόργισαν Γερμανούς εθνικιστές, που ζήτησαν να σταματήσει η χορήγηση διπλής υπηκοότητας.

Βίντεο: Ruptly

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ