Tα θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ συνεισφέρουν με 15,9 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας - iefimerida.gr

Tα θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ συνεισφέρουν με 15,9 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εννέα θεματικά Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που βρίσκονται ανά την ελληνική περιφέρεια, κρατούν ζωντανή την παραγωγική ιστορία της χώρας και αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Κοιτίδες πολιτισμού, 12 μήνες το χρόνο, δίνουν δουλειά στην τοπική κοινωνία και ενισχύουν τουρισμό και οικονομία.

Μέσω των Μουσείων, υποστηρίζεται η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία και προωθείται η σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον.

Πρόσφατα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο σε εκδήλωση για τα 9 θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ, με τίτλο «Θεματικά Μουσεία: Ευκαιρίες για τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

«Το Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ αλλά και κάθε ένα χωριστά, αποτελούν θύλακα αριστείας που λειτουργεί με διεθνή πρότυπα, που διαφοροποιεί το τουριστικό προϊόν από τα γνωστά στερεότυπα, που λειτουργεί ως καθημερινός πόλος πολιτισμού, που εμπιστεύεται τις νέες τεχνολογίες και διεκδικεί τη νέα γενιά, αλλά και που θεωρεί τον επισκέπτη φίλο του Μουσείου» δήλωσε κατά την ομιλία της η εμπνεύστρια και ιδρύτρια των θεματικών Μουσείων Σοφία Στάικου.

Η κ. Στάικου αναφέρθηκε στα μεγάλα οφέλη που έχουν από τα εν λόγω μουσεία (από το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, όπως και τα μουσεία σε Γιάννενα, Σουφλί, Λεσβο, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Βόλο, Σπάρτη) οι τοπικές κοινωνίες αλλά και συνολικά η Ελλάδα από άκρη σε άκρη.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύουν στα κείμενα πολιτικής τους τη σημασία του πολιτιστικού τουρισμού» αναφέρει η κ. Στάικου. «Στο ίδιο μήκος κύματος διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εντάσσουν τον πολιτιστικό τουρισμό στα προγράμματα τους, είτε ως κεντρικό στόχο, είτε ως ένα από τα σημαντικότερα μέσα για τη βιώσιμη ανάπτυξη με τη μικρότερη μάλιστα επιβάρυνση στην πολιτιστική κληρονομιά».

Σύμφωνα με τα στοιχειά που παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο η κ. Στάικου, μόνο την τελευταία τετραετία η αύξηση στην προσέλευση του κοινού φτάνει το 40%, γεγονός που έχει συνεισφέρει, ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος πέραν της καλοκαιρινής.

Tα θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ συνεισφέρουν με 15,9 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας  | iefimerida.gr 0

Πυλώνας στήριξης της οικονομίας της χώρας

Είναι τεράστια η συνεισφορά των Θεματικών Μουσείων στην Εθνική Οικονομία και στο ΑΕΠ της χώρας. Πρακτικά, όπως είπε η κ. Στάικου απλοποιώντας τα οικονομικά συμπεράσματα «αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς των Μουσείων στο ΑΕΠ της Ελλάδας, αντιστοιχούν 15,9 ευρώ συνολικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ».

Τόνωση τοπικής κοινωνίας και εργασία για τους κατοίκους

Στις περιοχές που βρίσκονται αυτά τα μουσεία, ο τουρισμός έχει τονωθεί σημαντικά ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο επισκεπτών τα τελευταία δέκα χρόνια.

Παράλληλα τα οικονομικά οφέλη στον τουρισμό από τα μουσεία του ΠΙΟΠ ανέρχονται σε 4,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. προκύπτουν από άτομα που επισκέφθηκαν την περιοχή, λόγω του Μουσείου και διανυκτέρευσαν σε μονάδες του τόπου.

Στο σύνολο τους τα εννέα θεματικά μουσεία απασχολούν 251 εργαζομένους και έχουν καταφέρει να αποσπάσουν την πολύ θετική γνώμη των επισκεπτών σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, κάτι το οποίο αποτυπώνει ότι το δίκτυο των μουσείων αλλά και το καθένα χωριστά αποτελούν «θύλακα αριστείας», όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΠΙΟΠ.
«Δεν θεωρήσαμε την αριστεία ως πρόβλημα αλλά ως προϋπόθεση για την επιτυχία» τόνισε κατά την ομιλία της η Σοφία Στάικου.

«Είμαι της γνώμης ότι ο εορτασμός του 2018, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα πρέπει να αναδείξει τη σημασία των θεματικών μουσείων» κατέληξε.

Tα θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ συνεισφέρουν με 15,9 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας  | iefimerida.gr 1

Σήμερα το Δίκτυο περιλαμβάνει εννέα Μουσεία: το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, το Μουσείο Περιβάλλοντος, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και τα τρία Μουσεία στο Αιγαίο, το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο.

Tα θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ συνεισφέρουν με 15,9 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας  | iefimerida.gr 2

Την εκδήλωση για τα Ελληνικά Θεματικά Μουσεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οργάνωσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Την κεντρική ομιλήτρια την κυρία Σοφία Στάικου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Δικτύου Θεματικών Μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, πλαισίωσαν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ισπανός Ευρωβουλευτής Esteban Gonzalez Pons καθώς και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Σύμβουλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Κώστας Καρτάλης. Παρών και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ