Τα τρία χαστούκια που έφαγε η Μαρίν Λεπέν με την ήττα του ακροδεξιού Βίλντερς [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα τρία χαστούκια που έφαγε η Μαρίν Λεπέν με την ήττα του ακροδεξιού Βίλντερς [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον έδιναν επί καιρό πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά ο ακροδεξιός Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς κατέρρευσε στη δεύτερη θέση, με ίδιο περίπου αριθμό εδρών με τους χριστιανοδημοκράτες και τους σοσιαλ-φιλελεύθερους.


Η Μαρίν Λεπέν μάλλον το είχε καταλάβει και φάνηκε προσεκτική. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Ολλανδία δήλωσε ότι δεν έχει «ανάγκη τη νίκη» του φίλου της Γκέερτ Βίλντερς για να κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία.
Ωστόσο, το μήνυμα που έστειλαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι, οι οποίοι έδωσαν πραγματικό χαστούκι στον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), σύμμαχο του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, δεν ήταν αυτό που περίμενε η Μαρίν Λεπέν.
Ο Βίλντερς βγήκε από τις εκλογές με 20 βουλευτές και δεν έχει καμία ελπίδα να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, πράγμα που θα γινόταν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Σε ένα πολιτικό τοπίο που θύμισε θρυμματισμένο ψηφιδωτό (28 κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές στην Ολλανδία), ο Βίλντερς δεν έχει καμία ελπίδα να φτάσει στην εξουσία αφού κανένα κόμμα δεν δέχεται να συνεργαστεί μαζί του για να φτάσει την κυβερνητική πλειοψηφία των 76 βουλευτών στους 150 συνολικά.

Τα τρία χαστούκια που έφαγε η Μαρίν Λεπέν με την ήττα του ακροδεξιού Βίλντερς [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Τρία είναι τα διδάγματα που πήρε η Λεπέν από την Ολλανδία:


1. Η νίκη των ακροδεξιών-λαϊκιστών δεν είναι καθόλου σίγουρη
Ο Γκέερτ Βίλντερς ήταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν κατόρθωσε να προσελκύσει τους Ολλανδούς ψηφοφόρους. Ωστόσο η συγκυρία θα μπορούσε να ήταν θετική γι'αυτόν: ο «πόλεμος» που άνοιξε η Τουρκία με αφορμή τις προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων στην Ολλανδία, έδινε επιχειρήματα στον Βίλντερς. Εκείνος είναι ο πολιτικός που καταδικάζει τους μουσουλμάνους, θέλει να τους εκδιώξει από την Ολλανδία και συγκρίνει το Κοράνι με το Mein Kampf του Χίτλερ. Ωστόσο, ο «πόλεμος» ωφέλησε τον Μαρκ Ρούτε, ο οποίος απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών και απέλασε τουρκάλα υπουργό. Ο Ρούτε σκλήρυνε την ρητορική του και τράβηξε το χαλί από τα πόδια του Βίλντερς, αποθεώνοντας τις «ολλανδικές αξίες».


2. Οι δημοσκοπήσεις υπερβάλλουν για την ακροδεξιά
Οι περισσότεροι δημοσκόποι στη Γαλλία πιστεύουν ότι η ακροδεξιά ψήφος έχει «νομιμοποιηθεί» πλέον και οι ψηφοφόροι δεν διστάζουν να το ομολογήσουν. Ωστόσο, είναι πιθανόν, τη στιγμή της ψηφοφορίας, πολλοί ψηφοφόροι να αλλάξουν άποψη και να επιστρέψουν στα παραδοσιακά κόμματα. Αυτό απέδειξαν οι Ολλανδικές εκλογές. Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει ότι στη Γαλλία θα γίνει η έκπληξη, όπως στην περίπτωση του Τραμπ και του Brexit, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην επαναληφθεί.

Τα τρία χαστούκια που έφαγε η Μαρίν Λεπέν με την ήττα του ακροδεξιού Βίλντερς [εικόνες] | iefimerida.gr 1


3. Το όραμα μιας ακροδεξιάς «νέας Ευρώπης» κατέρρευσε
Οταν η Μαρίν Λεπέν συναντήθηκε στη Γερμανία, στα τέλη Ιανουαρίου 2017, με άλλους ακροδεξιούς ηγέτες που ανήκουν στην ομάδα Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών στο ευρωκοινοβούλιο, ήλπιζαν ότι θα κατορθώσουν να γκρεμίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να χτίσουν «μια νέα Ευρώπη». Αυτή η ελπίδα δεν επαληθεύτηκε από τις ολλανδικές εκλογές.
«Υπάρχει στους ευρωπαϊκούς λαούς μια μαζική απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όσα αυτή εκπροσωπεί, δηλαδή την άγρια παγκοσμιοποίηση, τη φυγή επιχειρήσεων, την αποβιομηχανοποίηση των χωρών μας, την μαζική μετανάστευση, τον κίνδυνο για τους λαούς» είχε δηλώσει τότε η Μαρίν Λεπέν, ενώπιον του Γκέερτ Βίλντερς και της ακροδεξιές γερμανίδας Frauke Petry, προέδρου του κόμματος AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία).

Τα τρία χαστούκια που έφαγε η Μαρίν Λεπέν με την ήττα του ακροδεξιού Βίλντερς [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Το πρώτο χαστούκι της περιόδου το έφαγε η Μαρίν Λεπέν με την κατάρρευση του ακροδεξιού υποψηφίου προέδρου στην Αυστρία, τον Δεκέμβριο του 2016: για λίγες χιλιάδες ψήφους, ο ανεξάρτητος Οικολόγος υποψήφιος Σταινμάγιερ κέρδισε τις εκλογές, δείχνοντας έτσι πόσο δύσκολο είναι για τους λαϊκιστές ακραίους να φτάσουν στην εξουσία.

Οι φωτογραφίες είναι από το καρναβάλι του 2017 στο Ντίσελντορφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαρίν Λεπέν Βίλντερς χαστούκια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ