Αντιδρά ο Κάρατζιτς σε έφεση για μετατροπή της ποινής του σε ισόβια - iefimerida.gr

Αντιδρά ο Κάρατζιτς σε έφεση για μετατροπή της ποινής του σε ισόβια

Φωτογραφία: Robin van Lonkhuijsen/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να απορριφθεί η έφεση, που ζητά την μετατροπή της ποινής του σε ισόβια και την αναγνώρισή του ως ένοχος για την γενοκτονία σε επτά ακόμη βοσνιακές επαρχίες, ζήτησε από το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνιας, ανέφερε ότι αν και υπήρχαν «σημαντικές παραλείψεις» στην περσινή καταδικαστική απόφαση εναντίον του, το δικαστήριο δεν πρέπει να αναιρέσει τον όρο της αθώωσής του από την κατηγορία της γενοκτονίας το 1992 σε επτά ακόμη επαρχίες.

Υπενθυμίζεται, ότι το Δικαστήριο της Χάγης πέρυσι το Μάρτιο είχε καταδικάσει τον Κάρατζιτς σε 40 χρόνια φυλάκιση καθώς τον έκρινε ένοχο για τη γενοκτονία των Βοσνίων στην Σρεμπρένιτσα το 1995, τη δίωξη των Βοσνίων και των Κροατών από τη χώρα, την άσκηση τρομοκρατίας του πληθυσμού στο Σεράγεβο και την απαγωγή ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Τόσο η εισαγγελία όσο και ο Κάρατζις υπέβαλαν εφέσεις για την απόφαση, ωστόσο η απάντηση του Κάρατζιτς για τις επίμαχες επαρχίες ήταν, ότι η γενοκτονία το 1992 δεν αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ο Κάρατζιτς επεσήμανε ακόμη ότι αν «αναλογιστεί κανείς ότι πολύ λίγοι άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στα ειδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, δε μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτά δημιουργήθηκαν για διασφαλίσουν την εξάλειψη των μουσουλμάνων της Βοσνίας».

Επέμεινε δε, πως το δικαστήριο αποφάσισε ότι «η επανεγκατάσταση των πληθυσμών, έστω και στην πιο βίαιη μορφή της, δεν είναι ίση με ενέργειες γενοκτονίας, δεδομένου ότι δεν καταλήγουν απαραίτητα στον αφανισμό ομάδων ανθρώπων».

Το δικαστήριο σε επόμενη συνεδρίασή του αναμένεται να ορίσει σαφείς ημερομήνίες για τις ακροάσεις και των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ράντοβαν Κάρατζιτς γενοκτονία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ