Αυτός είναι ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα -Επί Οθωνα - iefimerida.gr

Αυτός είναι ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα -Επί Οθωνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή την συζήτηση για την απαγόρευση του καπνίσματος, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, έρχεται στο φως για πρώτη φορά το έτος που πραγματοποιήθηκε η πρώτη εφαρμογή αυτού του νόμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ιστορικού αναλυτή που δημοσιεύει το Saronic Magazine, γίνεται γνωστό ότι η πρώτη απαγόρευση που έγινε στον Ελληνικό χώρο ήταν το 1856.

Παράλληλα να σημειώσουμε πως η Ελλάδα αναφέρεται ως η χώρα με τους περισσότερους νόμους, και στις περισσότερες φορές, πολύ καλύτερους από άλλων χωρών. Ωστόσο με μία μικρή διαφορά, ότι ποτέ δεν εφαρμόζονται..

Οπως φαίνεται η απαγόρευση την εποχή εκείνη δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους υγείας, αλλά εξ αιτίας των πολλών πυρκαγιών από τσιγάρα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η γραφή είναι η ίδια με διαφορά το τονικό.

Ολόκληρο το διάταγμα της εποχής εκείνης:

«ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

Ο Θ Ω Ν

Ε Λ Ε Ω Θ Ε Ο Υ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θέλοντες να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν.

Α΄. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε δια καπνοσυρίγκων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.

Β΄. Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινός αιτίας.

Γ΄. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.

Εν Αθήναις, την 31 Ιουλίου 1856

Εν ονόματι του Βασιλέως

Η Βασίλισσα

Α Μ Α Λ Ι Α».

Πηγή: saronicmagazine.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ