Δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στα ερευνητικά εργαστήρια διεθνώς -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στα ερευνητικά εργαστήρια διεθνώς -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

φωτογραφία: pixabay.com
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στα ερευνητικά εργαστήρια εκφράζουν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων σε διεθνή έρευνα για τους σημαντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Από την άλλη πλευρά, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων συμφωνεί (απλά ή απόλυτα)στο ότι τηρούνται τα μέτρα αυτά και οι υπεύθυνοι ελέγχουν αν ασκούνται τα καθήκοντα των εργαζομένων με ασφαλή τρόπο και εξοπλισμό.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα αυτή που διενεργήθηκε το 2012 (UC Center Laboratory Safety) αποκαλύπτει ότι ένας από τους πολύ σημαντικούς κινδύνους για τους εργαζόμενους στο εργαστήριο είναι ότι εργάζονται μόνοι τους, που σημαίνει ότι ουδείς θα μπορέσει να τους βοηθήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση.
«Αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο γιατί οι συνέπειες πολλαπλασιάζονται με το να μείνει κάποιος αβοήθητος για μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε σήμερα ο υπεύθυνος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ), Αντώνης Ταργουτζίδης, μιλώντας στην ημερίδα για την «υγεία και την ασφάλεια στα ερευνητικά εργαστήρια» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Παρατηρούμε ότι, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 35% των εργαζομένων σε ερευνητικά εργαστήρια εργάζονται κάθε μέρα μόνοι τους, ένα 29% αρκετές φορές την εβδομάδα μόνοι τους και το 16% τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Είναι μικρότερα τα ποσοστά 6% και 8% που εργάζονται μόνοι τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα ή λιγότερο από μια φορά το μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 των εργαζομένων εργάζονται συστηματικά στα εργαστήρια μόνοι τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταργουζίδης.

Γλίστρημα και παραπάτημα το πιο συχνό ατύχημα

Από την άλλη πλευρά, γνωστοποίησε ότι τα γλιστρήματα και τα παραπατήματα είναι το ατύχημα με τις περισσότερες χαμένες εργατοώρες παγκοσμίως και σχετίζεται με την ελευθερία κίνησης του εργαζόμενου στο χώρο.

Ακολουθούν οι περιπτώσεις της εκκένωσης ενός χώρου σε περίπτωση ανάγκης και των πτώσεων από ύψος, ενώ ένα τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε πρόσφατα σε ελληνικό νοσοκομείο. Τη λίστα με τα συνηθέστερα ατυχήματα συμπληρώνουν εκείνα που σχετίζονται με την πυροπροστασία, τις γυάλινες επιφάνειες, τον φωτισμό και τον αερισμό ενός χώρου.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ο υπεύθυνος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. παρουσίασε ατυχήματα που συνέβησαν σε εργαστηριακούς χώρους στο εξωτερικό ενώ ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφηκαν τέτοιου είδους ατυχήματα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Δημόκριτο και το ΤΕΙ Ηρακλείου.
Αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της ημερίδας και σε άλλα είδη κινδύνων στο εργαστήριο, όπως οι βιολογικοί, οι χημικοί και οι εργονομικοί, αλλά και εκείνοι που απορρέουν από παράγοντες όπως η ακτινοβολία και τα ραδιοϊσότοπα στην έρευνα.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ο κ. Ταργουζίδης επισήμανε ότι «η χώρα μας είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες, πέρα από κάποιες διαφορετικές ρυθμίσεις, δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά η επαγγελματική νόσος ή το εργατικό ατύχημα από κάποιο άλλο ατύχημα του ασφαλισμένου».

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξης Μπένος, τόνισε: «δυστυχώς οι συνθήκες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, οδηγούν στο να μην ενδιαφέρεται κανείς για την υγιεινή στο χώρο εργασίας, με την έννοια ότι οι εργαζόμενοι σήμερα είναι αναλώσιμοι.
Υπάρχει η άποψη ότι δεν υπάρχει και λόγος να ασχοληθούμε πολύ με την ασφάλειά τους και την υγεία τους γιατί φεύγει ο ένας θα βάλουμε τον άλλο».

Απέναντι στα δεδομένα αυτά η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛ.Ν.Υ.Α.Ε., Ρένα Μπαρδάνη,, τόνισε ότι το Ινστιτούτο είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων για θέματα υγείας και ασφάλειας ενώ στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν εργαζόμενοι και εργοδότες και φορείς όπως ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕΕ. "Η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί και να δημιουργηθεί καλύτερη νοοτροπία υγείας και ασφάλειας που είναι το μεγαλύτερο όφελος που θα μπορούσαμε να έχουμε. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε συνεργασίες στον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και τους ειδικούς ώστε να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε συλλέξει προτάσεις και σήμερα θα ανακοινώσουμε τη δημιουργία ενός δικτύου φορέων για την υγεία και ασφάλεια στα εργαστήρια" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.)
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εργαστήρια ατυχήματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ