Για τι ακριβώς κατηγορείται ο Μακρόν -Καμία ανάμειξη, λέει ο ίδιος - iefimerida.gr

Για τι ακριβώς κατηγορείται ο Μακρόν -Καμία ανάμειξη, λέει ο ίδιος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο οργανισμός Business France θεωρείται ύποπτος γιατί ανέθεσε στην εταιρεία Havas τη διοργάνωση μιας βραδιάς στο Λας Βέγκας, με απευθείας ανάθεση. Ο τότε υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν ήταν παρών.

Αυτή είναι η «σκιά» που πλανάται τώρα πάνω από τον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας, που θεωρείται φαβορί για την προεδρική εκλογή του Απριλίου. Μια προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, από το δικαστήριο του Παρισιού για «ευνοιοκρατία» στην υπόθεση «French Tech Night», όπως αποκαλείται.

Ο οργανισμός προώθησης γαλλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό Business France θεωρείται ύποπτος ότι ανέθεσε στον κολοσσό Havas τη διοργάνωση μιας βραδιάς στο Σαλόνι CES (Consumer Electronics Show), στο Λας Βέγκας, με απευθείας ανάθεση. Σε αυτή τη βραδιά ήταν παρών και ο Εμμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Για τι ακριβώς κατηγορείται ο Μακρόν -Καμία ανάμειξη, λέει ο ίδιος | iefimerida.gr 0


Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Le Canard enchaîné, στις 8 Μαρτίου, με την πληροφορία ότι πιθανότατα ο Μακρόν θα κατηγορηθεί για «ευνοιοκρατία». Ο τότε υπουργός Οικονομίας πέρασε δύο ημέρες σε αυτό το Σαλόνι στο Λας Βέγκας και συναντήθηκε με Γάλλους επιχειρηματίες νέων τεχνολογιών, υπό την επωνυμία French Tech.

Σε εκείνο το Σαλόνι συναντήθηκαν «500 προσωπικότητες», «σε ένα πολύ σικάτο ξενοδοχείο που κόστιζε μια περιουσία» και διοργανώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2016, σύμφωνα με το άρθρο του Le Canard enchaîné. «Επρόκειτο για μια επιχείρηση γοητείας, η οποία διοργανώθηκε βιαστικά, με εντολή του γραφείου του υπουργού Οικονομίας και ανατέθηκε στον κολοσσό Havas από την Business France, με απευθείας ανάθεση», γράφει.

Το συνολικό κόστος του έργου ήταν 381.749 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, που αποκαλύπτει ότι το ζήτημα ελέγχθηκε από το γαλλικό ΣΔΟΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από αίτημα του νυν υπουργού Οικονομίας Μισέλ Σαπέν. Η έρευνα απέδειξε, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι «η εντολή προς τη Havas υποκρύπτει ευνοιοκρατία».

Σαπέν: Καμία ευθύνη στον Εμμανουέλ Μακρόν

Λίγο μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν «δεν φέρει καμία ευθύνη για αυτή την υπόθεση». «Πρόκειται για δυσλειτουργία της Business France. Αν θεωρούσε ότι δεν είχε περιθώρια χρόνου, να έλεγε ότι δεν μπορεί να διοργανώσει την εκδήλωση σύμφωνα με τους κανονισμούς, αλλά δεν το έκανε», δήλωσε ο Σαπέν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Σε ανακοίνωσή της, η Business France αναγνώρισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο παρατυπίας στην επιλογή της Havas.

Το βράδυ της Τρίτης 14 Μαρτίου, το κίνημα του Εμμανουέλ Μακρόν «Εμπρός!» σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Εμπρός! υπογραμμίζει ότι καμία δικαστική έρευνα δεν έχει παραγγελθεί σε βάρος του Εμμανουέλ Μακρόν ή για μέλη της ομάδας του υπουργείου του», ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει προσωπική ανάμειξη σε αυτή την υπόθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκάνδαλο Εμμανουέλ Μακρόν ανάμειξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ