Αρθρογράφος του Guardian: Συνένοχη η Ιβάνκα στην προσπάθεια του Τραμπ να πλουτίσει σε βάρος των ΗΠΑ - iefimerida.gr

Αρθρογράφος του Guardian: Συνένοχη η Ιβάνκα στην προσπάθεια του Τραμπ να πλουτίσει σε βάρος των ΗΠΑ

Φωτογραφία: AP/ Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιβάνκα Τραμπ δεν πρέπει να σας ξεγελάει. Είναι συνένοχη στην αποστολή του πατέρα της να πλουτίσει ο ίδιος σε βάρος των ΗΠΑ.

Αυτά- και πολλά ακόμη- καταλογίζει αρθρογράφος της Guardian στην κόρη του Αμερικανού προέδρου. Η Αρουα Μαντάουι ασχολήθηκε με την Ιβάνκα Τραμπ με αφορμή τη διαφημιστικό σποτ- παρωδία που προβλήθηκε στο Saturday Night Live, με την Σκάρλετ Γιόχανσον να υποδύεται την κόρη του προέδρου.

Στο σποτ, η Γιόχανσον ως Τραμπ διαφήμιζε άρωμα με το γεμάτο νόημα όνομα «Complicit» (Συνένοχη). «Κάποιος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να πει ότι η Ιβάνκα Τραμπ είναι συνένοχη στην αποστολή του πατέρα της να πλουτίσει ο ίδιος σε βάρος των ΗΠΑ», σχολιάζει η Μαντάουι στο άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα.

«Επιτέλους, φαίνεται ότι σταματήσαμε να δίνουμε στην Ιβάνκα το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο απολαμβάνει εδώ και υπερβολικά πολύ καιρό. Η Ιβάνκα σίγουρα δεν ήταν προστατευμένη από την κριτική (για παράδειγμα υπάρχουν 73.461 άρθρα που εξηγούν γιατί δεν είναι πραγματικά φεμινίστρια) αλλά τα φιλελεύθερα ΜΜΕ ήταν πρόθυμα να δουν την καλύτερη πλευρά της. Φαίνεται να υπάρχει μία διαδεδομένη επιθυμία να αντιμετωπίζεται η Ιβάνκα ως η ηθική ''πυξίδα'' του Τραμπ, μία φωνή λογικής, ένας μετριοπαθής οδηγός», συνεχίζει η αρθρογράφος.

Εν μέρει αυτό οφείλεται απλά στην απελπισία, σημειώνει. «Ο Τραμπ είναι ανεξέλεγκτος. Χαρίζει ηρεμία η σκέψη ότι υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παρεκτραπεί. Και έτσι πιανόμαστε από ό,τι μπορούμε για να βεβαιώσουμε τους εαυτούς μας ότι η Ιβάνκα είναι έξυπνη, συγχρωτίζεται με φιλελεύθερους, θα τα κάνει όλα καλά», συνεχίζει.

Η Ιβάνκα Τραμπ, συνειδητά, προσπαθεί να παρέχει αυτές τις διαβεβαιώσεις, τονίζει η Μαντάουι, φέρνοντας ως παράδειγμα τα δημοσιεύματα που ανέφεραν τον προηγούμενο μήνα ότι η κόρη του προέδρου και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ, έπεισαν τον Τραμπ να μην υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που αποτελούσε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Ομως, υποστηρίζει η αρθρογράφος, οι πηγές που επικαλούνταν αυτά τα δημοσιεύματα πιθανότατα ήταν οι άνθρωποι που χειρίζονται τις δημόσιες σχέσεις της Ιβάνκα Τραμπ, που ήθελαν να παρουσιάσουν την ίδια και τον σύζυγό της ως «σωτήρες» των ΛΟΑΤ.

Είναι δύσκολο να φανταστείς την κόρη του προέδρου ως απαίσιο άτομο, αναγνωρίζει η Μαντάουι. «Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια της, οι σουέντ τσάντες της και ο γλυκανάλατος λογαριασμός της στο Instagram την κάνουν να φαίνεται λιγότερο συνένοχη στη σοβαρή διάλυση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων ανθρώπων και περισσότερο ένα κορίτσι που απλά προσπαθεί να διασκεδάσει, ενώ ο πατέρας της ποδοπατά τη δημοκρατία».

Μπορεί η Ιβάνκα Τραμπ να έχει μία σειρά κοσμημάτων και ρούχων, αλλά αυτό που πουλάει πραγματικά είναι ο εαυτός της, συνεχίζει η αρθρογράφος. «Και πρόκειται για εντυπωσιακή άσκηση ισορροπίας. Υπάρχει κάτι για όλους. Είναι μαμά, κόρη, σύζυγος, σπουδαγμένη επιχειρηματίας, παντρεμένη με Εβραίο. Μιλάει στην καρδιά του Τραμπ αλλά ταυτόχρονα κατευνάζει τους φιλελεύθερους. Είναι ένα ελκυστικό πακέτο», εξηγεί.

Η αρθρογράφος αναρωτιέται πώς θα αντιμετώπιζαν τα ΜΜΕ την Ιβάνκα Τραμπ αν δεν ήταν τόσο φωτογενής καθώς- σημειώνει- πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να συγχωρούν περισσότερο τις ελκυστικές γυναίκες.

«Και φαινόμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να δούμε την Μελάνια Τραμπ ως θύμα, παρά ως κάτοχο κάποιας θέσης. Η άθλια συμπεριφορά της στην ορκωμοσία οδήγησε στο #freemelania που κυριάρχησε στο Twitter και σε πολλές δηλώσεις συμπάθειας», σημειώνει η Μαντάουι.

«Η Ιβάνκα και η Μελάνια δεν αξίζουν τη συμπάθειά μας. Δεν είναι θύματα. Είναι κερδοσκόποι. Η Ιβάνκα είναι πολλά περισσότερα από μία κόρη που έχει κολλήσει σε μία δύσκολη θέση. Είναι μία έξυπνη γυναίκα η οποία έχει επωφεληθεί από τη σεξιστική αντίληψη που βλέπει τις γυναίκες περισσότερο ως προστάτιδες παρά ως δολοφόνους. Αν συνεχίσουμε να της επιτρέπουμε αυτό το αφήγημα, τότε είμαστε και εμείς συνένοχοι», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ