Με το βλέμμα στα πετρέλαια της Λιβύης η Ρωσία -Στέλνει ειδικές δυνάμεις για να στηρίξουν τον στρατηγό Χαφτάρ - iefimerida.gr

Με το βλέμμα στα πετρέλαια της Λιβύης η Ρωσία -Στέλνει ειδικές δυνάμεις για να στηρίξουν τον στρατηγό Χαφτάρ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προετοιμάζεται άραγε η Ρωσία για μια στρατιωτική επέμβαση στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά πλούσια σε πετρέλαια Λιβύη;

Πηγές απ’ τις αμερικανικές και τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν ότι η Μόσχα έστειλε ειδικές δυνάμεις στη δυτική Αίγυπτο κοντά στη μεθόριο με τη Λιβύη.

Οι Αμερικανοί λένε ότι εντόπισαν την παρουσία Ρώσων κομάντος και μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Sidi Barrani, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα απ’ τα λιβυκά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από την Ουάσιγκτον. Κι εκτιμούν ότι οι Ρώσοι ίσως να θέλουν να υποστηρίξουν τον Λίβυο στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στις 3 Μαρτίου όταν αντίπαλοι μαχητές των «Ταξιαρχιών Άμυνας της Βεγγάζης» επιτέθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ήλεγχαν οι δυνάμεις του στη Ρας Λανούφ καθώς και το κοντινό λιμάνι Αλ Σέντρα στα βορειοανατολικά. Ήδη τα στρατεύματα που είναι πιστά στον Χαφτάρ εξαπέλυσαν σήμερα αντεπίθεση για την ανακατάληψη των εγκαταστάσεων αυτών.

Το Κρεμλίνο, βέβαια, έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες απ’ την Ουάσιγκτον και το Κάιρο για την παρουσία ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, ενώ το ίδιο έκανε κι η πλευρά του Χαφτάρ. Ένας απ’ τους εκπροσώπους του είπε ότι ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» του Χαφτάρ, δεν λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια ούτε απ’ το ρωσικό κράτος, ούτε από ιδιωτικές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κι επέμεινε ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες ή ρωσικές βάσεις στην ανατολική Λιβύη.

Ωστόσο, πηγές απ’ τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι η Ρωσία έστειλε μια δύναμη 22 κομάντος, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η Μόσχα χρησιμοποίησε την αιγυπτιακή στρατιωτική βάση Marsa Matruh κι ότι ρωσικά αεροσκάφη μετέφεραν έξι στρατιωτικές μονάδες εκεί προτού αναχωρήσουν περίπου δέκα μέρες αργότερα για τη Λιβύη.

Ιδιωτικοί σύμβουλοι ασφαλείας απ’ τη Ρωσία

Από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος και τη βία. Εκατοντάδες ομάδες ανταρτών αντιμάχονται η μία την άλλη, ενώ η χώρα είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: της υποστηριζόμενης απ’ τον ΟΗΕ και τη Δύση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη και της κυβέρνησης που υποστηρίζει ο στρατηγός Χαφτάρ στα ανατολικά. Οι ΗΠΑ κι άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν στείλει την τελευταία διετία ειδικές δυνάμεις και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη.

Στην περιοχή που ελέγχει ο Χαφτάρ δρούσε μέχρι το Φεβρουάριο μια οπλισμένη ομάδα ιδιωτικών στρατιωτικών συμβούλων από τη Ρωσία.

Με το βλέμμα στα πετρέλαια της Λιβύης η Ρωσία -Στέλνει ειδικές δυνάμεις για να στηρίξουν τον στρατηγό Χαφτάρ  | iefimerida.gr 0

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αφρική στρατηγός Τόμας Βαλντχάουζερ κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη γερουσία στην Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη Λιβύη, ώστε να βρεθεί με το μέρος εκείνου που θα επικρατήσει στο τέλος κι ότι δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να αφήσουν κάτι τέτοιο να συμβεί.

Ο στόχος της Ρωσίας στη Λιβύη φαίνεται ότι είναι να ξαναβάλει πόδι σε μια χώρα όπου η ΕΣΣΔ είχε κάποτε σύμμαχό της τον Καντάφι, λένε κύκλοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «[Οι Ρώσοι] περιορίζουν, βέβαια, τη στρατιωτική τους εμπλοκή, όπως κάνουν και στη Συρία: είναι ικανή να θέσει τα πράγματα σε κίνηση, αλλά όχι αρκετά μεγάλη ώστε να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης», λένε.

Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα να προσεταιριστεί τον Χαφτάρ, που κάποιοι θεωρούν ότι είναι ο ισχυρός άνδρας που χρειάζεται η Λιβύη μετά από χρόνια αστάθειας. Δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι λένε ότι η Μόσχα θέλει να υποστηρίξει τον Χαφτάρ, αλλά ότι πρωταρχικός στόχος του Κρεμλίνου είναι ο έλεγχος των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων της Λιβύης...

Με το βλέμμα στα πετρέλαια της Λιβύης η Ρωσία -Στέλνει ειδικές δυνάμεις για να στηρίξουν τον στρατηγό Χαφτάρ  | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ